100 tundi Istanbulis

13.09.2013
Svea Lillepalu

Istanbul on ainuke linn maailmas, mis asub korraga kahel kontinendil – Euroopas ja Aasias. Ühendades kokku elemente Bütsantsi, Kreeka, Rooma, Ottomani ja Türgi tsivilisatsioonide kultuuridest, on linnast kujunenud üks ütlemata põnev ja mitmekülgne reisisiht. Viimastel aastatel on palju kiidetud ka Istanbuli ööelu ja restoranikultuuri, mis on teinud tohutu hüppe paremuse ja mitmekülgsuse poole.

Vaatamist väärt

Istanbul on täis pikitud iidseid monumente ja hooneid, millest üks on kaunim kui teine. Üks kuulsamaid ja arvatavasti ka enim pildistatuid on Sinine Mošee, mida kasutatakse ka tänapäeval palvekojana.

Teine ja kindlasti pea sama kuulus hoone on Hagia Sophia, mis aja jooksul on täitnud ka mošee kohustusi. Tänapäeval tegutseb hoones muuseum, kus paljude väljapanekute seas saab tutvuda ka mõndade maailma kauneimate mosaiikidega.

Kui reis kestab vaid paar päeva, kuid avastamiskihk on mäe kõrgune, siis tasub külastada maailma suurimat miniatuuride parki Miniaturk. 2002. aastal avatud muuseumist leiab 105 Türgi kuulsaima vaatamisväärsuse miniatuurset mudelit.

Kõhu täiteks

Sa ei ole Istanbulis või üleüldse Türgis käinud, kui Sa pole ära proovinud kohalikku kebabi. Üheks parimaks kebabi restoraniks on Ciya Kebap. Menüüst leiab roogasid vastavalt hooajale, päritolule ja seiklusjanule.

Ajaloo maitset saab proovida restoranis nimega Haci Abdullah, mille juured ulatuvad kuulu järgi aastasse 1888. Menüüst leiab Türgile omaseid roogasid, millest igaüks viib keele alla.

Nagu pea kõikidest suurlinnadest, leiab ka Istanbulist nn katuse-restorane, kus söögipoolise kõrvale käivad hea vein ja imekaunid vaated linnale. Türgi-Rootsi juurtega koka poolt püsti pandud Mikla restoran asub Marmara Pera hotelli kahekümnendal korrusel ja segab menüüs kokku Skandinaavia ja Türgi köökidele omased nüansid.

Öös on asju

Istanbuli rikkad ja ilusad seavad pidutsemiseks sammud Reina poole. Ruumikas klubi mahutab lisaks tantsupõrandale ka restorani. Klubis pidutsedes on võimalus nautida imekaunist vaadet Bosphoruse väinale ja tuledesäras linnale.

Klass omaette on klubi nimega SuAda, mis asub samanimelisel tehissaarel Bosphoruse väinas. Lisaks klubile leiab SuAdast ka restoranid ja basseinikompleksi. Restorane leiab saarelt lausa kuus ja igaüks neist pakub erinevat kööki.

Goethe Instituudi viiendal korrusel asub restoran-baar nimega Litera, mis pakub lisaks maitsvale toidule ka panoraamvaateid Istanbulile. Litera klaasist seinad ja kõrged baaritoolid on seal just selleks, et ükski vaade poolikuks ei jääks.

Lastega reisides

Endisest Silahtaraga elektrijaamast leiab tänapäeval tundideks tegevust pakkuva Energiamuuseumi. Muuseumis on üle 21 erineva interaktiivse väljapaneku, mis kõik näitavad ja seletavad, kust ja kuidas energia tuleb.

Istanbuli meremaailma on nimetatud maailma suurimaks omasuguste seas. Kokku leiab kompleksist 16 erinevale teemale pühendatud osa. Eriliseks teeb meremaailma ka see, et selles on esindatud kõik maailma mered alustades Mustast merest ja lõpetades Vaikse ookeaniga.

Transport

Istanbuli teenindab kaks lennujaama – Atatürk ja Sabiha Gökcen. Tallinna lennujaamast saab otselennuga suurimasse ja enim kasutatavasse, Atatürki lennujaama.

Lennujaamast Istanbuli kesklinna saab nii takso, bussi kui ka metrooga. Ekspressbuss väljub lennujaamast ja kesklinnast iga poole tunni tagant kella neljast hommikul kuni keskööni. Metroo, mille peatus asub pagasilintidest umbes 10-minutilise jalutuskäigu kaugusel, töötab kella kuuest hommikul kuni keskööni. Taksohinnad jäävad vahemikku 35-40 liirat ning ühistransport 5-10 liira vahele.

Istanbuli linnasisene ühistransport on suhteliselt kaootiline ning õige tee välja arvutamiseks võib natukene aega minna. Kui ees ootab paaripäevane linnapuhkus, siis on soovitatav osta sihtkohast Istanbulkart. Kaart töötab nagu meiegi Ühiskaart ehk peale aktiveerimist tuleb sinna raha peale kanda ning siis ühistranspordis validaatorile näidata. Kaardi saamiseks tuleb tasuda tagastatav deposiit 10 liirat.

__________________
Artikkel “100 tundi Istanbulis” on loetav ka Tallinna Lennujaama kodulehel.

Kommentaarid: