9 põhjust minna seilama

07.08.2018
Katrin Aaslaid, kirglik purjetaja ning Estraveli erakliendisuhete ja lojaalsusprogrammide juht

Jahiga purjetama? Eesti lõikav tuul ja jahedad ilmad ei tekita just eriti vaimustust, kuid suvekuudel Vahemeres ja hilisügisel Aasias on alati ilm soe, tuul mõõdukas ja meri ujumisekski paras. Seiklus ei saa alata, kui sa ei julge mandrit silmist kaotada. Vähemalt korra elus anna sadamas otsad ja lehvita kail jalutavatele turistidele!

1. Kvaliteetne aeg! Vähemalt korra aastas oleme sõpradega üle pika aja kohtunud alles sadamas ja öelnud „tere“ teistele seilajatele, kellega veedame piiratud tingimustes suurema osa järjekordsest lõbusast puhkusest.

2. Näed rohkem! Mida rohkem tahad reisi jooksul erinevaid kohti külastada, seda rohkem pead koos reisikottidega liikuma. Purjetades see nii ei ole ole. Esiteks näed iga päev midagi uut ning teiseks on teekond uutesse sihtpunktidesse juba ise täisväärtuslik või isegi põnevaim reisi osa.

3. Avastad uusi nurki! Reisidel on suuremaid ja väiksemaid turistilõkse, mida üht või teist sihtkohta külastades kindlalt nägema pead. Purjetades aga hakkavad kehtima hoopis uued dimensioonid, sest näed asju enamasti teise nurga alt kui tavaturist.

4. Autentsed maitsed! Sa saad jahireisidel kohalikust toorainest rohkem aimu, sest tihti tuleb valmistada söök hommikul ise püütud mereandidest või kalamehelt-aedviljamüüjalt ostetud värskest kraamist.

5. Ühendus maailmaga säilib! Internetisõltuvusest ei pääse. WiFit saab päris suures mahus kaasa osta. Seda peab kasutama tänapäeva navigeerimisseadmetes ja muidugi toiduretsepte guugeldas ja lisaks veel muusika…

6. Spontaansus! Argielus on enamik meie päevadest suhteliselt täpselt planeeritud. Reisides pead olema spontaanne ja avatud mõttele, et päevaplaani aluseks on tuule suund, ilus abajas või meeskonna meeleolu.

7. Füüsiline katsumus! Jahireis on hea kombinatsioon väikesest sportimisest (keegi peab need purjed ju üles tõmbama ja vendrid omale kohale siduma), päevitamisest ja meditatsioonist. Nalja saab ikka ka!

8. Harjutad zen’i! Iseenda, uute ja vanade sõprade emotsioonide ja harjumuste nägemine ning mõnikord ka talumine piiratud ruumiga tingimustes saab olema just selline, nagu sa seda sel hetkel võtad. Igal juhul maailmapilti arendav!

9. Ise määrad eelarve! Jahireis on kallim kui pakettreis? See võib nii olla, kuid ei pruugi. On väga kalleid jahte koos pardameeskonna, kokkade ja muu luksusega, kuid ise lõunasööki tehes ja purjeid sikutades saab eelarve kenasti kontrolli all hoida.

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2018. aasta kevadsuvises numbris.

Kommentaarid: