Baden-Baden: oaas Alsace’i veerel

25.11.2005
Helen Ennok / Estraveller

Vene kirjandusklassikud panid Helen Ennoki uskuma, et see tervisevete allikas ja klassikaline kuurort Edela-Saksamaal kujutab endast maailma kõige ilusamat ja apetiitsemat kohta elunäljastele ja/või elust puretud inimestele. Kohapeal selgus, et nii ongi. See väike suvituslinnake, mis on end peitnud Schwarzwaldi ehk musta metsa jalamile ja selles piirkonnas Reblandi nime kandvate veiniväljade vahele, on Euroopa üks vanemaid, kuulsamaid ja glamuursemaid kuurorte; luksuse-, kultuuri- ja terviselinn.

baden-badenSiit on aja jooksul läbi käinud hulk kroonitud päid ning kogu maailma raha- ja kultuurieliiti. Kes lõbutsemas, kes tõsimeeli tervist parandamas. Ülistustega ei ole neist keegi kitsi olnud.

Juba Johannes Brahms kirjutas seal reumat ravitsemas käinud abikaasale Clara Schumannile: “Tunnen alati selle paiga vastu seletamatut tõmmet…” Praegu on siin  Brahmsi majamuuseum ja saab näha ruume, kus Brahms mitmed oma kuulsad teosed lõi.

Kurioosseim Baden-Badeniga seotud kuju on kindlasti Fjodor Dostojevski, kes siin elades ja töötades – ning kasiinos mängides – lõplikult laostus. Koorekihi õnnemängukirge jälgides ja ise hoogsalt kaasa lüües valmis sealsamas ka tema “Mängur”.

Mitte ainult kasiinode linn

Tänapäeval võib uhkete hotellide ja ilmakuulsa kasiino ümbruses tiirutavatest peentest kabriolettidest arvata, et siia just oma viimaseid veeringuid maha mängima ei tulda. Samas leiavad ka “tavalised” inimesed Baden-Badenist nii mõistliku hinnaga öömaja kui kehakinnitust.

Siin on ka lihtsalt niisama ääretult tore ja lõõgastav jalutada ning nautida kaunitest hoonetest, roosiaedadest, õitemerre uppuvatest parkidest, purskkaevudest ja alleedest ümbritsetud romantilist õhustikku.

Kasiinos raha tuulde loopimine pole sugugi kohustuslik, kuid sinna kasvõi korrakski sisse astumine on enam kui soovitatav – midagi nii stiilset on mujalt raske leida. Samuti ei tohiks Baden-Badenist lahkuda suplusseansita mõnes suurepärases spaas, tegemist on ju supellinnaga.

Esimestena avastasid selle mineraalide- ja sooladeküllase kuumaveeallikate asupaiga kehakultuurist lugu pidanud vanad roomlased ja ristisid ta 2000 aastat tagasi Aquae Aureliae’ks ehk Aureliuse spaaks, oma keiser Marcus Aureliuse järgi.

Aquae on ladina keeles nii vesi kui kümblemiskoht, nagu hilisem Baden tähendab saksa keeles vannitama või suplemas käima. Ka sõna spaa tuleb ladina keelest – salud per aqua ehk “tervis vee kaudu”. Kahekordne Baden-Baden tähistavat kohalike sõnul esmalt ravikümblusi ja teiseks kogu seda lõbu, mida soojas vees sulistamine pakub.

Oma näo järgi kujundas Baden-Badenit kindlasti ka vene aristokraatia, kes eelistas just siin nagu teise reaalsusesse astudes oma keha ja hinge kosutamas käia. Schwarzwaldi pärli sära ja veetlust jumaldasid nii tsaariperekond kui intelligents. Praegugi valitseb seda paika venelik, ühelt poolt suursugune, kuid teiselt poolt naudisklemisele keskenduv ja minnalaskmismeeleolu.

Meeldivat seltskondlikku ajaviitmise võimalust pakuvad lisaks termidele, kasiinole ja kultuuriprogrammile nii lõputud pargid ja alleed oma salapäraste üksi või kaksi olemise soppidega kui ka arvukad restoranid ja kohvikud.

Vastupandamatu kulinaaria ja vein kuuluvad Baden-Badeni spetsialiteetide hulka. Schwarzwaldi kööki peetakse ju Saksamaa parimaks ning siinkandis on tunda Prantsusmaa mõju.

Menüüdes on Spätzlede ja Maultaschenite kõrval aukohal hanemaks, šampusega keedetud hapukapsad, viinamäeteod ning muidugi kohalike metsade seened ja hirveliha. Ja keelekasteks loomulikult risling.

Vaimu virgutav õhustik

Pärast rikkalikku einet aitab taastuda jalutamine Lichtentaler Alleel, Baden-Badeni kõige kuulsama, vanema ja kaunima iidse pargi radadel. Puu-, lille- ja purskkaevukohti leidub siin rohkesti veel teisigi, iga järgmine ilusam kui eelmine.

Baden-BadenSamuti lossid, kirikud, muuseumid… Ja õdusa pisikese vanalinna kitsaste tänavate butiikides saavad huvilised tegeleda muu hulgas ka ostlemisega. Kummalisel kombel tundub isegi lihtsalt olesklemine ja meelelahutus Baden-Badenis kuidagi intelligentsena, eriti kui märkad vanataate teepervedel malet mängimas või suurilmadaame eelmisel õhtul nähtud ooperi üle arutlemas.

Ega vist muidu Gogol, Turgenev ja teised vaimuhiiglased ikka ja jälle oleks siia samme seadnud, kui viljakat pinnast jalge all polnuks.

Baden-Baden on täiesti kultuurist läbi imbunud ning kultuurikiht siin sügav ja mitmekesine. Linnakese väikest, Pariisi ooperi eeskujul ehitatud teatrit peetakse koguni üheks kaunimaks Euroopas ning ooperi- ja kontserdikavast leiab ainult tippnimesid.

Etendused toimuvad kunagises Euroopa suvepealinnas muidugi  suvi läbi. Nii teatri kui ka Euroopa suuruselt teise ooperi Festspielhausi mängukava pakub endiselt vaatamiseks-kuulamiseks märkimisväärselt palju vene autoreid ja esitajaid.

Päris elu keeb Baden-Badenis aga Kurhausi ümber, mis on linnakese uhkeldav keskpunkt ja kohtumispaik. Selles elegantses belle epoque’i stiilis majas asub ka Baden-Badeni kuulus ja Marlene Dietrichi arvates maailma kõige ilusam kasiino, saksa keeles Spielbank.

Just nii hõiskas see diiva, kui ta aukartustäratava valge sammastekolonnaadi vahelt punasele sametvaibale astus: “schönste der Weltweit!!!” Ühtlasi Saksamaa vanim, traditsiooniderikkaim ja muidugi vaimustavaim mängumaailm.

Extravaganza! Super!

Oma 250aastase ajaloo ning Prantsuse kuningakodadest šnitti võtnud stiilse ja ekstravagantse interjööriga annab see mõnegi arvates silmad ette isegi Las Vegasele või Monte Carlo kasiinole Monacos. Relvitukstegev on aga selle ilu juures just siinsetes saalides valitsev intiimne ja kirglik mängule keskendunud meeleolu.

Marlene Dietrichi kaunis kuju hõljus kunagi neis glamuursetes kullakarvalises ruumides kristall-lühtrite ja marmorkujude valgel ning Dostojevski kaotas sellegi vähese, mis tal üldse oli.

Kui eelmistel sajanditel tähendas Baden-Badeni kasiino kohaliku koorekihi randevuupaika, siis nüüd saavad õnnemängus kätt proovida kõik linnakese külalised. Ilma korrektse riietuseta aga mängupanka sisse ei pääse. Häda korral saavad härrad lipsu ka kohapeal laenutada, kuid daamidel tuleb sobiv tualett ise leida.

Mängude valik peaks Baden-Badenis rahuldama küll ka kõige nõudlikumat mängurit: mitmel laual prantsuse rulett, ameerika rulett, eurorulett, black jack, bakaraa, pokker pluss 128 mänguautomaati.

Lisaks kasiinole tähendab 1824. aastal oma praeguse kuju ja vormi saanud Kurhaus veel badenbadenlikult ooperit, sümfooniakontserte, kunstinäitusi, balle, luksuslikke söömaaegu sealses restoranis jne – ehk kõike kultuurselt naudingumeelset.

Maja ees kulgeb avar ja kaunis laternate allee ning seda ümbritseb määratu rohelus: aiad, lilled ja pingid, kus hea hetkeks jalgu puhkama või mõtisklema jääda või kedagi oodata. Kohe sealsamas kõrval mängib merikarbikujulisel vabaõhulaval Baden-Badeni filharmooniaorkester.

Teine eliidile oluline paik ja Baden-Badeni sünonüüm on Iffezheimi hipodroom, kuhu rikkad ja ilusad kogunevad augusti lõpus ja septembri alguses World Series Racingu sõite vaatama. Samal ajal võib lisaks hobustele imetleda ka uskumatuid tualette ja juveele ning veel uskumatumaid kübaraid.

Baden-Badeni A ja O on aga roomlaste algatatud sauna- ja spaakultuur. Ilma termideta oleks see paik sama kujuteldamatu kui linnale suurt kuulsust toonud kasiinota.

Kes tahab ajalukku tagasi pöörduda ja näha, kuidas kõik kunagi oli, võib tutvuda roomlastest jäänud kümbluspaikade varemetega antiikse kümbluskultuuri muuseumis.

Kuigi nüüd pakuvad ka paljud hotellid ise mineraalveevanne ja kehahooldust, on kaks avalikku termi, Caracalla Therme ja Friedrichsbad  tõeliste kümbluspaleedena kohustuslike külastuste nimekirjas ja enda hellitamist väärt. Kasvõi üks neist.

Spaa kui antiikne tempel

Esimene spaa, mis sai oma nime imperaator Marcus Aureliuse alias Caracalla järgi, kes siin omal ajal uhkeid ja uuenduslikke supelmaju rajas, on moodne ja avar 3000 ruutmeetri suurune veekeskus. Seal asuvad ka spordisaalid ehk ArenaVita Fitnessmaailm.

Baden BadenSeestpoolt antiikset templit meenutav spaa pakub nii sees kui väljas erinevates basseinides ja vormides nii külma kui kuuma ravivett ning muidugi suurepärast sulistamis- ja saunavõimalust.

Vastavalt oma soovidele ja vajadustele saab tellida erineva pikkusega tervistavaid programme ja teraapiaid. Lisaks tõelistele hädalistele on see mõnus ka tervetele inimestele. Tänapäeval ravitaksegi siin eelkõige moodsat haigust stressi, aga pakutakse ka kõikvõimalikke iluteenuseid ja abi näiteks liigesevalu vastu.

Popid on Thalasso-termaalteraapia, vananemis- ja stressivastane teraapia. Samuti aroomi- ja valgusteraapia ning muidugi iluprotseduurid peente toodete kaasabil. Maailmatasemel kvaliteet tingib muidugi ka maailmatasemel hinnad.

Vanem, 19. sajandi alguses rajatud renessansliku ilmega Friedrichsbad koondab oma uhkelt dekoreeritud kupli alla unikaalse atmosfääri ja on kuninglik kümblustempel marmorist basseinide ja seinamaalingutega.

Siin pakutakse lisaks rikkalikule saunavalikule teiste hulgas näiteks 120 aastat tagasi välja töötatud vesiraviprotseduuri, mis koosneb 16 etapist ja kestab kolm tundi.

See on kokkusegatud protseduur rooma saunakultuurist ja iiri kuumaõhuvannide traditsioonist, mis sisaldab ka massaazhi kareda harja ja seebivahuga, kreemitamisi ja pooletunnist puhkust tekkidesse mässituna, mis kõik kokku on jumalik.

Baden-Badeni kutsuvatele võludele on raske vastu panna ja peaaegu võimatu end mitte korduvalt võrgutada lasta.

Uskumatu ainult, et see glamuurist ümbritsetud puhas lõõgastus ja suurepärane meelelahutus toimub kõik justkui väikeses aedlinnas, mille ühest otsast teise kõndimiseks kulub 20 minutit.

– – –

Artikkel on ilmunud ajakirja ESTraveller numbris august-september 2005. 

Kommentaarid: