10 soovitust: KIIEV

07.05.2015
Ivan Lavrentjev / Estraveller

5. sajandil asutatud Kiiev on olnud Vana-Vene riigi, Vene õigeusu kiriku ja hiljem veel mitme riigi keskus. XX sajandil elas Kiiev üle kaks maailmasõda ja mitu revolutsiooni, praegugi toimub maailma ajalugu just seal. Sellest hoolimata säilitab Kiiev oma ilu ja pakub külastajale endiselt väga palju huvitavat. Ivan Lavrentjevi kümme soovitust.

Lavra ja koopad

Kiievi-Petšerski lavra ehk õigeusklik suurklooster ilutseb Dnepri jõe parema kalda peal. Kloostri ajalugu algas sellest, et mõned keskaegsed mungad soovisid omaette olla – niisiis tegid nad endale metsa koopad. Kuna munkade arv suurenes, ehitati ka kirik ja mitu abihoonet valmis ja nii ta kasvaski. Nagu keskajale omane, tehti lavra ümber ka kaitserajatisi, mis ühes jumala tahtega kaitsesid mehi korduvalt võõrvägede eest.

Lisaks klerikaalsele arhitektuurile pakub lavra ka põnevaid muuseume, seal on Ukraina ajalooliste aarete, raamatu- ja trüki ning kunstimuuseum.

Muide, ka bõliinade kangelase Ilja Murometsi üks prototüüpe veetis elu lõpu siin ja tema säilmeid näidatakse aeg-ajalt külastajatele. 1980ndatel läbiviidud kolju ja kere uuringutest selgus, et mees oli keskaja mõistes pikka kasvu (177 cm) ning suri piigi- või mõõgalöögi tagajärjel, olles enne – ilmselt sõjategevuses – palju traumasid saanud.
Vaata lisa: www.lavra.ua

Hreštšatõk

Linna peatänav Hreštšatõk hävis II maailmasõjas täielikult ja ehitati üles stalinistliku ampiiri stiilis. Nii on tegu parima selle arhitektuurilise voolu ansambliga maailmas, sest tänav plaaniti täiesti tühjale kohale ja ehitati valmis nullist peale. Eriti ilus on kõik õhtusel ajal, kui lülitakse sisse osavalt tehtud valgustus ja majad näevad välja, justkui oleks nad kullaga kaetud. Nädalavahetusel ja pühade ajal on Hreštšatõk jalakäijate päralt. Kui kavatsete Kiievis olles ostlema minna, siis sel tänaval on päris palju kuulsate kaubamärkide esinduspoode.

Turg

Linna põnevaimad lood räägitakse ikka turul, sealt saab ka parimaid ja värskemaid toiduaineid. Kiievi parim on kahtlemata Bessaraabia turg. Esiteks on ta huvitav arhitektuuriliselt, kuna Ida-Euroopas pole just palju üle sajandi tegutsenud kaetud turge – Bessaraabia turu hoone sai valmis 1912. aastal ja on eheda juugendstiili meisterlik teostus. Müüakse seda, mis turul ikka – puu- ja juurvilju, kala ja liha. Maiustuste valik pole just parim, aga osta tuleb Ukraina puuvilju ja nendest tehtud oivalist moosi. Hinnad on päris kopsakad, aga alati annab tingida.

Parim tänav

Nagu olete juba aru saanud, siis Kiiev on jalutamiseks väga sobiv koht ja arhitektuurihuvilistele on sel väga palju pakkuda. Tõelise laksu saamiseks minge alumist ja ülemist linna ühendavale tänavale nimega Andrijivskõi uzviz (Андріївський узвіз) – see on koht, kus elas palju kunstnikke, teadlasi ja teisi loomeinimesi, mõned elavad siiamaani ja müüvad oma maale kõrvuti kasutute suveniiridega.

Olete Pariisis Montmartre’il või Moskvas Arbatil käinud? See on midagi taolist – elav muuseum, kust leiab selle linna tõelist hõngu. Tänava ülemises osas ootab teid ka tõeline baroki pärl – arhitekt Bartolomeo Rastrelli ehitatud Püha Andrease kirik (Andrijivskõi uzviz 23). Rastrelli käe all valmisid Peterburis ja selle ümbruses maailmakuulsad keisripaleed.

Suveniiri ja kunsti müüakse tänaval üldjuhul kella 18ni.

Transport

Kiievi metroo peatused pole nii lummavad kui mõned Moskva või Peterburi omad, sest viimased ehitati Kiievi omadest varem ja 1960ndatel muutus kujundus lihtsamaks. Kiievis paikneb ka kõige sügavamal maailmas – 105,5 meetrit maa all – asuv peatus, nimeks Zoloti vorota (Золотi ворота, ukr k ‘Kuldväravad’).

Kellele tavapärased transpordiviisid liiga igavad tunduvad, võib proovida ka funikulööri. Viimane viib teid alumisest linnast (Podil/Поділ) ülemisse, mida nimetatakse ka Vanalinnaks (Stare misto / Старе місто). Mõlemaga on sõit ülimalt odav – vastavalt neli ja kolm grivnat (u 0,13 ja 0,10 eurot).

Õitsev Kiiev

Kiievi puiesteedele ja tänavatele on hulgaliselt istutatud puid ja põõsaid. Eriti ilusad on muidugi sirelid ja legendaarsed Kiievi kastanid. Seepärast on mõistlik linna külastada just kevadel – kui kogu ilu õitsema hakkab (allergilistele muidugi rangelt keelatud). Kui olete linnamürast väsinud, minge jalutama botaanikaaeda, kus külastajaid ootab Euraasia floora suurimaid kollektsioone.

Vaata lisa: www.nbg.kiev.ua

Moodne kunst

Mõstetskõi arsenal (Мистецький Арсенал) on endine relvatehas, mis on viimase kümnendiga kujunenud linna boheemlaste populaarsemaks ajaveetmiskohaks – külastajate päralt on kunstinäitused, pidevalt toimuvad loengud, kontserdid, raamatumessid ja teised üritused. Samuti korraldatakse oksjoneid ja salonge, kust saab meelepärast kunsti ka osta. Näituste valik on lai, klassikast kontseptualismini välja. Sügisel toimub ka järjekordne biennaal ART-KYIV Contemporary.

PinchukArtCentre on Ukraina suurärimehe Viktor Pintšuki asutatud tänapäeva kunsti keskus ja muuseum. Keskuses korraldatakse lootustandvate Ukraina kunstnike näitusi ja üritusi, samuti näidatakse maailma paremikku kuuluvaid elavaid klassikuid (nt Hirst, Koons, vennad Chapmanid jt).

Vaata lisa: www.artarsenal.in.ua ja www.pinchukartcentre.org

Ukraina köök

Mõneks ajaks tuleb dieet ära unustada – ukraina rahvustoidud on väga kaloririkkad. Käia Ukrainas ja jätta kohalik borš proovimata oleks ilmselgelt patt. Lisaks pakutakse siin häid kotlette (ja mitte üksnes Kiievi omi) ning teisi liharoogi. Samuti on väga populaarsed kõikvõimalikud tainatooted: pirukad (nii magusad kui ka soolased), pliinid, pannkoogid, sõrnikud, vareenikud (samuti erineva täidisega), draanikud jne.

Head toitu pakutakse nii keskmise kui ka üpris kõrge hinnaklassiga kohtades. Näljaseks ei jää te igatahes isegi kõige tagasihoidlikuma eelarvega.

Mihhail Bulgakovi majamuuseum

Enne Moskvasse kolimist elas XX sajandi suurimaid vene kirjanikke Mihhail Bulgakov Kiievis. Seal on ta sündinud, ülikooli lõpetanud ja arstina töötanud. Muuseumimajas toimub ka Bulgakovi esimese romaani “Valge kaardivägi” ja näidendi “Turbinite päevad” tegevus, seepärast ongi muuseumi nimeks peategelaste järgi Turbinite maja. Sees ootab rännak korraga läbi eelnimetatud romaani ja kogu Bulgakovi Kiievi perioodi. Samuti saab külastaja palju uut teada ka Kiievi elu kohta revolutsioonile järgnenud aastatel (1917–1920 vahetus võim tosinkond korda, kuna Kiievit hõivasid pidevalt uued punaste, valgete, ukrainlaste, poolakate või sakslaste väed).

Magusat

Kohustuslik maiustus endale ja kodustele kaasaostmiseks on Kiievi tort – võikreemi ja arahhisega beseetort sündis kondiitri vea tulemusel, kui viimane unustas munavalge külmikusse panna. Sama retsepti järgi tehakse seda siiani. Osta saab suurematest toidupoodidest või Rosheni kommivabriku esinduspoest (suurim asub Hreštšatõk 29/1).
Kellele tordid ei maitse, neil soovitan proovida Lvivi šokolaadikoja meistrite tööd. Kohvikust-poest saab šokolaadi kõikvõimalike pähklite-puuviljade glasuuri, tahvlite ja kuuma joogi kujul (Andrijivskõi uzviz 2B).

 

Lugu on ilmunud ajakirja Estraveller numbris 2/2015.

Vaata EMTA lehelt kehtivad reegleid toidukaupade Eestisse toomise kohta.

Kommentaarid: