100 tundi Suures Õunas ehk New York Citys

28.12.2011
Svea Lillepalu

Kui külastad New Yorki, näed tervet maailma – nii selle kultuuride segunemispaiga kohta öeldakse ja tõsi ta on. New Yorgi linn koosneb viiest linnajaost – Queens, Brookyln, Bronx, Staten Island ja Manhattan. See on koduks üle 7,2 miljonile elanikule. Tänu kultuurilisele mitmekesisusele leiab sellest linnast lõpmatult palju maitseid, lõhnasid ja helisid.

Siin on mõned soovitused, mida teha linnas, mis iial ei maga ja kus kõik unistused täituvad.

New York

New York

Vaatamist väärt

Mitte ainult Ameerika, vaid kogu maailma vabaduse sümbol Vabadussammas asub lühikese laevasõidu kaugusel NYC kesklinnast Liberty Islandil. Nüüd pääseb uuesti ka kuju kõige ülemisele korrusele kaunist vaadet imetlema. Edasi-tagasi laevapilet maksab täiskasvanule umbes $ 11.50 ja lastele umbes $ 4.50.

Rahu, vaikust ja värsket õhku leiab selles suures metropolis üüratust Central Parkist. Park asutati juba 1850. aastal ning sealt leiab peale roheluse ka restorane, kohvikuid, mänguplatse, Metropolitani kunstimuuseumi ja Central Parki loomaaia.

Tuntud nii oma arhitektuuri kui ka kunstikogu poolest on Guggenheimi muuseum, mis teeb silmad ette paljudele teistele omasugustele. Külastajad sõidavad liftiga hoone kõige kõrgemale korrusele ja alustavad sealt spiraalset allakäiku, möödudes paljudest kaunitest kunstiteostest.

Maailma risttee Times Square asub Manhattani südames ja on magnetiks nii turistidele kui ka ärimeestele. Enamjaolt on Times Square tuntud arvukate neoonvävides reklaamplakatite ja valgusreklaamide poolest. Eriti populaarne on väljak aastavahetusel, kui sinna kogunevad kümned tuhanded inimesed, et näha, kuidas suur valguskera aasta lõpuminutitel vaikselt alla lastakse.

Selliste kuulsate suleseppade nagu Henry Jamesi, Dylan Thomase ja Thomas Paine’i kodu Greenwich Village on väike killuke boheemlaslikku elustiili New Yorgi tänavate rägastikus. Tänapäeval on tegemist väga hinnatud elurajooniga, mille nurgapealsetelt leiab armsaid kohvikuid ja restorane.

Kõhu täiteks

Kui teleseriaal “Seinfeld” on tuttav, koged kindlasti äratundmisrõõmu söögikohas nimega Tom’s restaurant. Seesama kohvik oli “Seinfeldi” peategelaste üks lemmikpaikasid. Head ameerikalikku toitu saab Tomi juures suhteliselt soodsa hinnaga.

Planet Hollywood

Planet Hollywood

Kogu Planet Hollywoodi restoraniketi sünnipaik avas uksed aastal 1991. New Yorgi restoran asub otse linna südames Broadwayl ning pakub kõhutäidet igale maitsele. Pearoa saab Planet Hollywoodis kätte umbes $ 20 eest.

Brooklyni silla lähedal asuv The River Cafe pakub väikeste ameerikalike ja euroopalike mõjutustega aasiapäraseid roogasid. Ühtlasi avanevad restoranist hingematvalt ilusad vaated Manhattanile. Pearoa eest tuleb restoranis maksta umbes $ 30.

Traditsiooniline Kuuba restoran Guantanamera on kui killuke Havanat megalinna südames. Restorani seintelt leiab lahedaid kunstiteoseid, õhus hõljub sigarilõhn ja taustaks mängib ehtne Kuuba muusika. Restoran asub 8ndal avenüül ja pearoa eest peab seal välja käima umbes $ 25.

Canal Room

Canal Room

Öös on asju

Eriti populaarne ja topeltlahe The Canal Room on hetkel New Yorgi klubimaastiku lipulaev. Klubi eest ja tantsupõrandalt leiab tihti linna noori, ilusaid ja rikkaid seltskonnategelasi.

Sapphire Lounge on paik, mis viib iga külastaja tagasi aega kui retro oli reaalsus ja raadiost kostus funky.

Kunagine Dylan Thomase lemmikbaar White Horse Tavern asub Greenwich Village’s ning pakub janukustutavaid jooke ja väga maitsvaid roogasid. Baari hinnatase on üllatavalt hea ja mõistlik.

Peculier Pub on baar, mille menüüst leiab üle 380 erineva õllesordi. Võib kindel olla, et see koht muudab elevaks ka kõige suurema ja kogenenuma õllesõbra.

Lastega reisile

Six Flags Great Adventure lõbustuspark pakub närvikõdi, rõõmu ja seikluseid igale maitsele. Park on avatud igal aastal alates aprillist ja sulgeb oma uksed esimestel talvekuudel. NJ Transit pakub mugavat bussiühendust Manhattanilt parki ja tagasi.

Six Flags Great Adventure

Six Flags Great Adventure

Alates 1899. aastast külastajaid ligi meelitanud Bronxi loomaaed on kindel laste lemmik. Loomaaed on koduks üle 6000 loomale ja on avatud aasta läbi. Lähim metroopeatus on Pelham Parway. Park on avatud iga päev kella 10st hommikul õhtul 5ni. Täiskasvanutele maksab pilet $ 12 ja lastele $ 9.

Brooklyni lastemuuseum on kindlasti külastamist väärt. Muuseumist leiab palju interaktiivseid väljapanekuid, töötubasid ja etendusi. Muuseum on suletud esmaspäeviti ja teisipäeviti. Sissepääsupilet maksab $ 4.

New York

New York

Transport

New Yorgi peamine lennujaam, John F Kennedy lennujaam, asub linnast umbes 24 km kaugusel. Lennujaamast kesklinna viib iga 20 minuti tagant väljuv New York Aiport Service Express. Buss töötab hommikul kella 6st kuni keskööni. Umbes 45 minutit kestev sõit maksab $ 15 (2011. a seisuga).

Kõige soodsam viis saada  lennujaamast kesklinna on muidugi metroo, mis väljub Howard Beach peatusest. Peatusesse saab terminalist kõige lihtsamalt bussiga, mis viib soovijaid autoparklasse.

Taksosõit lennujaamast kesklinna või vastupidi võib võtta 30 kuni 60 minutit. Taksosõit New Yorgis on suhteliselt kallis, vähemalt sellise pika teekonna puhul. Miinimumtasu, millega arvestama peaks, on $ 45.

Juba kesklinnas olles on kõige parem transpordiviis metroo, mis sõidutab iga päev peaaegu 4,3 miljonit inimest. Ühekorrapilet maksab $ 2 ja metroovõrgustik katab pea kogu linna.

Suure Õuna üks sümboleid, kollane takso on samuti üks kiiremaid ja mugavamaid transpordiviise. Takso saab iga suurema hotelli ja keskuse eest või võttes šnitti paljudest Hollywoodi filmidest, tõstes käe üles ja hõigates: “Taxi!”

Nagu juba öeldud, siis Suur Õun on linn, kus igavust ei tunne mitte ükski inimene. Meie oleme välja toonud vaid väga pisikese killukese selle betoondžungli võimalustest. Milline amps sellest suurest linnast on Sinu lemmik?

Soovitused on kokku pandud 2011. aastal GTA Travel Guide’i järgi.

Kommentaarid:

  1. Svea

    Tere, Sirje! Võtan siinkohal vastamise enda peale. New Yorgi Eesti Maja täpsem aadress on 243 East 34th Street. Maja kodulehte saab kiigata siit: http://www.estonianhousenewyork.com/ Ilusat reisi! :) Svea

  2. Sirje

    Tere,astuks hea meelega läbi, oleme NY-s oktoobri alguses. Paluks täpsemat aadressi.

  3. endel

    metro on2.25$ yellow cabi flat rate on 45$ molemat pidi

  4. Jaanis

    Koht, kuhu peate hoopis kindlasti minema, on New Yorgi Eesti Maja, mis asub 34th East tänaval. Jalakäigu kaugusel Empire State Buildingust. Minu arust see võiks olla eestlastele kohustusil, kui sinnakanti satute...:)