9 teemat, mis lastega reisides läbi tuleks mõelda

02.05.2022
Anu Vane

Ainult seepärast, et sul on laps või mitu, ei pea reisidest loobuma. Kuskil pole kirjas, et vaid kodus saab perega kvaliteetaega veeta! Vaja on veidi planeerimist ja ettenägelikkust ning lastega puhkus võib olla väga tore. Et sul elu lihtsamaks teha, panime kokku nimekirja 9 teemast, mis lastega reisi plaanides läbi tuleks mõelda.

1. Vali sobiv sihtkoht ja tempo!

Kui reisid lastega esimest korda, on väga oluline teada, et reisi tempo on tõenäoliselt oluliselt aeglasem kui üksi või kahekesi rännates. Kui aega planeerid, arvesta noorima lapse kõndimiskiirusega või enda suutlikkusega teda kanda. Mida vähem asju plaani võtad, seda stressivabamalt puhkus kulgeb.

Lastega reisil ei tasu oma kultuurihuvi peale pressida ja kilomeetrite viisi muuseume mõõta. Las pikemad bussisõidud, muuseumid, suurlinnad ja peened restoranid jääda mõneks teiseks korraks. Päästa parem valla endas peituv laps – veepargid, loomaaiad, teemapargid, lõbustuspargid ja kenades parkides asuvad mänguväljakud pakuvad palju emotsioone ja lõbu!

Hea on jätta endale võimalus vajadusel päevakava muuta – kui lapsed on väsinud või ilm kehv, saate lihtsalt päeva toas mööda saata. Võid kokku panna näiteks nimekirja võimalikest tegevustest, mis on erineva kestvusega ja sobivad eri ilmaga. Kui sul on rohkem kui üks laps, saad lasta neil sealt kordamööda päevaks plaani valida.

Lapsed reisilKui plaanite palju kõndida või rattaga sõita, pidage meeles, et väikesed lapsed ei suuda keskenduda liikumisele punktist A punkti B. Seepärast jäta aega ka peatusteks ja ümbruskonna avastamiseks, muidu hakkab lastel igav. Kui teekonda on võimalik valida, mine sealt, kus ümbrus kõige enam vaheldub.

Kindlasti lepi igas uues kohas lastega kokku üks punkt, kus teineteist ära kaotades kokku saate. Väiksematele lastele tasuks panna käepael, kus kirjas kontakttelefon. Kui peate liikuma väga tihedalt rahvastatud kohas, võid lubada lastele preemiaks jäätist vms, kui nad suudavad kenasti ema-isa juures püsida. Väike lisamotivatsioon aitab alati!

2. Otsi lapsesõbralik majutus!

Lastega puhkust planeerides on majutus väga oluline. Kui üksi või kahekesi reisides pole ette broneeritud öömaja just hädavajalik, siis lastega tuleks vähemalt esimeseks paariks ööks siiski majutus leida. Lennureisist väsinud ja jonnivate mudilastega on võõras linnas keeruline maid jagada.

Laps reisilHotelli otsides tasub kindlasti vaadata peredele suunatud pakkumisi: peresõbralikud hotellid, peretuba või ühendatud toad, toitlustus hinnas jne. Enamasti on hommikusöök toahinna sees, aga kui ei ole, siis mõelda, kas on mõtet seda lastele eraldi osta – tihti ei söö nad rohkem ühest saiaviilust. Haarake kodust miskit esimeseks hommikuks kaasa, järgmistel päevadel aga ostke midagi kohalikust toidupoest.

Igasugu organiseeritud lastehoiud ja -tegevused kõlavad küll hästi, aga enne tasuks kindlasti uurida, mida konkreetse majutuskoha „lasteklubi” tähendab. Küsi, kui palju lapsi klubisse võetakse, kas neid jagatakse vanuse järgi ja mida nendega ette võetakse või mis tegevusi nad ise saavad seal harrastada. Mõtle ka sellele, mis keelt hotellis räägitakse. Kas laps saab hakkama, kui keegi talle tuttavat keelt ei kõnele? Ja muidugi arvesta lapse soovide ning iseloomuga.

Kindlasti tasub perega reisides hotelli asemel kaaluda ka villamajutust, eriti kui lapsed on väikesed. Kui hotellis peate sageli üsna väikese pinna peal läbi ajama, siis villas on ruumi rohkem ja olete iseenda peremees. Lastel on hea majas ringi silgata ja privaatsus on samuti tagatud.

Laps reisil3. Kaasa lapsed planeerimisse!

Kui tahad, et lapsed reisist viimase võtaksid, haara nad kohe algusest peale reisi planeerimisse. Vaata koos nendega reisisihtkohta kaardil, jutusta selle ajaloost, kohalikest loomadest-lindudest, vaadake koos sihtriigist kõnelevat filmi, kuulake tüüpilist muusikat või lugege raamatut.

Kui lapsed on piisavalt vanad, et päevikut pidada, võiks õhutada neid seda tegema – see teeb reisil vaatamisväärsuste külastamise põnevamaks. Päevikusse saab kirjutada-joonistada, aga ka pileteid või puulehti kleepida, selle vahele kaarte ja reklaame koguda jne. Kaardil omakorda saab tõmmata ringe kohtadesse, mida juba nähtud. Kirja võib panna ka võõrkeelseid sõnu, mis selgeks on õpitud.

4. Mõtle, kuidas ja kus tahad ringi liikuda!

Liikumisvahendi valik sõltub palju sellest, kus ja millistes tingimustes on vaja ringi liikuda. Osades linnades on väga kitsad tänavad ning ka kohvikutesse suure vankriga ei mahu, seega beebiga reisides tasub mõelda hoopis ratastel liikuvale turvahällile, millega mahub paremini manööverdama. Kui aga ruumikitsikust karta ei ole, siis imikuga reisides on praktiline lahendus kindlasti eemaldatava korviosaga vanker, mida saab vajadusel kasutada reisivoodina ja mugavalt kaasas kanda. Hotellides pakutakse küll beebivoodeid, aga need on sageli kehvade madratsitega ja mitte kuigi turvalised. Seega on eemaldatav vankrikorv peale ringiliikumise praktiline ka reisivoodina. Kui laps on vankri jaoks liiga suur, on reisil mõnus, kui käepärast on kokkupandav reisivoodi.

Beebiga ringiliikumiseks on mõnus kasutada ka kõhukotte ja kandelinasid, sest see jätab vanemal mõlemad käed vabaks. Pealegi on side lapsega niimoodi vahetu – tunned kohe, kui ta magama jääb, ärkab või aevastab. Kandelina on kaasavõtmiseks veel eriti praktiline, sest see ei võta kokkuvoldituna reisikotis peaaegu üldse ruumi.

Juba kõndivale lapsele võiks kaasa võtta jalutuskäru. Isegi kui näiteks kolmeaastane kodus iga päev jalutuskäru ei vaja, tuleb see reisil ikkagi kasuks. Laps avastab selle uuesti ja püsib seal truu järjekindlusega, kuna see on talle taas huvitav. Hea oleks, kui käru oleks kallutatava seljatoega, et pakkuda nii puhkust pisikestele jalgadele kui ka hädapärast voodit lõunauinakuks. Tavaliselt on käru all ka korv, kuhu vanematel on mõnus sisseostusid paigutada.

Käru kaasa pakkides tasub see lennujaamas kindlasti kiletada, et väljaulatuvad osad kuhugi kinni ei jääks ja seda ei lõhuks ning kangas pagasilintidel ei määrduks. Suurematele lastele võib kaasa võtta pisikesed tõukerattad ehk scooterid, millega on mõnus ringi tuuritada. Pere tugevaimal aga tasub enne reisi õlalihaseid treenida, et kogu kaasavõetud kampa kordamööda kukil vedada.

Lastega tuleb eraldi arvestada ka siis, kui plaanis on autoga ringi sõita. Kindlasti uuri enne auto rentimist, kas on võimalik kasutada lapseistmeid. Tark on võtta kaasa lai tahavaatepeegel, millega on hea tagaistmel toimuvat jälgida.

Kui plaanite pikka sõitu, võiks kaasa võtta tahvelarvuti ja selle hoidja, mida saab kinnitada esiistme peatoe külge. Siis on lastel mõnus sõidu ajal filme vaadata või mängida. Ja et juhti mitte häirida, tulevad sel juhul kasuks ka kõrvaklapid.

5. Lihtsad lahendused toidumuredele

Rinnalapsega on üldiselt lihtne, talle pole vaja eraldi toitu kaasa pakkida. Küll aga võib võõral maal imetamiseks sobiva aja ja koha valik peavalu tekitada. Igaks juhuks tasub enne reisi uurida, millised on kohalikud tavad ja suhtumine imetavasse emasse. Kui tekib kahtlus, ürita leida paik, kus liiguvad ainult naised – näiteks naisterõivaste pood. Nutikas idee on minna mõne peene hotelli tualettruumi: need on reeglina puhtad, kenad ja ruumikad.

Rinnaga toitmineKui imik on pudelitoidul, tuleb kogu toit kodunt kaasa võtta. Et kotis ruumi säästa, võib pudelitesse juba vee valmis panna. Kui vaja, lisad lihtsalt piimapulbrit ja veidi keeva vett. Lennujaama turvakontrolli arvestades on kõige kindlam lahendus võtta kaasa ainult piimapulber. Enamikel lendudel saad teenindajatelt kuuma vett küsida ja sellest joogi valmis segada. Aga võib ka läbida turvakontrolli ning kohe pärast seda tax free tsoonist pudelivett osta.

Hea on selgeks teha ka selle, mida võib lennukis võtta käsipagasisse ja mille peab alla panema. Beebitoit ja mähkmekreem lähevad vedelike kirja, mis käsipagasis ei tohi reeglina olla suuremas pakendis kui 100 ml. Enamik lennufirmad siiski teevad alla 2 a vanuste laste tarvetele erandi ja lubavad neid salongi võtta.

Kuni 400 ml piimasegu ja joogi saab reeglina kaasa võtta, kui see on pudelisse valmis tehtud. Piirangud on ka purgitoidu kohta, aga need on üsna hägusalt sõnastatud ja reeglina turvakontroll sellest probleemi ei tee – kuni kogused on mõistlikud.

Suurematele või piiratud söögivalikuga lastele võiks reisile kaasa võtta veidi meelepärast söögipoolist. Kui kohalik köök perele harjumuspärasest väga erineb, tasub enne reisi lastele paar korda sihtkoha rahvusrestoranist ostetud rooga pakkuda või ise midagi sarnast süüa teha, et nad uute maitsetega harjuksid. Hea kui majutuskohas on hinna sees korralik buffet stiilis toitlustus, enamasti leiab sealt valikust endale midagi sobuvat iga laps. Pere söögireegleid võib reisil veidike ka nihutada, sest muul juhul painab terve reisi stress laste menüü pärast. Võtke vabalt – küll pärast jõuab jälle tervisliku kraamiga tankida.

Laps reisil6. Eksootilisse kaugsihtkohta reisides konsulteeri enne reisi arstiga!

Lastega eksootilistesse sihtkohtadesse reisides soovitatakse vähemalt paar kuud enne reisi arstiga konsulteerida. Aega broneerides räägi arstile, kuhu minna plaanite, kui vanad on lapsed ja kas peaks nad vastuvõtule kaasa tooma.

Arstile tuleks kaasa võtta vaktsineerimispassid. Tasub teada, et alla 18 kuu vanuseid lapsi reeglina reisihaiguste vastu ei vaktsineerida. Hea on teada oma laste veregruppi, nii et ka selle võiks üle küsida. Kui lapsel on tervisemure, tuleks uurida, kas see võib reisi segada.

Kui reisite malaariapiirkonda, küsi spetsialistilt nõu ravimite kohta. Tavaliselt tehakse malaariaennetust tablettidega, aga olemas on ka siirupi vormis ravimid. Lastele on ravimikogused väiksemad, nii et olge valmis tablette tükeldama. Kindlasti võtke kaasa korralik sääsetõrjevahend, pikad riided ja putukavõrgud vooditele, kui neid hotellis ei ole.

Palavasse paika reisides vali kaasa naturaalsetest materjalidest rõivad. Higi ärritab õrna nahka ja tulemuseks võib olla vastik lööve. Kui beebi ei ole kuumusega harjunud, tuleks tal mähet vahetada kordi rohkem kui tavaliselt või võimalusel mähkmest üldse loobuda. Lastele arvesta igaks päevaks kaks komplekti riideid ning laia ääre ja kaelakaitsega müts päikesekaitseks. Tähelepanuta ära jäta ka silmi; laste silmad on UV-kiirgusele veel vastuvõtlikumad kui sinu silmad, seega soeta neilegi päikeseprillid. Kaasa paki ka piisava faktoriga päikesekaitsekreem.

Laps reisil7. Lõbusa lennureisi saladused

Lennukites on väga kuiv õhk, seetõttu tuleks lennureisi ajal lastele rohkelt juua anda. Dehüdreerumine võib põhjustada liigset pisaravoolu ja nina võib tilkuma hakata. Kui nii juhtub, võib ninasõõrmeid seest vette kastetud sõrmega niisutada – see teeb imesid!

Kui beebi lennuki õhku tõustes või maandudes nutab, võib selle põhjuseks olla valu, mille keskkõrvas muutuv rõhk tekitab. Beebid on selle suhtes tundlikumad, sest nende kõrvakäigud on väiksemad. Et ebamugavust leevendada, masseeri lapse kõrvu tagantpoolt ja sikuta aeg-ajalt õrnalt kõrvalesta. Mudilastele võib maandumisel ja õhkutõusul midagi imeda või juua anda ning rinnalaps panna selleks ajaks rinnale – see leevendab rõhuvahet.

Perereisi plaanides võiks arvestada, et lend ei oleks pikk ja tülikas. Valida võiks võimalikult sujuvad ühendused või kasutada otselendu (nt pakettreisid otse Eestist). Pikk lend on eriti tülikas võrukaeladega, kes just käima on õppinud. Uued oskused nõuavad peenlihvi ja seetõttu on pisikest tegelast lennukis päris keeruline paigal hoida. Hädast aitavad uued ja huvitavad mänguasjad ning mõnikord lennufirmade jaotatavad spetsiaalsed mänguasjakomplektid.

Suuremaid lapsi hoiavad tegevuses eakohased nuputamisülesanded, kõikvõimalikud elektroonilised vidinad, millel saab mängida lemmikmänge ja vaadata filme (kui lennukis see võimalus puudub) või multikaid. Turvalisuse tagab teadagi lemmikust kaisuloom.

Lapsega reisil8. Terve olla, terveks jääda

Kui kraanivesi juua ei kõlba (tuleks alati uurida), tuleb endal vett keeta, filtreerida või steriliseerida – või hoopis pudelivett osta. Kui viimase kasuks otsustad, vali selline, mis sisaldab võimalikult vähe mineraale, et noort organismi mitte koormata. Et lastel näiteks hambaid pestes meelest ei läheks kraanivett mitte kasutada, pane kraanikausi kõrvale veepudel.

Kui kehvade sanitaartingimustega riigis väljas sööd, vali need paigad, kus käib võimalikult palju inimesi ja toit valmistatakse igale kliendile eraldi. Kindlasti väldi buffet’sid, mille seisev söök on tõeline kõhulahtisust tekitavate bakterite kasvulava. Restoranis kontrolli, kas pudelid on tõesti avamata, enne kui need lastele ulatad. Kasuta joomiseks kõrt või puhasta enne joomist pudelisuu. Väldi jääd ja salateid.

Juba paar nädalat enne reisi tasuks hakata võtma probiootikume, mis tugevdavad immuunsust ning aitavad probleeme ennetada. Reisikotti pista kindlasti mõnd allergiarohtu, et vältida tilkuvat nina, aevastamist ja sügelevaid silmi. Nahaallergiate puhul varu hüdrokortisoonkreemi.

Lapsed on vedelikukaotuse suhtes altimad kui täiskasvanud, sest nad ei joo, kui neil janu ei ole. Rinnalapse puhul tuleb jälgida, et sa ise piisavalt jooksid; kui sul eriti kuuma ilmaga piima ei jätku, anna ka lapsele veidi vett. Igaks juhuks tasub kontrollida laste uriini – kui see on tumedam kui tavaliselt, hägune või tugeva lõhnaga, lase neil kindlasti rohkem juua!

Laps reisil9. Aja dokumendid korda!

Juba enne reisi broneerimist tee selgeks, milliseid dokumente sihtriiki reisides vaja läheb (pass või id kaart, mis on nõutud dokumentide kehtivusaeg peale reisi, millised reisipiirangud võivad ette tulla (näiteks covid-19 tõendid), viisa või sissesõiduloa reeglid jms.

Kui sinu sihtriiki külastades läheb vaja viisat, ära üllatu, et neid nõutakse ka lastelt ning viisatasu on sama mis täiskasvanutel. Mõni riik nõuab, et viisasid taotlema tuldaks isiklikult kohale (lapsed samuti). Seega võib juhtuda, et tuleb sõita saatkonda.

Päris sageli tuleb ette juhtumeid, kui lastega reisides läheb vaja rohkem dokumente kui tavaliselt. Kui laps on adopteeritud, peavad kaasas olema adopteerimispaberid. Kui reisid koos lapsega üksida – olgu abielustaatus milline tahes –, võidakse sinult küsida teise vanema kirjalikku nõusolekut reisiks. Kui teine vanem on surnud, pead olema valmis seda tõestama.

Kõige tõenäolisemalt tekivad taolised probleemid riikides, kust adopteeritakse palju lapsi. Jamad on tõenäolisemad, kui lapse nimi ja sinu nimi ei ole passis samad või kui su laps ei ole väga sinu sarnane.

Kuigi paljud neist nõuannetest kõlavad karmilt, ära lase end sellest heidutada. Kui veidi planeerid ja lastega arvestad, on puhkus perele tõeliselt tore võimalus koos uusi kogemusi saada ning teineteist uue nurga alt tundma õppida. Lastele aga jääb lapsepõlvereisidest tore mäletus kogu eluks. Seega ära pelga lapsi rännakutele kaasa võtta!

Fotod: Katrin Nõmm, Elisa Sammelselg, Risto Laar, Argo Pakkas, Beebimaailm.ee, iStockphoto

Kommentaarid: