10 soovitust: kuidas praeguses reisikaoses hakkama saada?

07.07.2022
Estravel

2022. aasta suvel alanud reisimise plahvatuslik tõus on andud tervele sektorile tugeva löögi kõikjal maailmas.

COVID-piirangute kadumine, järjest suurem vajadus (taas) reisida, kütusehindade tõus, tööjõukriis lennujaamades, lennufirmades, reisibüroodes ja hotellides ning streigid on loonud Euroopa lennujaamades enneolematu kaose. Reisiteenuste hinnad on meeletult kõrged, saadavus väike, esineb palju lendude ja pagasi hilinemisi või sootuks ärajäämisi.

Reisikaosest Euroopas rääkis Vikerraadio Uudis+ saates ka Estraveli erakliendisuhete ja turundusosakonna juht Katrin Aaslaid. Kuula järele.

Kuidas sellises reisikaoses võimalikke probleeme ennetada?

Kui sul on selleks suveks lennupiletid juba ostetud või on reisimine näiteks tööst tulenevalt jätkuvalt vajalik, siis mida tasuks praeguses olukorras teada?

  1. Planeeri transiitlennujaama(de)s lennuki vahetuse aeg varuga, sest lubatud miinimumi lähedased ühendusajad on hetkel riskantsed. Ühtlasi vaata üle kõikide lendude väljumis- ja saabumisajad checkmytrip.com või lennujaamade kodulehtedelt, sest kõik ajad võivad muutuda ka viimasel hetkel.
  2. Lennupileteid ostes jälgi, et kogu marsruut oleks vormistatud ühele piletile. See on vajalik, sest lennufirma vastutus kehtib ainult samal piletil olevate lendude ulatuses. Eraldi piletite kasutamine võib olla hea mõte kulude kokkuhoiuks ja/või transiitlinna(de)s pikemate peatuste tegemiseks, aga sellisel juhul osta kindlasti koos piletitega ka reisitõrkekindlustus.
  3. Väldi lennupileteid, kus pagasit ei saa registreerida lõppsihtkohani ja see tuleb transiitlennujaamas välja võtta (nt Ryanair). See tähendab uuesti turvakontrolli läbimist ja järjekordades seismist. Arvesta, et odavad peibutushinnad ei sisalda enamasti äraantavat pagasit ega mitmetel juhtudel ka tavapärast käsipagasit. Pagasiga reisides vali selline hinnatüüp, kus pagas sisaldub, kuna selle eraldi juurdeostmine võib olla kokkuvõttes kulukam ja piletireeglid vähem paindlikud.
  4. Juhul kui piletid on ostetud, siis vaata täpselt järgi, kas lisaks tervisekindlustusele on tehtud ka reisitõrkekindlustus, mida see täpselt katab ja kes on kindlustusandja, et vajadusel kohe kontaktid käepärast oleks. Kui kasutad eraldi pileteid, peaks kindlustussumma olema suure varuga, nt vähemalt kahekordses ettemakstud reisikulude väärtuses, et see kataks graafikumuutuste korral uute ja enamasti märksa kallimate piletite hankimise. Pane tähele, et eraldi piletitega reisides nõuab kindlustus vähemalt 2-3h vahet lendude vahel!
  5. Mõtle enda jaoks välja alternatiivsed lahendused kui peaksid jätkulennust maha jääma. Ära paki vajalikke ravimeid ja muud olulist äraantavasse pagasisse, mille kättesaamine võib keeruliseks osutuda. Tehnika ning selle laadimiseks vajalik hoia samuti käsipagasis.Samal piletil olevate lendude puhul vastutab lennufirma reisija lõppsihtkohani toimetamise eest ja ühtlasi on neil ka hoolitsuskohustus (majutus, toitlustus). Reaalselt ei pruugi neil praegu sellega tegemiseks ressurssi olla, sestap tasub kõik kulukviitungid alles hoida ja nõuda nende hüvitamist tagantjärele. Kui lõppsihtkohta hilinetakse üle 3 tunni (ja seda ei põhjustanud asjaolud, mida lennufirma poleks kuidagi saanud vältida), on täiendavalt võimalus küsida ka EL määruse 261/2004 kohast rahalist kompensatsiooni.
  6. Täpsusta enne lennujaama minekut, kas sulle ei ole tulnud lennu tühistamise, edasilükkamise vms kirja postkasti (sh spam-kausta).
  7. Juhul kui on võimalus, siis täpsusta eelnevalt, kui palju on samal ajal väljuvaid lende, kuid igal juhul mine lennujaama soovitatud ajal. Juhul kui soovid ära anda ka pagasi, tuleb pöörduda oma lennu registreerimislauda, mis avatakse üldiselt paar tundi enne lendu, seega ka tunde varem minna ei ole alati mõtet, sest check-in ei ole veel avatud.
  8. Selle kõige juures saab aga ka ise kiiremale teenindusele kaasa aidata. Käsipagasi pakkimisel tasub läbi mõelda, kuidas pakkida, et lennueelses julgestuskontrollis võimalikult kiiresti läheks. Vedelikud eraldi kilekotti, arvutid, laadijad, telefonid kohe eraldi kasti asetada. Taskutest võtmed välja, püksirihmad ja muud metalli sisaldavad esemed juba eelnevalt ära võtta jne. Loe Tallinna lennujaama juhendit kuidas läbida julgestuskontroll kiirelt ja sujuvalt
  9. Kui lennupiletid veel ostmata, siis kasuta kodumaiseid online-poode või tuntud reisibüroosid, sest ainult nii on tagatud järelteenindus ja abi olukordades kui kõik ei lähe plaanipäraselt. Estravel saab muuta vaid neid pileteid ja abiks olla vaid nendele klientidele kes on piletid ostnud meie reisikonsultantide või Estraveli lennupiletite e-poe ja SKY24 kaudu. Ka Tarbijakaitse saab ettekirjutusi teha vaid Eestis registreeritud ettevõttele, mitte aga välismaistele lennufirmadele või vahendusportaalidele.
  10. Juhul kui võimalik, väldi reisimist läbi suurte lennujaamade juulis ja augustis. Tea, et nii nagu suviste lennupiletite ostuks oli õige aeg kunagi jaanuaris-veebruaris, on praegu paras aeg teha reisiplaane hoopis järgmiseks talveks.

 

Kommentaarid: