“Aadria mere pärl” Dubrovnik nimetati Euroopa kruiiside parimaks sihtkohaks

18.03.2024
Estravel

Märtsi alguses Berliinis peetud World Travel Awards 2024 tseremoonial saavutas Dubrovnik tiitli juba kolmandat korda – pärast võitu aastatel 2021 ja 2023. Lisaks krooniti Horvaatia ka Lonely Planeti 2024. aasta populaarseimaks sihtkohaks Euroopas!

2024. aasta kruiiside parimate sihtkohtade nominentide hulgas olid lisaks:

Ateena, Kreeka
Bodrum, Türgi
Cannes, Prantsusmaa
Kopenhaagen, Taani
Edinburgh ja Forth, Šotimaa
Izmir, Türgi
Kuşadası, Türgi
Lissabon, Portugal
Oslo, Norra
Veneetsia, Itaalia

Lõuna-Horvaatias asuv Dubrovnik meelitab igal aastal umbes 1,5 miljonit turisti oma maaliliste tänavate ja põneva ajalooga. Linna vanalinn on kantud UNESCO maailmapärandi nimistusse ning tegemist on lausa ühe viimase linnaga maailmas, mis on ümbritsetud müüriga.

Dubrovnik ehk “Aadria mere pärl” on populaarne ka seriaali “Troonide mäng” fännide jaoks, kuna paljud võttepaigad, näiteks King’s Landing stseenid, on filmitud just Dubrovnikus.

Linna sadamast on saanud ideaalne peatus kruiiside jaoks – sadam teenindab aastas ligi 600 laevakülastust ja ligikaudu 900 000 reisijat.

Küll aga väärib märkimist, et Dubrovnik on oma populaarsuse tõttu pidanud varasemalt kehtestama karmimaid piiranguid just kruiisifirmadele. Veel 2018. aastal kehtestas linnapea kruiisilaevade külastuste piirmäära – saabuvate laevade arv päevas piirati kahele ning lisaks ei tohtinud need vedada rohkem kui 8000 reisijat. Seega on praeguseks kruiisilaevad nihutanud oma marsruudid pigem Dubrovnikust eemale ja hoopis lähedalasuvasse Spliti linna.

Siiski aga on tore näha Dubrovniku pealt, kuidas jätkusuutliku turismi praktikaid juba rakendatakse, tagamaks linna ajaloo ja ilu säilimine.

Allikad: Metro.co.uk ja Worldtravelawards.com

 

 

Kommentaarid: