3 päeva Bangkokis

03.09.2012
Mari-Liis

Bangkok on Tai kõige suurem linn, seal elab 12 miljonit inimest. Tänavatel on igapäevases liikumises üle 5 miljoni sõiduki, mille päevane kilometraaž on umbes 150 miljonit kilomeetrit.

Loo autor Bangkoki pilvelõhkujate taustal

Kujutate ette? Ilmselt mitte. Megasuured ummikud on täiesti igapäevane nähtus. Tallinna pisikesed liiklusseisakud isegi koos kära tekitanud bussiradadega on selle kõrval lapsemäng.

Seega peaks arvestama, kui kuskile minekut planeerite, et liiklus võib plaanid vabalt nurjata. Õnneks on aga kohalikud auto- ja bussijuhid päris kenasti võimelised arvestama liikumiskiirust teatud kellaaegadel.

Mida teha Bangkokis 3 päevaga?

1. päev

Kuna Bangkokki tuleb lennata päris mitu (peaaegu) unetut tundi, võiks esimesel päeval veidike rahulikumalt võtta. Samas ei tasu kindlasti vaid hotellis magada – selleks poleks pruukinud nii kaugele lennatagi!

Suplus pilvelõhkujate vahel on omaette elamus!

Võimalusel valige hotell kena välibasseiniga, et kõigepealt teha üks akude laadimise protsess. Päike aitab meid, eestlasi, imeliselt. Kuid ärge üle pingutage – ikkagi esimene päev. Kõrge faktoriga kreem peale ning katuseterrassile päikest võtma ja ujuma. Ja vaatama enamasti avanevat väga ägedat vaadet. Ega’s pilvelõhkujate vahel ei saa just iga päev supelda.

Kui vaim valmis, sukelduge linnamelusse. Ilmselt saate juba üsna hotelli ees kokku mõne eaka tailanna või noore tai poisiga, kes pakub kenasti puhastatud ja tükeldatud puuvilju. Puhastamine käib tal imekiirelt ja nuga sähvib väga profilt. Seal on tuttavaid nagu näiteks arbuus ja ananass, kuid kindlasti ei maitse need nii nagu siis, kui viimati Rimist või Selverist ostsid.

Kohalik noorsugu palvetamas (ja mitte Facebookis)

Proovi ka kõiki selliseid puuvilju, mida varem pole näinudki. Veidike ettevaatlik ole durianiga. Tänavatel heljuv võimlahais on pärit just nimelt sellest, puuviljade kuningaks peetavalt puuviljalt. Maitseb aga hästi… kuigi mitte võib-olla päris nii, et teist kohe kuningaks nimetada.

Nüüd tutvu tänavakaubandusega, et pilti ette saada. Esialgu pole vaja midagi osta, sest Sul puudub veel ülevaade pakutavast ja hinnaskaalast. Aga ütleme nii, et meie oma Balti jaama turg, kust leiab ka imeasju, ei vääri Bangkoki tänavakaubanduse kõrval isegi mainimist. Mõnus on jälgida tänavakaupmehi, kes müüvad kolme vana mutrit ja ise samal ajal mängivad ennastunustavalt viimase malli iPhone’iga Angry Birdsi. Globaliseeruv ilm!

Kui pimedaks hakkab kiskuma, siis proovi ära tänavatoit. Natuke võiks siiski jälgida, kust ja millist toitu osta, aga ega kõhuhädad kunagi küsi, kas võivad sind külastada. Eriti reisil. Vaata, et nõusid just samas liikuva käru all solgipanges ei pesta ja kana, mis ripub toidutegemise ootel, poleks päris sinine. Siis vali aga kõige huvitavam (või ehk turvalisem) roog ja maitse ära!

Bangkoki tänavatoit

Kui Sinu süda ja magu tänavatoidust ei vaimustu, mine mõnda suuremasse kaubamajja, kust leiad kindlasti toidukorruse (food court). Seal söö kõhutäis sushi‘t või ikkagi Tai toitu, aga euroopalikus puhtuses. Kusjuures hinnavahe tänavatoidu ja nende restoranide vahel polegi märkimisväärne.

Päev lõpeta kindlasti massaažisalongis. Vali selle järgi, mille taga on ohtralt jalanõusid (ja paistab ka puhas-viisakas) – see näitab, et ju seal ikka asjalik teenus on, kui juba nii palju inimesi on sinna sisenenud. Esimesel päeval võta näiteks õlimassaaž tervele kehale. Reisiväsimusest räsitud keha vajab ju veidike hoolitsust! Maksad vähe, väga vähe.

Kuningate palee

Hotelli naastes võid ära proovida sõidu tuk-tukiga.

2. päev

Nüüd on aeg Bangkoki ajalooliste vaatamisväärsustega tuttavaks saada. Kui oled naisterahvas, pane jalga pikk seelik või pikad püksid (kohe ikka päris pikad). Õlapaeltega kleit jäta õhtuseks patseerimiseks, templitesse lastakse vaid kaetud õlgadega.

Enne kui alustad kurseerimist Bangkoki tähtsaimate vaatamisväärsuste vahel, lepi endaga kokku, et Sul ei ole vaja mitte midagi osta, kui värskendav jahe vesi välja arvata. See otsus teeb Su elu palju kergemaks!

Bangkoki südames võtab iga päev vastu tuhandeid külastajaid Suur palee Grand Palace. Palee on olnud kuningate ametlikuks residentsiks juba alates 1782. aastast. Praegu seal küll kuningat iga päev ei kohta, kuid siiski leiab seal aset palju ametlikke tseremooniaid ja sündmusi.

Grand Palace’i territooriumil jätkub pildistamist pikalt

Siit on hea minna edasi hiigelsuurt ja kuulsat lamavat Buddhat (15 m kõrgust ja 43 m pikkust) vaatama. Asub see Wat Pho templis (tuntud ka kui Temple of the Reclining Buddha). Wat Pho laiub 80 000 ruutmeetril ja sealt võib leida üle tuhande buddha kuju. Kompleksi lõunatiivas töötavad tänagi budistlik klooster ja kool.

Kolmandana tasub ette võtta Wat Aruni tempel (Temple of the Dawn), mis asub Chao Praya jõe kaldal. Templi kõrguses ei ole siiani kokku lepitud, see varieerub 66,8 ja 88 meetri vahel. Kuuma ilmaga on mööda suhteliselt kitsaid treppe sinna ronida paras katsumus. Aga pingutused saavad tasutud, kui jõuad üles.

Ja kas ma juba mainisin, et kõikvõimalikku träni pakkuvatest kaupmeestest ei tasuks üldjuhul välja teha?

Kui Sa oled templirallil vastu pidanud, siis võta õhtul vabalt. Söö taas kord vastavalt oma maitsele, eelistades kas oluliselt huvitavamat elamust pakkuvat tänavatoitu või puhtusefriigina mõnd kohta, kus hirmu tundmata kõhtu kinnitada.

Nüüd on aega läbi põigata taaskord tänavakaubandusest. Osta kaasa, mis meeldib. Hinnad on enamasti väga soodsad (ja tingitavad).

Bangkoki ujuv turg

Ja õhtul mine taas massaažisalongi. Täna võta kaasa väike drink – üks maasika margariita kõlab ju hästi? – ning säti end mõnusasse ja üdini mugavasse tugitooli. Jalamassaaž on kui paradiis.

3. päev

Nüüd on aeg veidike kaugemale sõita – väljasõit nn ujuvale turule (Foating Market). Teekonda peaks alustama juba varahommikul, et ummikuid vältida ning mõistlikul ajal ka linna tagasi jõuda. Parim on turutuur osta mõnelt kohalikult reisibüroolt (võib ka Eestist ette osta), siis näed ühe reisi vältel rohkem.

Puuviljavalik võtab silme eest kirjuks

Kui Sa ei ole varem ujuval turul käinud, on see elamus küll soovitust väärt. Kaupu müüakse pisikestest paatidest ja kui Sa ka suuremaid sisseoste ei tee, saab fotoaparaat ikkagi omajagu kasutust ja pea saab muljeid kuhjaga täis. Mida kõike seal paatides ei müüda – alates riide- ja käsitöökaubast kuni värvikirevate puuviljade ja otse paadis valmiva söögini.

Proovi kindlasti friteeritud banaane, kõikvõimalikke puhastatud puuvilju ja osta kaasa näiteks vahvaid suvekübaraid või puidust käsitööd. Ega seal paadis riideid just kerge proovida ei ole, aga kui ikka tahtmine on suur, siis küll saab sedagi.

Et muljeterikas päev hoopis teisest ooperist aktiviteediga lõpetada, mine tee pärast linna tagasi jõudmist üks kiire šopingutuur suuremates kaubamajades. Õhtul aga mine ühte maailma ägedaimasse ööklubisse – Bed SupperClubi. Enne võid teha tahkel kujul dringid (just-just, nad pakuvad kuulsaid kokteile sootuks tahkel kujul) ühes Bangkoki trendikaimas hotellis – Aloft Bangkok.

Kommentaarid:

  1. Tarmo

    Bed SupperClub on alates 2013. aasta augusti lõpust suletud.