Brunei: rikas ja eksootiline

07.03.2001
Merike Hallik / Estraveller

bruneiLugedes või kuuldes uudiseid Bruneist tundub see riik meile tavaliselt üsna kauge ja kättesaamatuna. Estraveli puhkusereiside müügidirektoril Merike Hallikul aga õnnestus selles eksootilises sultaniriigis ära käia. Allpool on koos tema reisimärkmetega võimalik lühiekskurss Brunei Darussalami teha ka meie lugejatel.

Islami reeglid juba lennukis

Lend Frankfurdist Brunei Darussalami pealinna, Bandar Seri Begawani, kestis koos kahe vahemaandumisega ligi 17 tundi. Lennukompaniiks oli kutsujate poolt mulle kinnitatud Royal Brunei Airlines, minu jaoks uus, veel kasutamata lennukompanii. Lendurid olid Uus-Meremaalt ja salongipersonal Indoneesiast, Malaisiast ja Taist. Vähemalt meeldiv teenindus oli lennu ajal garanteeritud. Paar üllatust siiski lennukompaniil minu jaoks oli. Nimelt kaasnes iga õhkutõusmisega Allahi ülistava “reisipalve” lugemine-kuulamine. See tundus kohati veider ja isegi hirmutav. Nii nagu Brunei on alkoholivaba riik, nii oli ka lend mitte ainult suitsuvaba, vaid ka jookidest prii. Toidu kõrvale pakuti vaid vett ja mahla.

Tunnised vahemaandumised Dubais ja Bangkokis andsid võimaluse ennast sirutada. Kaks ja pool tundi lendu Bangkokist ja olimegi maandunud maailma suuruselt kolmandale saarele Borneole. Riigiks Brunei Darussalam ja linnaks Bandar Seri Begawan. Lennujaamast linna sõites kuulasin igati kaasaegses bussis kohalike omavahelisi jutte. Ingliskeelseid muidugi. Raadio oli Londoni jaama peal ja andis edasi uudiseid 7 tunnise ajavahe kaugusel olevast Londonist ja lasi viimaseid lääne hitte. Ei mingit vagatsemist ja halamist…

Brunei Darussalam on paljude riikide suhtes kehtestanud viisavabaduse kuni 14-päevase või pikemagi riigis viibimise korral. Eesti kahjuks nende riikide hulka veel ei kuulu ja Eesti kodanikud peavad Brunei külastamiseks hankima viisa enne Bruneisse sõitmist. Kuuba, Iisraeli ja Põhja-Korea kodanikel on Bruneisse sissesõit aga üldse keelatud. Muslimid ei tohi riiki tuua alkohoolseid jooke ega neid ka tarbida.

Mitte-muslimid aga võivad riiki tuua kuni 2 pudelit veini ja 12 purki õlut ning need tuleb deklareerida. Alkoholi avalikes kohtades tarbimine on rangelt keelatud..

brunei_rippsildSelamat Datang! Teretulemast!

Pealinn Bandar Seri Begawan asub Brunei jõe kallastel. Sooja on siin aastaringselt keskmiselt 28 kraadi Celsiuse järgi. Sademeterikas periood kestab septembrist jaanuarini. Brunei asub väljaspool taifuunide ja maavärinate piirkonda.

Bruneist sai iseseisev riik 1984. aastal. Tema pindala on 5769 ruutkilomeetrit ja kaugus ekvaatorist 443 kilomeetrit. Bruneis on kokku 330 700 elanikku, rahvaarv kasvab igal aastal keskmiselt 2,4 %. Umbes kaks kolmandikku rahvastikust on 15-64 aastased. Peamisteks etnilisteks gruppideks on malaid (68%) ja hiinlased (15%). Keeltest on levinuimad malai, inglise ja hiina keel. Usk on islam. Kasutusel on vasakpoolne liiklus ja meetersüsteem. Rahaks on Brunei dollar, aga ametlikult käibib ka Singapore dollar.

Riigikord on absoluutne monarhia ja valitsejaks aastast 1967 Tema Majesteet Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzadin Waddaulah, the Sultan and Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam. Tegemist on maailma vanima järjestikku valitsenud kuningliku liini 29. järeltulijaga. Ülestähendused tema eelkäijate valitsemisaegadest on rohkem kui 600 aastat vanad. Tema Majesteet on ühtlasi ka riigi peaministriks, kaitseministriks ja rahandusministriks. Riigi valitsemisel on tal abiks neli konstitutsioonilist kogu: ministrite nõukogu, riiginõukogu, õigusjärglusnõukogu (council of succession) ja usunõukogu.

Brunei Darussalam on maailma suuruselt neljas veeldatud gaaside ja Kagu-Aasia suuruselt kolmas gaasi tootja. Nafta ja gaasi tootmine moodustab riigi majanduse mahust domineeriva osa – 83 protsenti. Esimesed naftaleiukohad avastati 1929.aastal ning just nafta ja gaas on teinud Bruneist ühe maailma rikkaima riigi ja sultanist ühe rikkaima inimese. Enamus naftat ja gaasi eksporditakse Jaapanisse. Saadud raha eest on riik võimeline pakkuma oma kodanikele tasuta haridust (k.a. kõrghariduse omandamist välismaa ülikoolides), arstiabi ja muid sotsiaalseid toetusi. Ettenägelikult investeeritakse raha ka väärtpaberitesse, kindlustamaks riigi tulevikku ajaks, kui looduslikud rikkused lõppevad. Praegustest naftavarudest piisavat umbes kahekümneks aastaks. On olemas ka uued leiukohad, aga nende ulatus on alles väljaselgitamisel.

Riigi elanikkonnast töötab umbes 123,000, nendest peaaegu pooled on riigiametnikud. Tööpuudus oli aastal 2000 ligi 5%. Bruneiseerimise programm julgustab kõiki firmasid eelkõige õpetama ja harima oma riigi töötajaid. Eriti suurt tähelepanu pööratakse naiste tööhõive suurendamisele. Kõik töötajad ja erasektoris olevad tööandjad maksavad 5% pensionifondi.

Mida peaks Bruneis kindlasti teadma?

Teadma peaks kindlasti kohalikke kombeid. Näiteks kui meie oleme harjunud võõrastega kätlema, siis Bruneis viiakse pärast vaevutuntavat kätlust käsi rinnale. See on tervitus Brunei moodi. Vastassugupooled teineteisega ei kätle. Näpuga ei näidata millegi ega kellegi peale. Osutamiseks kasutatakse pöialt. Teisi inimesi ei kutsuta enda juurde kätega vehkides või viibates, vaid hõigatakse nime või tiitlit pidi.

Turistid peavad järgima ka kohalikke riietumistavasid. Liigselt paljastavad rõivad on kohalikke solvavad. Mosheedes tohib käia riietes, mis katavad nii põlved kui ka käsivarred. Tõsi, paljudes mosheedes on mõeldud ka rohkem kui 30-kraadises kuumuses napima riietusega liikuvatele turistidele, kellele antakse moshee külastamisel kasutada pikki musta halatte. Isegi nii suuri numbreid, et keskmisest kõvasti suuremad euroopa mehedki endale sobiva leiavad. Mosheedes ei tohi kõndida palvetavate inimeste eest läbi ja ei tohi katsuda koraani. Kingitusi ja eriti sööki antakse edasi ainult parema käega. Vasaku käe kasutamist selle tegevuse juures peetakse ebasanitaarseks.

brunei_puuviljadOn viisakas vastu võtta kasvõi natuke sööki-jooki, kui seda pakutakse. Pakutust keeldumisel on viisakas puudutada kergelt taldrikut parema käega. Toitumisega ei tohiks Bruneis kellelgi probleeme tulla. Lisaks rikkalikule ja mitmekesisele aasia köögile on esindatud nii euroopa erinevad köögid kui ka ameeriklaste lemmikud kiirsöögikohad Pizza Hut, McDonalds ja Kentucky Fried Chicken. Kohalik köök on magusamaitseline linnu-, kala- ja loomaliha. Sealiha toiduks ei pakuta. Paastuaja, Ramadani, ajal pole viisakas süüa muslimite juuresolekul. Nemad ju tohivad süüa alles pärast päikeseloojangut.

Kohapeal liikumiseks võib edukalt kasutada kas busse või taksot. Bussiliine on linnas kolm ja piletite hind algab ühest Brunei dollarist. PPP tähisega lillad taksod sõidavad tsoonide järgi. Igal tsoonil on oma hind ja lisaks tuleb ettetellimise eest eraldi maksta. Teised taksod kasutavad taksomeetrit. Taksot tänavalt püüda on üpris raske. Kõige parem on alati takso tellida. Veetaksode hinnad on kokkuleppelised.

Üldlevinud krediitkaarte saab maksmisel kasutada enamustes hotellides, restoranides, kauplustes. Riigist väljasõidul tuleb maksta maalt lahkumise maksu 5-12 kohalikku dollarit.

brunei_mosheeMoshees konditsioneer ja tipptehnika

Kindlasti peaks külastama võimalikult palju neid vaatamisväärsusi, mis Brunei nii eriliseks ja omanäoliseks teevad. Allpool mõned soovitused. Üheks tähelepanuväärsemaks riigi sümboliks peetakse Jame’ Asr Hassanil Bolkiah Mosheed. Selle avas rahvale Tema Majesteet Brunei Sultan oma 48. sünnipäeval 1988.aastal ja tema on ka olnud selle rikkalikult kaunistatud ehitise ainurahastajaks. Moshees on palju sümboolikat. Näiteks 29 astmega marmortrepid ja moshee 29 kullatud kuplit sümboliseerivad 29. sultani valitsemisaega. Viis imekaunist purskkaevu siseõues aga islami viit tugisammast ja viit palvekorda päevas. Moshee on täiskonditsioneeritud ja selle kaks kõige suuremat saali mahutavad samaaegselt 4500 palvetajat. Meestele mõeldud saal mahutab 3500 inimest ja on varustatud ülimoodsa tehnikaga (videokaamerad, arvutite abil juhitav helisüsteem). Mõlemat saali kaunistavad kõrged kuppellaed ja tohutusuured kullatud lühtrid. Moshees on olemas ablutsiooniruumid pesemistoiminguteks, eraldi ruumid kuninglikele külalistele ja teistele VIP’pidele, ruumid administratsiooni, raamatukogu, konverentside ja toitlustamise tarvis. Sisekujunduselemendid ja paljud ehitusmaterjalid on tellitud Euroopast (lühtrid, marmor) ja USAst (vaipkatted, sensoritega veesüsteemid). Mosheed ümbritseb neli minaretti, igaühes 297 astet. Minareti tipust avaneb kaunis vaade nii mosheele kui ka Begawanile. Pimeduse saabudes süttivad põlema sajad lambid, valgustades mosheed ja seda ümbritsevaid purskkaeve, jalgteid ja aeda.

brunei_vaimajad42 küla paikneb vaiadel

Kampong Ayer, mida kutsutakse ka Idamaade Veneetsiaks, on kahtlemata Brunei üks tuntumaid vaatamisväärsusi. Tegemist on maailma suurima vee peale ehitatud külade kogumikuga, kus 42 küla võtavad enda alla rohkem kui 10 km2. Vanemad majad külades on traditsioonilised puidust malai majad, mis ehitatud puuvaiadele. Tänapäeval ehitatakse uued majad betoonvaiadele ja ka ehitusmaterjalina kasutatakse kahjuks kaasaegseid materjale, mis majadele mingit eripära ei anna. Kampong Ayeris elab üle 30 tuhande inimese (ligi 10% riigi elanikkonnast). Külades on olemas kauplused, koolid, mosheed, turud, arstipunktid, politseijaoskonnad, tuletõrje. Majades telefonid, satelliittelevisioon, internetiühendused. Külad on küll osaliselt varustatud puidust kõnniteedega, aga peamiseks liiklusvahendiks on ikkagi veetakso.

Bruneis olles tasub kindlasti võtta veetakso ja sõita päikeseloojangul vaatama rikkalikult valgustatud Sultani paleed. Vaatepilt on tõeliselt võimas ja palju uhkem kui linnaekskursioonidel pakutav palee peasissekäigu juures peatumine ja läbi puudemüüri aimatava palee pildistamine. Brunei Sultani Palee, Istana Nurul Iman, on maailma suurim eramu. See asub 20-hektarilisel territooriumil ja selles on 1788 tuba. Ehituse kogumaksumus oli 400 miljonit USD.

Kuninglikud regaaliad ja lõbustuspark

Omar Ali Saifuddien Mosque on moshee, mida peetakse islami tugevuse sümboliks ja üheks kauneimaks mosheeks Kagu-Aasias. Asub linna Begawani südames. Ehitis valmis 1958. aastal ja ehitamisel on kasutatud itaalia marmorit, kullatud mosaiike ja inglise värvilist klaasi. Valitseva Sultani isa Sultan Sir Muda Omar Ali Saifuddien’i peetakse kaasaegse Brunei arhitektiks.

The Royal Regalia Building avati 1992.a. tähistamaks Tema Majesteedi 25. valitsemisaastat. Selles tohutu avarate ja kõrgete saalidega hoones saab tutvuda nii kuningliku võimu sümbolite kui ka kuningliku perekonna liikmete isikliku omandi hulka kuuluvate asjadega. Selles majas liigutakse jalatsiteta. Tamu Kianggeh on turg, kust leiab suveniire, käsitöö- ja toidukaupu. Suveniiridega pole Bruneis kiita, aga mingi valik on siiski olemas suuremates hotellides ja lennujaamas. Mõned kaubanduskeskused on ka linnas, kuid suveniiride valik nendes on suhteliselt väike. Suurim kaubanduskeskustest on Tema Majesteedile kuuluv Yayasan.

Jerudong Park Playground on maailmas ainulaadne nähtus: tegemist on väga kõrgel tehnilisel tasemel lõbustuspargiga, mis avati 1994 ja kus sissepääsupiletid puuduvad. Suurem osa tegevusest toimub pargis tasuta. Pilet tuleb osta vaid mõnele atraktsioonile. Pargis on võimalik ka golfi mängida ning ratsutada ja polomängu harrastada. Pargi territooriumil asuvad nimetatud spordialade eksklusiivsed klubid. Keskmine külastajate arv päevas on 2000 inimest. Park oli Sultani kingitus oma rahvale.

The Billionth Barrel Monument on mälestusmärk päevale, kui nafta puurtornist pumbati välja miljardes barrel naftat.

Brunei pürgib turismiriigiks

Loomulikult on Bruneis veel palju huvitavaid vaatamisväärsusi ja mäletusmärke. Aga samuti on seal ka palju loodusparke: loodusturism on juba praegu Bruneile enam kui tähtis. 80% riigi territooriumist on kaetud rikkaliku vihmametsaga. Vihmametsad on imetlusobjektiks turistidele ja töömaaks paljudele loodusuurijatele, kus ikka ja jälle avastatakse uusi taime- ja loomaliike.

Brunei Darussalam on eksootiline riik ja alles pürgimas turismiriigiks. Piisava ülevaate riigis toimuvast saab huviline 3-4 päevaga. Lühike paaritunnine lend näiteks Bangkokist või Singaporest, tasub ennast kindlasti ära.

Lugu on ilmunud ajakirja ESTraveller numbris märts/aprill 2001

Kommentaarid: