Aasta reisid – juba käidud ja veel käimata teed

30.01.2014
Svea Lillepalu

Aasta algus on aeg, mil antakse lubadusi, alustatakse uute projektidega ja tehakse erinevaid plaane. Ka meie teeme plaane ja see vist ei ole üllatus, et need on seotud reisimisega. Plaanide kokku joonistamine võib olla üks paras peavalu, kuid selleks, et asjad läheksid nii nagu soovid, tasub need lukku panna just nüüd.

Reisiplaanide tegemise lihtsustamiseks vaatasime otsa mõningatele numbritele. Täpsemalt siis sellele, et kuhu kaasmaalased erinevatel hetkedel aastas reisida armastavad. Toomegi Sinuni sihtkohad, mis viimastel aastatel kaasmaalaste südameid vallutanud on ning anname omalt poolt ka soovitusi nii kaugelt kui lähedalt.

Et see suvi ometi pikem oleks…

Eestimaa suvi on arvatavasti üks ettearvamatuid asju siinpool ekvaatorit. Kord on ta ilus, päikeseline ja palav, kord meenutab pigem halba suusailma ja tuleb tõdeda, et seda viimast veidi tihemini. Muide, välismaalastele teeb see halva suusailma jutt kõvasti nalja! Kuna suvekuudel ei jõua paljude D-vitamiini varud täis laadida, siis käiakse suve välismaal niiöelda pikendamas. Kuna suvekuud on iidamast-aadamast olnud juuni, juuli, august, siis vaatasimegi, kuhu sõidavad kaasmaalased just mai- ja septembrikuus.

Absoluutsesse toppi kuuluvad juba vanad tuttavad – Antalya kuurort Türgis, Heraklion Kreeta saarel Kreekas, Malaga Hispaania lõunaosas ja Catania linnake Sitsiilias. Mõned neist on armastatud rannakuurordid, kus suve esimesed suplused teha ja teised jälle paigad, kus nautida eelkõige kultuuri ja arhitektuuri.

Estraveli soovitused nii lähedalt kui kaugelt:

  • Lähipuhkuse otsijatele soovitame Portugalile kuuluvat Madeira saart. Kuumi liivarandu ja päikest sealt sel ajal otsida ei ole mõtet, aga imekaunis loodus on garanteeritud. Saare vulkaaniline pinnas on ideaalne kasvulava värvikirevatele lilledele, põnevatele matkadele ja omapärasele arhitektuurile. Lisa annab ka saare asukoht, mis asub tegelikult suhteliselt Aafrika mandri külje all – sellest ka omapärane kliima.
  • Kaugemate maade eelistajatele pakume õigupärast kogumikku – Ameerika Ühendriikide rahvusparke, mida leiab sealt rohkem, kui kahel kätel sõrmi. Lisaks leiab neid nii ida- kui läänekaldalt ehk linna- või rannapuhkuse vahelduseks saab teha ka ühe sutsaka loodusesse. Tuntuimateks võib pidada Yosemite, Yellowstone, Grand Canyon, Everglades ja Death Valley rahvusparke. Parkidest leiab hulgaliselt majutuskohti, põnevaid matkaradu, armsaid külakesi ja paljut muud.

Oh suveaeg, suveaeg, suveaeg…

Nagu öeldud, siis meie suvi on nagu ta on. Viimane suvi oli isegi suhteliselt mõistlik, kuid üle-eelmisel suvel ei olnud reisikorraldajate lennukites nii palju kohti kui oli soovijaid. Tegelikult ei saa viimaste aastate pinnalt öelda, et suvi reiside osas just rahulik oleks. Ka eestlased on leidnud üles oma reisipisiku ja vuravad mööda maailma ringi aastaajast sõltumata. Suvi on muidugi ideaalne aeg meie endi kauni looduse avastamiseks ja ka meie püüame suve jooksul ikka ühe ringi meie väikesele Maarjamaale peale teha. Mõnikord aga on see sama reisipisik nii tugev, et kohe kuidagi ei saa paigal oldud.

Suvekuiste sihtkohtade toppi kuuluvad nostalgiahõnguline Varna kuurort Bulgaarias ning armastuse- ja moepealinn Pariis. Lisaks leiab sealt juba eelmises peatükis mainitud Antalya ja Heraklioni – neid armastame me vist kohe eriti :)

Estraveli soovitused nii lähedalt kui kaugelt:

  • Lähisoovituseks on paljude eestlaste lemmiksihtkoht kombineeritud meie ühe lemmikuima reisistiiliga – villapuhkus Itaalias. Peale selle, et villapuhkus on lihtsalt niivõrd mugav, on ta ka soodsam! Tegelikult saab villapuhkust nautida ka näiteks Prantsusmaal, Horvaatias ja paljudes muudes sihtkohtades, aga kas Sa oled suvel mööda Itaalia pisikesi külakesi ringi sõitnud? Ärganud värskete oliivide lõhna peale? Mekkinud ehtsat espressot? Nautinud päikeseloojangut Toskaana viinamarjapõldude vahel? Rohkem pole vist vaja öelda…
  • Kaugematest sihtkohtadest oleme välja valinud ühe omamoodi eksootilise sihtkoha, milleks on Peruu. Esimese asjana ilmub arvatavasti kujutlustesse iidne inkade linn Machu Picchu. Inkade kultuuri tunnetab Peruus pea igal sammul, kuid tegelikult on seal ka niivõrd palju muud, mida avastada. Näiteks adrenaliinisõltlastele soovitame kärestikesõitu Apurimaci jõel, loodushuvilistele matka Amazonase vihmametsa ja köögikunsti austajatel soovitame võtta ette mõni kohalik turg, sest see maitsete virr-varr ajab meeled lausa sassi.

Vana aasta kappi ja uus välja

Alles see oli, kui šampust voolas ojadena ja taevas särasid tuhanded raketid. Järgmise aastavahetuse reisiplaanide tegemiseks ei ole paremat aega, kui just nüüd ehk kohe aasta alguses. Viimase hetke hindadele, sooduskampaaniatele ja lihtsalt õnnele sellel perioodil loota ei tasu. Ükskõik, millisesse maailma nurka vaadata – aastavahetus on üks kõige kõrgema hinnatasemega perioode aastas. Nii nagu kehtib reegel, et mida varem osta, seda suurem valik ja parem hinnatase on, kehtib see lausa topelt just aastavahetuse puhul.

Kus siis meie omad eelmistel aastatel uut aastanumbrit vastu on võtnud? Topist leiab enamjaolt kaugemad sihtkohad, milleks on moderne Dubai Araabia Ühendemiraatides, Krabi provints Lõuna-Tais ja kohe üle lahe asuv Phuketi saar ning väike, aga oi kui mitmekülgne Singapur.

Estraveli soovitused nii lähedalt kui kaugelt:

  • Kui aastavahetuseks kaugele minna ei taha ja võib-olla on aega vaid lühikeseks linnapuhkuseks, on ideaalseks paariliseks Istanbul. Esimeseks plussiks Istanbuli puhul on kindlasti lennuühendus – sinna saab ju meilt otse! Lisaks on maailmakuulsad Istanbulis toimuvad aastavahetuspoed. Nende seast leiab nii über-glamuurseid kostüümidraamasid, värvikirevaid ja lõbusaid tänavaprallesid kui ka tõeliselt maalähedasi lõkkeõhtuid. Viimaseid tasub otsida Burgazada saarelt.
  • Kaugematest sihtkohtadest oleme välja valinud eestlaste seas täiesti põhjendamatult alahinnatud paiga – Kaplinna Lõuna-Aafrikas. See on omamoodi sulam läänest ja põlisest Aafrikast. Linnast leiab kuulsa Table Mountain’i kõrvalt ka omapärase arhitektuuri, meelierutavad veinid, maailmaklassilise köögikunsti ja väga sõbralikud kohalikud. Lennuühendused meie ja nende vahel ei ole ka sugugi keerulised. Lisades potti ka praeguse valuutakursside kõikumise, ei ole Lõuna-Aafrika külastamiseks paremat aega olnud. Ja mis põhiline – uus aasta tuleb sekundi pealt samal ajal, kui kodumaal, sest kaugusest hoolimata asume ühes ja samas ajavööndis.

Maailm on nagu üks suur kommipood – võta ja proovi!

Kommentaarid: