8 nippi, kuidas pildistada reisil nagu proff

17.11.2011
Anu Vane

Kas Sina oled mõne tuttava reisipilte vaadates tabanud end haigutuselt ja mõelnud, mida kõike selle 300 igava foto vaatamise ajal ära teha oleks saanud? Aga samas on ka selliseid reisifotosid, mis tekitavad tahtmise kohver pakkida. Kuidas pildistada nii, et reisifotod haigutama ei paneks?

Indiaani lapsSee tundub nii lihtne – reisid mõnda huvitavasse paika, võtad kaasa peotäie mälukaarte ja klõpsid jalustrabavaid pilte. Aga kui kohale jõuad, avastad, et põnevat reisipilti teha on raskem, kui see välja paistab. Siit leiad mõned nipid, kuidas pildistada reisil nagu proff.

1. Planeeri ja võta aega!

Hea algus teel paremate reisifotode poole on võtta pildistamiseks aega. Eriti kui reisid kaaslasega, kes su fotohobi ei jaga. Uita üksi ringi ning lase vaadetel, helidel ja lõhnadel endasse imbuda. Ühel hetkel avastad, et oled hakanud asju teistmoodi nägema.

Sama oluline on hea taustauuring, mis laseb sul oma võimalustest maksimumi võtta. Vaata, mida teised fotograafid on samas kohas pildistanud, ja lase end inspireerida, aga ära kopeeri neid.

Kindlasti tasub end kurssi viia ka kohalike seaduste ja kultuuriga. Näiteks mõnes riigis on seadusevastane lennuväljasid või riigiasutusi pildistada. Veel tasub silmas pidada, et paljudes kultuurides ei meeldi inimestele, kui neid pildistatakse (paljud indiaani rahvad näiteks), samas kui teistele meeldib see väga. Kuigi hea pildi nimel tuleb pingutada, ära unusta, et see on siiski ainult foto ja selle nimel kellelegi haiget teha või ebameeldivust valmistada ei ole mõistlik.

Kolmandike reegel (Foto: Wikipedia)

2. Omanda kompositsiooni põhitõed

Õige kompositsioon on justkui nähtamatu tugiraam, mis foto tugevaks teeb ja elama paneb. Kõige olulisem on kolmandike reegel – pildistatavat objekti ei tasu jätta kaadri keskele. Et reeglit mõista, jaga pilt mõttes horisontaalselt kolmeks ja seejärel vertikaalselt kolmeks. Olulised objektid paiguta nende mõtteliste joonte ristumiskohtade lähedale, aga mitte pildi keskele. Silmapiir võiks jääda alumisele või ülemisele joonele, kirikutorn tsentrist paremale või vasakule.

Üks tsikkel pidurdab, teine liigub edasi.

Kui pildistad liikuvad objekti või inimest, jäta enam ruumi sinnapoole, kuhu on suunatud liikumine või inimese pilk. Kui tahad liikumisele hoogu lisada, kalluta horisonti nii, et objekt justkui veereks allapoole. Kui tahad rõhutada läbitud teed, näiteks kiiluvett, jäta taha rohkem ruumi. (Vaata, kui erinev tunnetus on ülal piltidel: üks tsikkel pidurdab end ninali, teine liigub edasi rõhutatult püsti.)

Ja kindlasti mõtle läbi foto prioriteedid ehk vii kõik üleliigne kaadrist välja. Pilk liigub automaatselt kõige heledamale või eredamale objektile, nii et ära jäta taustale midagi tähelepanu hajutavat.

Paksu pilve sees3. Kasuta teistmoodi valgust!

Valgus on üks fotograafia kõige olulisemaid elemente. Keskpäevane päikesevalgus on üliintensiivne ja enamasti pildil inetu. Profid ootavad alati parimat valgust ja seda võiksid ka sina katsetada.

Enamasti on pildistamiseks parim, kui päike on taevas madalal – paar tundi enne loojangut ja pärast päikesetõusu. Udu, vihm ja torm on samuti huvitavad, sest tekitavad ennustamatut ja erilist meeleolu – eriti päikeseloojangu ajal.

Mõtle uusi kohti avastades, kuidas need siis välja võiksid näha, kui päike oleks madalamal. Planeeri, et oleksid õiges kohas ajal, mil valgus on ideaalne. Õpi pildistama ka hämara ja pilvise ilmaga. Selline mahedam valgus võib väga hästi sobida loodusfotode tegemiseks (nt lilled, lähivõtted ja vesi) ja näiteks portreedeks.

Triibud öises taevas. Rhodos, Kreeka4. Õpi pildistama ka öösel!

Ööfotod võivad olla tõeliselt emotsionaalsed. Lahedaimad neist on tavaliselt tehtud siis, kui öötaevas ei ole veel täielikult pime. Linnatuled säravad, vee liikumine muutub nõiduslikult uduseks, autotuled jätavad pildile triipe.

Et öösel pildistada, on Sul vaja statiivi. Hea oleks ka kaugjuhitav päästik, millega kaamera pildistama panna nii, et sa seda ei puuduta. Hämaras pildistamisel on küll mõned nõksud, aga tasuks nende äraõppimise eest avastad maailma, mida silmaga üldse ei näe.

4. Otsi uusi vaatenurki!

Iga vaatamisväärsuse juures kordub sama: turistid seisavad kambas ning pildistavad üht ja sama vaadet. Võid ju ka nii teha – aga siis on Sinu pildid samasugused nagu tuhandetel teistel. Tuntud paiga või objekti uutmoodi pildistamine on üks keerulisemaid ülesandeid üldse.

Aga kuidas siis erineda? Alusta aja valikust, et valgus oleks õige. Kui Sul on teleobjektiiv või lainurk, kasuta nende omapäraseid perspektiive. Püüa leida midagi, mis oleks inimlikult huvitav.

Ja kui tundub, et pilti ei tule, siis lase mõte vabaks loovalt – pildista kohalikke, kes ajavad omi asju, või püüa tabada vihma või peegeldusi porilombil. Eksperimenteeri. Naudi!

Punane leegitseb sõna otseses mõttes6. Leia ja kasuta värve!

Värvid äratavad tundeid ja panevad vaataja foto vastu huvi tundma. Kui foto kaugelt ei tööta, liigu objektile lähemale ja vaata värve. Loo foto, kus valitsevaks on üks väga tugev värv nagu punane või sinine või hoopis kahe tooni kontrast.

Ära piira end ainult põhivärvidega, sest ka mahedamate ja murtud toonide nagu roosakate ja roheliste kombinatsioon võib olla mõjuvõimas. Ja õpi kasutama polariseerivat filtrit, mis värvidele navitrollalikku funki lisab!

7. Otsi detaile!

Hoia silmad lahti, et märgata pisikesi asju. Terve tänava asemel võib see olla valguselaik sillutisel. Kirikust enam emotsioone võib olla nööril rippuvas lumivalges pesus. Või hoopis kohalik käsitöö või pitsa restoranis või teistmoodi arhitektuurilahendus. See ei pea olema midagi iseenesest ülipõnevat, aga kui see kannab endas koha vaimu, võib üks huvitav detail rohkem kõnelda kui terve linnavaade.

Värviline seltskond külaturul8. Avasta käimata radu!

Popid kohad on lihtsama vastupanu teed minek. Kõik käivad seal. Tee midagi teisiti ja vaata, mis on nurga taga. Otsi ebaharilikke ja vähetuntud paiku. Püüa leida kohti, kus kohalikud pole turistidega harjunud. Sellega ei muutu paremaks mitte ainult reisipildid, vaid ka sa ise õpid maailma kohta midagi uut ja muutud paremaks inimeseks. Ära ainult turvalisust unusta!

Lõpetuseks – lase vaim vabaks

Kõige olulisem on see, et sul oleks lõbus. Pildistamine on mäng, millel on oma reeglid. Ja reeglid on mõeldud selleks, et neid rikkuda. Vahel on just katkine kompositsioon see, mis teeb pildi ilusaks. Vahel annab tehniline möödapanek pildile omapära, mida planeerides iial ei saavuta. Meil on hea meel, kui leidsid neist nõuannetest midagi kõrva taha panna. Aga ära võta neid  liiga tõsiselt, vaid lase end inspireerida, võta kaamera ja … lihtsalt mängi! :)

Vaata ka: “8 viga, mida reisi pildistades vältida
PS
Kui sul on lisaks mõni soovitus või nõuanne, siis jaga meiega kommentaarides. Kõik head mõtted on enam kui teretulnud! Ja meeleolukad reisifotod samuti.

“Kolmandike reegli” foto: Wikipedia

Kommentaarid: