5 ootamatut asja, mida teha suvel Stockholmis

07.07.2011
estravel

Suvine Stockholm on vast lähim koht, kus nuusutada tõelise Euroopa suurlinna hõngu. Toome Sinuni viis ootamatut mõtet, mida suvel Stockholmis peale hakata.

1. Uju! Stockholm on igast küljest ümbritsetud veega. Eriti äge on aga see, et vesi on nii puhas, et võid otse kesklinnas ujuma minna!

Stockholmis ja selle ümbruses on palju ujumiskohti, mis on päikesekummardajate seas populaarsed – näiteks Långholmsbadeti, Rålambshovsbadeti ja Reimersholme rannad. Perede lemmik on Smedsuddsbadet, kogenud ujujatele aga soovitame Fredhällsbadetit, kus kaljudelt avaneb kaunis vaade Mälareni järvele. Või siis võta hoopis ette lühike paadisõit ja avasta Fjäderholmarnasi rand, mis asub Slussenist või Nybroplanist 25-minutilise paadisõidu kaugusel Stockholmi ümbritsevas saarestikus.

2. Klubita! Pikki ja valgeid suveöösid tuleb targasti kasutada. Stockholmlased armastavad neid sisustada välibaarides ja restoranides, et tähistada kokteil käes aega, mil päike iialgi päriselt ei looju.

Suvekuudel on paljud Stockholmi popimad ööklubid ja baarid siseruumidest õue kolinud. Rootslaste klubikultuuri avastama võid asuda näiteks Terrassenis (Fredsgatan 12), mis on väga trendikas ning kuhu seetõttu võib olla keeruline sisse saada, või siis Humlegården baaris (Humlegården park), kuhu suviti koguneb Stockholmi kuulsaima ööklubide piirkonna Stureplani koorekiht. Rokilikuma atmosfääri sõbrad aga võivad sammud seada Debaser Slussenisse (Karl Johans Torg 1), mis on samuti üks Stockholmi popimaid vabaõhubaare.

3. Ralli rattaga! Hüppa ratta selga ja pedaali Djurgårdenisse, mis on Stockholmi rohelisim saar. Kulge vaikselt mööda korras rattaradu ja lase silmadel paitada igast küljest avanevaid kauneid vaateid.

Stockholm on rattaseljas avastamiseks suurepärane linn, sest kuna ta paikneb 14 saarel, avaneb sulle iga käänaku tagant hoopis uus ja ilus vaade. Rattateed kulgevad läbi terve linna ja seega on jalgrattasõit ka ohutu ja mugav. Rattarendifirmasid leidub samuti piisavalt. Soovitame näiteks Bike Hike’i, kes korraldab ka kolmetunniseid ajalooteemalisi ekskursioone Djurgårdenisse, mille jooksul saad tuttavaks paljude linna peamiste vaatamisväärsustega. Aga aprillist oktoobrini võid osta ka kolmapäevase Stockholm City Bikes passi, millega võid laenata jalgratta 70 laenutuspunktist üle linna.

4. Jaluta vanalinnas! Olgu, see ei ole küll väga ootamatu, aga rõhutame ikkagi – Stockholmi vanalinn on väga ilus! Sealt ei tohi mingil juhul kiirustades läbi tormata!

Jaluta kitsastel munakivitänavatel ning võta istet mõnel väljakul kohvikus, luba endale kohapeal valmistatud vahvlit või jäätist ning naudi inimesi ja aega, mis laisalt mööda voolab. Kullakarva toonides maju täis vanalinn Gamla Stan on üks suuremaid ja paremini säilinud keskaegseid linnu Euroopas. Kogu linn on nagu üksainus suur muuseum, mis on täis pikitud vaatamisväärsusi, restorane, kohvikuid ja poekesi. Suurim vaatamisväärsus on muidugi kuningaloss oma rohkem kui 600 toaga, aga põneva tunnikese võib mööda saata ka maa all Stockholmi keskaja muuseumis, mis on külastajaile tasuta.

5. Vaata Stockholmi vee pealt! Kui linn on rajatud saartele, siis see lihtsalt peab pakkuma lõputul hulgal kauneid vaateid. Ja kust mujalt oleks neid mõnusam nautida kui paadipardalt mereõhku nuusutades.

Stockholmis on palju kaldaäärseid kõnniteid ja sildu, kust vahelduvad vaated pakuvad mõnusat taustsüsteemi jalutuskäiguks. Aga kõige paremini saab veepealse linna ilust aru ikkagi siis, kui merele minna. Võid valida paaritunnise kruiisi kuninglikku Drottingholmi või hoopis ringsõidu Stockholmi 30 000 saarekesest koosnevas arhipelaagis. Aga meie soovitame minna täispangale ning võtta õhtusöögiga kruiis! Just siis koged suvise Stockholmi võlu täiel rinnal. Maitsev toit, mõnus tantsuõhtu värviliste laternate all ning kaunid vaated saartele ja linnale on kui tõeline Rootsi muinasjutt. Stromma Kanalbolageti laevad stardivad Stadshusbroni juurest kell seitse õhtul.

Suurem osa soovitustest ja fotodest on pärit Stockholmi turismiportaalist.

Kommentaarid: