5 asja, mida mõelda läbi enne internetist reisi ostmist

21.09.2017
Janika Ritson

Kui reisid sageli ja Sulle meeldib oma reisiasju ise korraldada, siis on Sinu jaoks kindlasti oluline parima hinna ja kvaliteedi suhtega pakkumiste leidmine. Selles artiklis räägime sellest, mis on OTA ehk online travel agent. Samuti leiad siit 5 küsimust, mis tuleks enne internetis reisiostu sooritamist alati läbi mõelda, et teha teadlik ja enda jaoks parim valik.

Internetist reisiteenuseid ostes alustatakse otsingut enamasti hinnavõrdusportaalide kaudu. Lennupiletite või majutuse võrdlev otsing annab ette teatud (kuid mitte täieliku) valiku reisivõimalustest ja enamik reisijaid arvab, et portaal võimaldab sõlmida tehingu otse lennufirma või hotelliga. Tegelikkuses see aga enamasti nii ei ole. Internetis tegutsev vahendusportaal pole midagi muud, kui klassikalise ärimudeliga reisibüroo, mis teenib kasumit, lisades reisiteenustele vahendustasu.

Hinnavõrdlusportaalid, mis peaksid idee poolest reisipakkumiste võrdlemise lihtsamaks ja hinnad läbipaistvamaks tegema, teevad turu tegelikult segasemaks, kuna annab võimaluse paljude internetis tegutsevate online travel agent’ide (OTA-de) tekkeks. OTA ehk online travel agent on klassikalise ärimudeliga reisibüroo, kes tegutseb internetis ja teenib tulu lennupiletite, majutuse jm reisiteenuste vahendamiselt.

Nii nagu klassikalised reisibürood, on ka internetibürood erinevad ja kahjuks ei tegutse kõik klientide huvides. Näiteks kasutavad osad OTA-d eetiliselt küsitavaid hinnastamisstrateegiaid. Otsingutulemustes näidatakse 20-30 eurot soodsamat hinda, kui tegelik sisseostuhind, millega vahendaja lennufirmalt pileti ostis. Arvestades nii tavapäraseid tegevuskulusid, kui ka metaotsingu saidile makstavaid summasid, on selge, et pileti sellise hinnaga müümine oleks vahendaja jaoks kahjumlik tegevus. Saamata jäänud tulu nõutakse klientidelt sisse kas kõrgete krediitkaarditasude, kallite lisateenuste või kuluka järelteeninduse kaudu. Levinud on ka versioon, kus hind tõuseb ostuprotsessi käigus, põhjendusega, et varem kuvatud hinnaga osteti viimased kohad hetk tagasi ära.

Sellest tulenevalt on väga oluline enne reisiostu sooritamist selgitada välja ettevõtte taust, kellelt reisiteenus ostetakse. Samuti tuleb tähelepanu pöörata sellele, mis teenused on nt lennupileti hinna sisse arvestatud ja mille eest tuleb lisaks maksta. Teadliku ostuotsuse tegemiseks võta enne internetist reisi broneerimist arvesse neid soovitusi:

  • Selgita välja, kellega sõlmid ostutehingu
    Sageli arvatakse, et lennupiletid osteti hinnavõrdlusportaalist, aga tuntud portaalid ei müü eraisikule otse ühtegi piletit. Hinnavõrdlusportaal suunab kliendi edasi kas lennufirma või online travel agenti juurde ja kuna veebikeskkonna kujundus ei muutu, siis ei saa reisiostja sageli aru, kellega ta tehingu sõlmis. Soovitame ennast alati kurssi viia ettevõtte taustaga, sest tundmatu internetibüroo käest reisi ostes on suur risk nii reisist kui ka oma rahast ilma jääda.
  • Eelista tuntud ja usaldusväärse taustaga reisiettevõtteid
    Kui tuntud lennufirmast otse või kindla taustaga reisibüroo kaudu reisi ostmine on üsna riskivaba, siis tundmatu nimega välisriigis registreeritud online-büroo seda kindlasti ei ole. Uuri ettevõtte tausta ja kui leiad midagi kahtlast, siis vali enda reisi jaoks usaldusväärsem partner.
  • Eelista kodumaiseid reisiettevõtteid
    Muidugi toetad Eesti firmasid eelistades ka Eesti majandust, aga peamine, mille alusel ostuotsuseid langetad, oled ju ikkagi Sina ise ja Sinu eelarve. Sekeldused käivad reisimisega sageli käsikäes – lend hilineb või jääb ära, kuskil streigitakse, tormist tulenevalt tühistatakse kõik väljumised, tänapäeval pole ka terroriaktidest tulenevad reisitõrked kahjuks mingi erand. Statistika näitab, et inimesed reisivad sellest hoolimata üha rohkem, aga tark on ennast tõrgete vastu kaitsta – kindlasti tasub alati vormistada reisikindlustus, kuid lisaks sellele kaitseb Sind ka tarbijakaitseseadus. Tõsi, seda küll ainult juhul, kui oled reisi ostnud Eesti ettevõttelt. Just iseenda kaitsmine ootamatuste vastu ongi põhjuseks, miks eelistada Eesti ettevõtteid. Reisitõrke esinemisel on kõige kiirem ja mugavam ajada asju oma emakeeles ja vajadusel saad alati Tarbijakaitseameti spetsialistidelt nõu küsida.
  • Tee endale selgeks kõik hinnakomponendid ja lisatasud
    Hinnavõrdlusportaalides kuvatud esialgne soodsaim hind ei pruugi alati Sinu lõplikuks väljaminekuks jääda. Selgita välja, millised teenused hinna hulka kuuluvad ja mille eest tuleb maksta lisaks. Näiteks: kas Sul läheb tarvis pagasit või piisab käsipagasikohvrist, kas soovid istekohta valida ja lennuki pardal süüa? Kas ostule lisanduvad krediitkaardi või muud tehingutasud?Sageli tehakse ostuotsus vaid lennu baashinnal põhinedes ega arvestata hiljem juurde ostetavate teenustega. Siiski on märgata positiivset trendi – reisijad on viimasel ajal üha teadlikumad ega küsi soodsaimat hinda, vaid parimat hinna ja teenuse kvaliteedi suhet. Nii on populaarsust kogunud kvaliteetsed lennufirmad, kelle hind pole kõige odavam, aga sisaldab teenuseid ja mugavusi, mis reisimise kvaliteeti märkimisväärselt tõstavad ja pakuvad seetõttu parimat väärtust. Kogemustega reisikonsultant aitab erinevate variantide vahel valida ja suudab lahti rääkida erinevate võimalusega kaasnevad eelised ja miinused.
  • Selgita välja parim pakkumine
    Kui arvad, et võrdlusportaalist või lennufirma kodulehelt saad alati soodsaima hinna, siis see ei vasta enam ammu tõele. Näiteks Estravelis kehtib parima hotellihinna garantii, mis annab Sulle kindluse, et saad alati vähemalt sama hea pakkumise nagu online-portaalides või makstakse hinnavahe tagasi. Lisaks on Sul kindlustunne, sest ostsid reisi usaldusväärselt Eesti ettevõttelt, Sind kaitseb Eesti tarbijakaitseseadus ja kui reisil olles tekib ootamatuid olukordi ja vajadus broneeringut kiiresti muuta, siis aidatakse Sind 24/7 reisiabi telefonil emakeeles ja ilma lisanduvate tasudeta. Küsi proffidelt nõuandeid ja pane nad parima pakkumise leidmisel proovile!

Kokkuvõtteks, reisi broneerides soovitame teha läbimõeldud valik ja teadlik ostuotsus. Eelistada tasub usaldusväärse taustaga kodumaiseid reisiettevõtteid. Nii on parimad reisielamused garanteeritud.

Kommentaarid: