5 müüti kruiisireiside kohta

02.07.2019
Krista Esta

Eestlasi on raske kruiisiusku pöörata. Allpool lükkame ümber mõned müüdid. Lisaks anname näpunäited, mis aitavad õnnestunud kruiisireisile kaasa.

1. Kruiis on üks merel loksumine.

Kruiisilaevad on suured ja võimsad ning marsruudid ja reisigraafikud on koostatud nii, et tagatud oleksid parimad ilmaolud. Tasub uurida, millal on orkaani- ja tormihooajad, ning valida reisiajaks kõige vaiksem periood.

2. Kruiisilaeval hakkab igav.

Olenevalt firmast ja laevast pakutakse reisijatele mitmesugust meelelahutust. Võimalusi leidub laeval nii neile, kes soovivad kuulata head muusikat ja live-kontserte ning vaadata muusikale, jää- ja vee-show’sid, kui ka neile, kes pigem päikesetekil raamatut loevad. Korraldatakse kursusi ja koolitusi, saab osaleda treeningutel, kasutada jooksu- ja kõnniradu ning nautida spaamõnusid. Sihtsadamates pakutakse laia valikut ekskursioone. Minu kogemuse järgi jääb pigem ajast puudu, et kõikidest huvitavatest ettevõtmistest osa saada. Sageli reklaamitakse kruiisilaevu kui ujuvaid hotelle, aga sama hästi võib kruiisilaeva võrrelda linnaga – niivõrd suur on nii söögikohtade kui ka meelelahutusvõimaluste valik.

3. Kruiis on vanuritele.

Jah, on marsruute ja laevu, mis sobivad eelkõige vanemaealistele ning rahu ja vaikust eelistavatele reisijatele. Aga üldiselt leidub kruiisireise igale maitsele, tasub vaid uurida marsruute ja laevadel pakutavat, et leida endale sobivaim. Kui laste lärm ja kilkamine ei ole see, mis iseloomustab teie unelmate puhkust, tuleks nn Disney-teemalistest kruiisidest eemale hoida. Ka koolivaheaegadel on laevas lapsi tavapärasest rohkem. Samas korraldatakse eri vanuses lastele nende oma üritusi ja nn klubisid.
Eesti teismelised oskavad ju kõik inglise keelt, seega on kruiis hea võimalus leida sõpru kogu maailmast. Minu 15aastane poeg ütles, et Kariibi mere kruiis laevaga Oasis of the Seas oli tema elu parim reis. Me nägime teda vaid hilisõhtuti, kui väsinud reisiline voodisse kukkus, muidu hängiti koos sõpradega, mängiti jalkat, korraldati viktoriine ja teemaõhtuid.

4. Üksinda ei saa kruiisida.

Järjest enam suureneb nende inimeste hulk, kes soovivad üksi kruiisida. Kruiisifirmad arvestavad sellega üha rohkem ja loovad spetsiaalseid võimalusi üksi reisivatele inimestele. Üksi kruiisijatele on tavaliselt ka omad üritused.

5. Kruiis teeb paksuks ja toit on ebatervislik.

Laevarestoranide hulk ja rikkalik toiduvalik tekitab kiusatust küll. Olenevalt laevast on mõne restorani külastamine juba kruiisihinna sees, ülejäänud kohtades küsitakse lisatasu. Laeval Oasis of the Seas olid väga nauditavad õhtusöögid pearestoranis à la carte ning kelnerite teenindustase ja road pakkusid igal õhtul elamuse. Juba esimeseks õhtuks olid meie kelneril kõigi laudkonda kuuluvate inimeste nimed selged ning eksimatult olid tal meeles ka kõikide joogi- ja toidueelistused. Lisaks veel serveerimise juurde käiv show, mis oli vaatemäng omaette.

Kruiisi eelised
Ühe reisi jooksul näed mitmeid sihtkohti, aga kohvrit pakid vaid laevale minnes ja laevalt tulles. Samuti on kruiisireis nagu kaks ühes: päikesepuhkus ning kultuuri- ja gurmeereis samal ajal.

Nõuanded

  • Leia selline laev ja marsruut, mis vastavad su eelistustele.
  • Kruiisi valides tasub vaadata, kui palju on reisil n-ö merepäevi, kus jalaga maad katsuda ei saa. Kui tahad iga päev uut kohta avastada, otsusta sellise reisi kasuks, kus iga hommik algab uues sadamas.
  • Olenevalt väljumise sadamast on mõistlik ajavahega harjumiseks kohale saabuda mõned päevad enne kruiisi.
  • Broneeri lisateenused ja show’d juba enne kruiisi, sest populaarsemad neist müüakse sageli kiiresti välja.
  • Joogi- ja wifi-pakett on samuti mõistlik ette tellida, sest tavaliselt on nii soodsam ja siis ei pea laeval enam sellega tegelema.
  • Ekskursioonid sihtsadamates on üldiselt inglise keeles. Kui keeleoskus on kehvapoolne, tasub leida eestikeelne rühmakruiis, kus rühmajuht tõlgib ekskursioonidel giidi juttu ja aitab ka menüüdest aru saada, olles igati abiks kogu reisi vältel.
  • Broneeri reis reisibüroost, kus reisikonsultant oskab anda nõuandeid ja näpunäited selle kohta, mille peale ise lihtsalt ei tule ehk kuidas teha check-in’i, kuidas kohvrid liiguvad, milline on dresscode, mis on hinnas sees ja mis mitte, ning aitab valida eri kruiisifirmade vahel. Internetis broneerimisel võidakse küll algselt kuvada soodsamat hinda, kuid sageli ei hõlma see kõiki makse ega jootraha ning vahel kehtib ekraanil näidatav hind vaid mingil konkreetsel, nt USA turul.
  • Meeldejääva kruiisi võtmesõnad on ettevalmistus ja kodutöö. Aga olge hoiatatud – võib meeldima hakata!

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2019. aasta kevadsuvises numbris.

Kommentaarid: