10 soovitust: ITAALIA

25.09.2019
TEKST ja FOTOD: Kärt Vilt, raamatu "Minu Itaalia" autor

Itaalia pole ainult kaunid mererannad, lummavad vaated oliivisaludele ja maalilised mägikülad. Itaalia on rohkemat kui piltpostkaart või Michelangelo ja Leonardo Da Vinci looming. Tõeline Itaalia peidab end Brunelleschi loodud toomkiriku kupli taga. Seda võib silmata eklektilise valikuga turul, mamma hoolega valmistatud pastakausis ja suitsupoe ees logeleva vanahärra silmavaates. Itaaliale annavad kuju selle asukad ühes oma kommete, maitsete ja emotsioonidega.

1. Naudi mitte millegi tegemist

Just Itaalias pandi alus magusale mitte millegi tegemisele ja uskuge mind – dolce far niente – on tõesõna omaette kunst! Proovi nautida väikeseid rõõme nagu seda teevad itaallased – aperitiivid, õhtusöögid, jalutuskäigud ja vestlused turul. Ära jookse neist hetkedest läbi, et näha võimalikult palju kultuurimälestisi. Itaalia on ellusuhtumine. Ükski väljak või kirik ei kanna paremini edasi Itaalia vaimu kui magus mitte millegi tegemine.

2. Joo kohvi nagu itaallane

Kohvi joomine on itaallastele kui rituaal. Ainult hommikul on lubatud maiustada cappuccino’ga, peale lõuna- või õhtusööki on piimaga kohvi joomine itaallaste jaoks samasugune patt nagu ketšup pastakausis. Kuna piima on raske seedida, eelistatakse ülejäänud osa päevast tarbida väikest mõru musta kohvi, meie mõistes espressot. Proovi järele itaalia kohv – stiilipunktid selle eest, kui teed seda letile toetudes ja baristaga juttu puhudes nagu tõeline itaallane!

3. Vuhise ringi Vespa seljas

Vespa on vaieldamatult Itaalia ikooniliseim liiklusvahend. Linnades nagu Rooma, kus liiklus on maapealne põrgu, on Vespa seljas vuhisemine ühtpidi ütlemata praktiline, teistpidi ääretult romantiline.

4. Külasta teisi kohti Itaalia Rivieras peale Cinque Terre

Cinque Terre kalurikülad on küll tõeliselt lummavad, kuid lausa mattunud turistide alla. Kui ihkad sinirohelist merevett ja värvilisi majakesi, aga pisut autentsemat kogemust, siis tee proovi kaunite linnakestega nagu Portovenere, Lerici, Tellaro ja Camogli.

5. Külasta Lõuna-Itaaliat

Ükskõik kui ilus ja rafineeritud pole Põhja-Itaalia oma kirikute, väljakute ja muuseumidega – ära unusta, et just Lõuna-Itaalia peidab endas maagilist osa Saapamaast, kus päike on veelgi kollasem, merevesi sinisem ja kokakunst rikkalikum. Kõik, mis kaardil Roomast alla jääb, on küll vaesem, räpasem ja rabedam, aga ka ehedam! Ka kõige ilusamaid liivarandasid tasuks otsida justnimelt Sardiiniast või Puglia maakonnast.

6. Tee tutvust Alpidega

Itaalia Alpid on suurepärane sihtpunkt nii mäespordi- kui ka loodushuvilistele.

7. Külasta veinimõisasid

Itaalia veinimõisad pakuvad lisaks suurepärastele maitseelamustele ka idüllilisi vaateid. Toscanas väga palju n-ö agriturismo‘sid, kuhu saab võtta mõnusa majutuse eemal kärast-mürast. Veinimõisad ja kaunid linnad nagu Firenze, Siena, Lucca ning San Gimignano on aga vaid kiviviske kaugusel.

8. Külasta turgu

Itaalia turud on helide ja maitsete kakofoonia, mida peaks igaüks, kes Itaaliasse reisib ilmtingimata kogema.

9. Söö, söö ja veel kord söö!

Naudi värskest toorainest valmistatud lihtsat itaalia kokakunsti ja ära imesta, kui bologna kaste või pasta carbonara maitseb teisiti kui kodus – sa polnud varem lihtsalt õigeid maitseid tunda saanud. Paljud itaalia kultusroad on jõudnud meieni läbi ameerika filtri, mistõttu võivad nii mõnedki maitseelamused üllatada. Ära unusta, et restoranide kohta kehtib Itaalias kaunis kuldreegel – mida nooblim sisustus, seda kehvem elamus!

10. Tee tutvust aperitivo‘ga

Aperitiiv on õhtusöögile eeelnev joogikäik, mille eesmärk on tekitada isu. Tüüpilisi itaalia aperitiive nagu Negroni ja Aperol Spritz juuakse enne õhtusööki kella 18.30 ja 20 vahel. Selleks, et kõht liiga tühjaks ei läheks, pakutakse joogi kõrvale ka väikeseid suupisteid. Tänapäeval on aga tekkinud uus trend – apericena – aperitiivi ja õhtusöögi sümbioos. 10 euro eest on võimalik nautida nii head jooki kui ka rikkalikku Rootsi lauda.

Lisalugemist Kärdi tegemiste kohta:

Kommentaarid: