100 tundi Amsterdamis

16.08.2013
Eliine Rannajoe

Amsterdami külastamiseks on miljon põhjust. Mõni läheb sinna tulpide pärast, teine aga linna vabameelset õhkkonda nautima. Romantikud saavad seilata linna läbivatel kanalitel, kultuurimaiad uudistada kuulsa Van Goghi muuseumi ning teravamate elamuste otsijad saavad ette võtta jalutuskäigu skandaalsel punaste laternate tänaval.

Vaatamist väärt

AmsterdamAmsterdami populaarseimaks ekskursiooniks on seilamine juba mainitud linna läbivatel kanalitel. Ekskursioonide pakkujaid on mitmeid ning sama palju leiab ka erinevaid teekondi, mida läbida. Üks suurimaid teenusepakkujaid Canal Bus pakub kolme erinevat ekskursiooni, millest igaühel saab näha mõningaid linna kuulsamaid vaatamisväärsusi.

Üheks Amsterdami igaveseks müsteeriumiks on see – kuidas mahub ühte kohta nii palju jalgrattaid? Need on peamiseks transpordivahendiks nii kohalikel kui ka turistidel. Sealt ka järgmine võimalus linna näha – jalgratta seljas. Kaherattalise rentimine ei ole mitte mingi kunst-tükk ning seda saab teha pea igal tänavanurgal. Hea viis omas tempos linna avastamiseks.

Linna parimaks muuseumiks peetakse maailmakuulsa Vincent Van Goghi muuseumi. Sealt leiab üle 200 maali ja 500 joonistuse, mille vanameister ja tema õpipoisid kunagi oma kätega valmis on teinud. Kõrva taha tasuks panna nõuanne, et nädalavahetustel on muuseum puupüsti täis ning muuseumi külastamisele tuleks varuda piisavalt aega.

juveelidAnne Franki lugu on tuttav pea kõikidele ning leidnud kajastust nii kinolinal kui ka raamatukaante vahel. Noore Anne Franki kunagine elumaja asub just Amsterdamis ning tänapäeval on igal huvilisel võimalik seda külastada.

Amsterdamist leiab ka muuseumi, mis on pühendatud kõikide tüdrukute parimatele sõpradele – teemantitele. Muuseum viib sind teekonnale, mis algab umbes 3 miljonit aastat tagasi ning lõpeb imekauni sõrmusega. Näha saab nii vääriskivi tekkeprotsessi kui ka seda, kuidas meistrite käe all need iludused valmivad.

Kõhu täiteks

Sa ei ole käinud Amsterdamis, kui sa ei ole proovinud kuulsat soolakringlit! Parimaks paigaks selle nautimiseks peetakse De laatse Kruimeli nimelist pagariäri ja kohvikut. Pisike taevalike küpsetistega oaas võib alguses märkamatuks jääda, kuid me anname vihje – Langebrugsteeg 4.

Juba kord Amsterdami sõites tasuks ära proovida ka õige Hollandi köök. Üheks paigaks, kus seda teha saab on restoran Haesje Claes. Restoran asub mugavalt linna ajaloolises keskuses, otse Amsterdami muuseumi vastas. Haesje Claes asetseb tegelikult kokku kuues hoones, millest igaühe eripära on püütud ka alles hoida. Aastast 1947 tegutsev söögikoht on siiani üks linna populaarsemaid.

Mõne sammu kaugusel Westerparkist seisab kai ääres üks vana praam. Õnneks ei seisa ta seal üksi ja õnnetult vaid kostitab juba aastaid inimesi hea ja paremaga. Pont 13 nimelise restorani menüü ei ole küll väga pikk, kuid selle teeb tasa restorani asukoht ja atmosfäär.

Öös on asju

491761(Foto sxc.hu)Kui sa oled ilus, tark ja osav ning asud Amsterdamis, siis on arvatavasti Sinu ööklubiks Jimmy Woo. See on koht, kus šampus voolab ojadena ning klubi sisekujundusest võib leida märke erinevatest maailma metropolidest.

Ideaalne paik, kus siduda omavahel meelierutavad kokteilid, hea muusika ning imekaunis Amsterdami panoraam, on klubi nimega Canvas. Amsterdamist ei leia just palju kõrghooneid, kuid just Canvas asub ühes neist. Seitsmendal korrusel asuv ööklubi on samal ajal ka galerii noortele Hollandi kunstnikele.

Koht, mis paneb nii mõnegi pea kratsima on klubi nimega Paradiso. Taevaliku nimega ööklubi asub endises kirikus ning on tänapäeval üks populaarsemaid ja ka parima akustikaga ööklubisid. Just viimase pärast on Paradiso tihti ka paljude kontsertide toimumispaigaks.

Lastega reisides

NEMO - http://www.e-nemo.nlAmsterdami kesklinnast leiab ühe igati põneva teadus- ja tehnoloogiakeskuse nimega NEMO. Keskus koondab enda alla tervelt viis korrust täis erinevaid väljapanekuid, filme ja etendusi. Kuna külastajad saavad paljudele asjadele ka ise käe külge panna, jätkub tegevust tundideks. Suveperioodil on NEMO avatud iga päev 10.00-17.00. Talvisel ajal on esmaspäev keskusel puhkepäev.

Maailmas laineid lööv vahakujudemuuseum Madame Tussauds on koha sisse võtnud ka Amsterdamis. Muuseum annab võimaluse pilti teha paljude maailmakuulsate lauljate, näitlejate, riigiisade ja muude tegelaste vahakujudega. Muuseum asub mugavalt linna keskuses ning on avatud aasta läbi, välja arvatud riiklikel pühadel.

Igale lapsele meeldivad pannkoogid ja just seetõttu on pea kohustuslik külastada Amsterdamis kuulsat Pancake Bakery‘t. Alates 1973. aastast tegutsevast pannkoogi kohvikust leiab üle 75 erineva maitsega pannkoogi. Võib kindel olla, et sellest kohvikust leiab endale midagi hamba alla nii magusa kui ka soolase sõber.

Transport

Schipholi lennujaam asub Amsterdami kesklinnast umbes 14 kilomeetri kaugusel ning on ligipääsetav pea iga võimaliku transpordivahendiga.

Kõige lihtsam variant linna ja lennujaama vahel liiklemiseks on rong, mis väljub lennujaama keskmisest terminalist. Rongid stardivad linna suunas ja tagasi iga 10 minuti tagant ning sõit kestab umbes 15-20 minutit.

Kui tead juba ette, et kavatsed Amsterdamis palju ringi käia ning sinna alla kuuluvad ka muuseumide külastamine ning ühistranspordi kasutus, siis soovitame Sul soetada endale I amsterdam Card. Kaart annab Sulle õiguse kasutada tasuta ühistransporti ning käia tasuta ka mitmetes valitud muuseumides. 1-päevase kaardi hind algab 42 eurost.

__________________
Artikkel “100 tundi Amsterdamis” on loetav ka Tallinna Lennujaama kodulehel.

Kommentaarid: