5 olulist nõuannet, et reis oleks turvaline

16.01.2013
Helena Parmask

Turvalisus on oluline ka reisil. Toome Sinuni 5 lihtsat nõuannet, mida enne reisi peaks tegema või meeles pidama, et Sinu reis mööduks maksimaalselt turvaliselt.

1. Kindlusta oma tervis!

Sõlmi reisikindlustuse leping, mille meditsiinikindlustus korvab vajadusel arstiabi: võimalike ravi-, haigla- ja esmaabikulude kõrval ka haigestunu tasuta kodumaale toimetamise. Euroopa piires reisides tuleks kindlasti muretseda Euroopa ravikindlustuskaart, mis kinnitab, et isikul on kodumaa haigekassaga leping ning ta omab ravikindlustust. Kehtiv ravikindlustuskaart peab olema reisil füüsiliselt kaasas.

Vabatahtlik meditsiinikindlustus kulub ära ka juhul, kui Euroopa ravikindlustuskaart on olemas, sest ravikindlustuskaart tagab arstiabi vaid kohaliku riigi seaduste järgi. Enamikus riikides ei ole arstiabi täiesti tasuta ja see tähendab, et inimene peab kandma ka omavastutustasu, mis võib olla päris suur. Siin ongi abiks reisikindlustus, mis katab patsiendi omavastutustasud ja näiteks haige transporti ühest riigist teise.

Hea on, kui kaasas on ka krediitkaart, millega saad ootamatuste korral kulud tasuda. Hiljem saab need siis kindlustusandjalt tagasi taotleda. Loe kindlasti mõttega läbi ka reisikindlustuse tingimused, et teada, mida ja mis mahus kindlustus katab!

Malaaria levikukaart. Vaktsiini malaariale veel ei ole, aga haigust saab ennetada tablettraviga. Autor: Percherie. Allikas: Wikimedia Commons

2. Vaktsineeri aegsasti!

Suurendatud tähelepanu tervisele on reisil igati õigustatud, sest kliimavahetus, eksootilised toidud ja kodust erinev hügieenitase avaldavad nõrgestavat mõju immuunsüsteemile. Ette võib tulla ka putukahammustusi, nakkushaiguste puhangud jms.

Et suurematest jamadest pääseda, vii end aegsasti kurssi reisisihi vaktsineerimisnõuete ja terviseohtudega. Vaikse ookeani regiooni riikidesse, samuti Aasiasse, Aafrikasse, Kesk- või Lõuna-Ameerikasse reisides tuleks enne reisi arstiga nõu pidada võimalike nakkushaiguste ning vajalike kaitsesüstimiste teemal. On riike, kus vaktsineerimistunnistust peetakse piiriületusel sama tähtsaks kui passi!

Samuti on vaja arvestada sellega, et paljud kaitsesüstid tuleb teha mitu kuud enne reisile asumist. Rohkem ja täpsemat infot reisivaktsineerimise kohta leiad terviseameti kodulehelt.

3. Hoia oma dokumente!

Hoolitse selle eest, et Sul oleks alati olemas kehtivad reisidokumendid. Ühtki dokumenti ei tohi enda käest ära anda – võimalusel paiguta need seifi. Oma erinevaid dokumente ei tasu hoida ka ühes kohas. Kui kaduma läheb seljakott, kus sees olid nii pass, ID-kaart kui ka tagasilennu piletid, on seis üsna nukker.

Matka- ja reisitarvete poes müüakse sageli riiete alla kinnitatavaid reisirahakotte.

Hea on alati kaasa võtta paar koopiat passist ja ID-kaardist ning paigutada need eraldi oma asjade hulka (taskusse, kotti, sokkide vahele). Kaval on koopia dokumentidest ka endale meilile saata, nii saad need iga kell internetist taas allalaadida. Dokumendikoopia olemasolu tagab selle, et kui midagi siiski kaduma läheb, on kergem asju ajada.

4. Vii end kurssi viisainfoga!

Viisa taotlemine võib võtta isegi mitu nädalat või kuu, seega vii end piisavalt vara enne reisi kurssi sellega, millised on reisisihi viisanõuded: kas ja millist viisat on vaja, kui kaua viisa kehtib, kust ja kuidas seda saab taotleda.

Kontrolli kindlasti ka oma dokumentide kehtivust! Euroopa Liidu sees piisab piiriületuseks enamasti vaid ID-kaardi olemasolust, kuid Euroopa Liidust väljapoole reisides on kindlasti vajalik pass, mille kehtivusaja lõpuni peab reisi lõppedes jääma veel vähemalt kuus kuud.

Reisi Targalt äpp töötab nii Apple’i kui ka Androidi nutividinatel.

5. Teavita, keda vaja!

Enne reisi võiksid end registreerida välisministeeriumi kodulehel. Nii teab riik ootamatu olukorra puhul, kus tema kodanikud viibivad ning keda on vaja aidata. Kindlasti pane registreerimisel kirja õige telefoninumber ja muud kontaktid, et Sinuga saaks vajadusel ühendust võtta. Mugav lahendus selleks on välisministeeriumi äpp Reisi Targalt, mis on mõeldud neile, kes soovivad saada infot olukorra kohta oma reisisihiks võetud riigis ning nõuandeid, mida teha hätta sattumisel.

Endale tasuks enne reisi üles märkida ja reisile kaasa võtta sihtriigi saatkonna, konsuli või aukonsuli kontaktid. Häda korral on siis teada, kellele helistada või kuhu minna. Nutikas on ka enda lähedasi teavitada oma plaanidest, sihtkohast ja majutuskohtadest ning jätta neilegi enda ja konsuli kontaktid. Abi saab alati paluda ka lähimast Euroopa Liidu liikmesriigi saatkonnast, kes paljudes piirkondades, kus puudub Eesti saatkond, meie riiki ka esindavad.

Loe lisa:
Rohkem infot nii riigi võimaluste kui ka reisiturvalisuse kohta üldse pakub välisministeeriumi kodulehekülg. Kõigile reisisellidele kohustuslik lugemismaterjal! :)

Kommentaarid:

  1. Anu

    Väga asjalikud kommentaarid, suur aitäh kõigile! Ja parandan lingi ka ära :)

  2. Kaie Kass Agcay

    Tore on ka pakkida kohvrid nii, et käsipagasis oleks esimeseks paariks päevaks hädavajalik olemas!

  3. Heldi

    Kontrolli passi kehtivusaega ja varu ravimid, mida võiks vaja minna, eriti kui lähed kaugemale Euroopast. Tihti aga Euroopas reisides võiks enda väike ravimikott kaasas olla.

  4. ;)

    Teil on kogemata Google Play Store link tulnud Välisministeeriumi äpile. Õige link oleks see https://itunes.apple.com/us/app/reisi-targalt/id534169406