100 tundi Dublinis

05.06.2015
estravel

Dublin on … eriline. See on koht, kus tuhat aastat ajalugu saab kokku tänapäeva multikultuuriga ja tulemus ei jäta Sind kindlasti külmaks. Viikingid, majesteetlikud ülikoolid  ja ojadena voolav Guinness kohalikes baarides, on huvitav kooslus, mis töötab nagu kellavärk. Seda on raske sõnadesse panna – seda peab ise oma silmaga nägema!

Vaatamist väärt

Trinity College, Dublin, IirimaaKirjandus- ja ajaloohuvilised peaksid sammud seadma kuulsasse Trinity College’isse. Lisaks imekaunile arhitektuurile leiab nende ajalooliste seinte vahelt ühe maailmakuulsaima raamatu nimega The Book of Kells. 16. sajandil asutatud ülikoolis ringi jalutades tuleb endalgi õpihimu peale.

Kui Sinu lemmikjoogiks on viski, siis kiika sisse Jamesoni vanasse pruulikotta. Muuseumis saab tutvuda viskitootmise ajaloo ja muidugi ka Jamesoni margi sünnilooga. Tuleb mainida, et muuseumi saab külastada vaid kindlatel kellaaegadel toimuvate ekskursioonidega.

Kui juba kord Dublinis olla, tuleb ette võtta ka TempleBar linnaosa külastus. Rajude pidude ja loendamatute baaride hulgast leiab ka vingeid vintage-poode ja stiilseid kunstigaleriisid. Samasse piirkonda jääb ka Dublini vanim tänav Fishamble Street.

Kõhu täiteks

Hommikuseks ampsuks soovitatakse hea teeninduse ja mõistliku hinnatasemega kohvikut HX46. Kohviku menüüst leiab kõike alates traditsioonilisest Iiri hommikusöögist kuni Hiina ja Tai köögini.

Parima supiköögi auhind läheb Dublinis söögikohale nimega Soup Dragon. Suppe on valikus mitmeid, aga ka tahkema toidu eelistajad saavad valida mitmete roogade vahel. Plusspunktid lähevad sellele kohale ka asukoha eest – peale lõunasööki saab mööda jõe äärt kõndides kaloreid kulutada.

Ehtsa Iiri köögi degusteerimiseks tuleb minna The Old Storehouse restorani. Nädalavahetustel saab kõhutäie kõrvale kuulata ka elavat muusikat! Enne hea ja parema söömist saab aega parajaks lüüa allkorrusel asuvas baaris nimega O’Flaherty’s.

Öös on asju

the temple bar, dublin, iirimaaKui kord juba õhtuse Dublini avastusretk ette on võetud, siis ei saa kuidagi mööda vaadata kuulsast baarist The Temple Bar Pub. Asub see muidugi samanimelises linnajaos, mis ise on juba paras vaatamisväärsus. Punase fassaadiga baari on kindlasti nii mõnedki erinevatelt piltidelt ja postkaartidelt juba näinud.

Mõnusaks kõhulihaste harjutuseks võib planeerida ühe õhtu mõnes mitmetest nn komöödiaklubidest. The Comedy Crunch on üks parimatest, mille lavalaudasid kulutavad parimad naljameistrid. Ja Iiri huumor ei tohiks küll kedagi külmaks jätta.

Õllesõpradel, kellele meeldib ka ajalugu, on soovitatav sisse astuda The Brazen Head pubisse. Tegemist on Iirimaa vanima pubiga, mis sai alguse aastal 1198. Igal õhtul ootab külastajaid lisaks soojale atmosfäärile ja hääle õllele ka elav muusika.

Lastega reisides

Teistmoodi linnaekskursioone korraldab ettevõte Viking Splash Tours. Amfiibautoga sõites vaadatakse Dublini kuulsamaid vaatamisväärsusi nii maa kui vee pealt. Ekskursioon kestab umbes poolteist tundi ja pakub lõbu ka suurtele.

JaaguarLoomasõpradele pakub kindlasti huvi ja tegevust Dublini loomaaed. Tegemist on ühe maailma vanima loomaaiaga, mis on koduks üle 600 erinevale loomale. Kõige uuemateks elanikeks on väike kaelkirjak ja gorilla.

Kuidas elasid ja tegutsesid viikingid saab teada külastades Dublinia keskust. Kokku on keskuses kolm väljapanekut – viikingite elust, keskaegsest Dublinist ja arheoloogiast. Keskuse eesmärgiks on viia pered jalutuskäigule läbi põneva ajaloo ja tutvustada ka tänapäeva arheoloogide tööd.

Transport

Dublini lennujaam asub linna keskusest umbes 10 km kaugusel.

Lennujaamast kesklinna viivad reisijaid nii bussid kui ka taksod. Planeerimisel on ka metrooühendus, kuid sellest on veel vara rääkida.

Busse liigub linna ja lennujaama vahel lausa neli, millest kaks on ekspress-bussid. Sõiduajad jäävad kõikidel umbes 30-45 minuti ringi, olenevalt liiklusest. Piletihinnad algavad bussipiletitel 6 €.

Taksosõit Dublini lennujaama ja kesklinna vahel võiks maksma minna suurusjärgus 20-30 €. Suurema seltskonna puhul võib taksosõit olla mugavam ja taskukohasem kui bussiga liiklemine.

Loe Dublini ööbimisvõimaluste ning eksursioonide kohta siin.

__________________
Artikkel “100 tundi Dublinis” on loetav ka Tallinna Lennujaama kodulehel.

Kommentaarid: