10 soovitust: INDONEESIA

14.12.2017
Berit Renser, raamatu "Minu Indoneesia" autor

Indoneesias on üks ots teisest sama kaugel kui Maroko Eestist. Olgu su rännustaaž milline tahes, Indoneesial on sulle kindlasti midagi pakkuda. Võid pageda päevadeks džunglisse Paapuas ja Sumatral, lasta end luksushotellis poputada Balil või seilata saarelt saarele, tuul juukseid sasimas.

JAAVA SAAR

1. Warung. Hüvasti, hügieen! Söö parem tänavaäärses warung’is või osta toitu mõnest kärust, mis mööda veereb. Nasi goreng (praeriis), masakan Padang (Padangi päritolu toit), pepes ikan (vürtsikas kala banaanilehes) – nendest sa ei pääse. Kui magusat igatsed, telli üks rasvane martabak – kook juustu, või ja šokolaadiga – ning rüüpa peale tomati-maasika värskelt pressitud segumahla.

2. Borobudur. Budistlik Borobuduri tempel on vinge, eriti kui oled seal kohal varahommikul, mil turiste on veel vähe. Aga veel vingem on tempel iga-aastase Vesaki festivali ajal, mil budistlikud mungad üle maailma sinna rändavad, et Buddha sündi, surma ja hiilgust tähistada. Laternad lendavad, kõlaritest kostavad palvused ja kogu öö lausa särab maagiast.

3. Ijeni kraater. Võta end kokku ja luba endale üks magamata öö, et laskuda väävlit pritsiva vulkaani kraatrisse Ida-Jaaval. Samal ajal kui kohalikud töömehed tundidepikkusel rännakul korvidega kollaseid väävlitükke üles-alla tassivad, jalutad sina, gaasimask peas, siniste sädemete ja mürgiste gaaside poole. Aga see on vaeva väärt – nii kui päike tõuseb, avaneb sulle vaade üle helesinise järve kraatri põhjas.

4. Külad pärast vulkaanipurset. Kui hiljuti on pursanud mõni vulkaan, võib sulle avaneda harukordne võimalus näha Indoneesia versiooni lumest. Tuhk katab tänavaid ja maju, puud on põlenud ja väljad lagedad. Kuid alati on seal mõni indoneeslane, kes katastroofituristile süüa või tuuri pakub, et oma elule uuesti jalad alla saada.

5. Yogyakarta. Kes siis Yogyat ei armastaks? See on ülikooli- ja kunstnikelinn, kus vabameelsem õhk lausa paiskub külalisele näkku. Võid otsida üles Lõuna-Yogya kunstigaleriid või kohalike baari Klotok Põhja-Yogyas, kus on alati mõni pikajuukseline boheemlane oma kitarri kaasa toonud. Pealegi on Yogya hea pidepunkt: siit saad sõita lõunasse Parangtritise randa, läände Borobudurisse, itta Prambanani hinduistlikusse templisse, põhja Dieng Plateule templite ja järvekeste juurde või hoopis Karimunjawa pisikestele saartele.

6. Solo. Solo kutsub end Jaava hingeks ja püüab iga hinna eest traditsioone au sees hoida. Igal kolmapäeva hommikul harjutatakse siin Mangkunegaranis õukonnatantse ja mängitakse orkestriga gamelani. Igal öösel pärast 11 õhtul saab siin kesklinna tänaval mattidel istudes maailma parimat nasi liwet’i (riis kookose ja munapudruga) ja Solole eripärast tahu kupat’i. Ning kui sa juba Solos oled, võta motikas ja sõida Lawu jahedale mäele päikeseloojangut vaatama ja hinduistlikes templites ringi kolama.

SUMATRA

7. Toba. Toba on see koht, kuhu rändurid korraks tulevad ja siis kaks kuud hiljem end viisat pikendamas avastavad. See on uinuv supervulkaan, mille keskele on tekkinud saar. Siin on laevakujuliste katustega majad, peegelsile järvevesi ja hipinduseks kõik vajalik: raamatuvahetused, maagilised seened ja täielik rahu. Kui juba seal kandis oled, hüppa läbi ka Gunung Leuseri rahvuspargist ja Wehi saarelt Acehi maakonnast.

BALI

8. Bali. Balil näeb iga tänavavahe välja kui uhke lossihoov, iga maja võib segamini ajada templiga ja iga mahajäetud tempel hüüab kui tervitust iidsetest aegadest. Pole päeva, kui Balil poeks mõnd suuremat või väiksemat tseremooniat kogu oma uhkuses ja värvikirevuses. Pole siis ime, et Bali ägab vaevaliselt turistide voolu all. Eriti armastavad Balit surfarid ja spirituaalsed rändurid, sest siin on nii laineid, joogakeskuseid kui ka ravitsejaid-nõidu.

KALIMANTAN

9. Banjarmasini ujuvad turud. Kui peaksid Kalimantanile sattuma, viska pilk peale Banjarmasini ujuvatele turgudele. Hommikuti seilavad siin ostjad ja müüjad oma väikeste paatidega ning kauplevad apelsinide, rambutanide ja muu hea kraamiga. Selle taustal pesevad jõeäärsed elanikud pesu, hambaid ja iseennast. Õhtul liigub paatidest moodustunud rong aga tagasi kodu poole.

TEISED SAARED

10. Piletid pihku ja kimagem Indoneesiasse! Indoneesias on siiski 17 000 saart ja mõistagi ei jõua ükski hing neid läbi käia. Aga vähemalt minu tulevikusoovide nimekirjas on Komodo, mis on tuntud oma draakonite poolest; Lombok, mida vähemalt indoneeslased ise peavad palju ilusamaks kui naabersaart Balit; ja Raja Ampat Paapuas, mis olevat sukeldujate paradiis.

PS. Olgu öeldud ka kaks asja, mida Indoneesias mitte teha:
1) uuri välja, millal on ramadaan, ja kaalu hoolikalt, kas oled valmis dieedile minema;
2) kui aeg on armas, ära istu Jakarta ummikus, vaid kihuta pealinnast minema nii kiiresti, kui saad.

Fotod: Berit Renser  

Kommentaarid: