Cleveron jagab oma ärireiside kogemusi

08.12.2020
Estravel

Uurisime meie healt ärikliendilt Cleveronilt, kuidas nende firmas praegusel ajal reisimine välja näeb. Küsimustele vastas Cleveroni vanemtehnik Rain Lill.

Kui tugevalt on maailma reisimist sisuliselt halvanud COVID-19 pandeemia muutunud Sinu ettevõtte reisimahtusid?

Hetkeolukord on reisimist küllaltki tugevalt mõjutanud. Mitmed plaanitud projektid on edasi lükkunud või toimunud veidi teisi plaani järgi – näiteks ei ole partnerid tulnud Eestisse koolitusele vaid meie esindaja läheb nende juurde. Oleme olude sunnil pidanud mõnel korral ka 2 nädalat enne projekti algust sihtkohariigis karantiinis viibima, et tagada kliendi jaoks projekti ootuspärane kulg. Samuti on juhtunud kevadel ka olukord, kus Itaaliasse jõudes selgus, et Milano on karantiinis ja sinna väljastpoolt tulijaid ei lasta ning tuli sealsest lennujaamast tagasi Eestisse pöörduda. Lisaks oleme püüdnud leida võimalusi ühildada võimalikult palju projekte ühe välislähetuse alla, et vältida asjatut riikidevahelist liikumist.

Millised on Sinu põhilised sihtkohad ning millised neist on reisimiseks väga lihtsad/pigem väljakutse?

Sel aastal on minu põhilisteks sihtkohtadeks olnud Hispaania, Itaalia, USA, Taani, Suurbritannia, Araabia Ühendemiraadid. Hetkel ehk lihtsamatest tooks välja Hispaania, kuhu reisides tuleb täita veebis vorm ja sealt saadav QR-kood esitada lennujaamas. Lisaks on nõutud lennujaamades reisi eesmärki põhjendavad dokumendid, mille jaoks on meil reeglina sihtkohariigis asuva kliendi/partneri poolne kirjalik kinnitus, et reisime tööasjus ja seal tehtavate tööde ning liikumismarsruutide kirjeldus.
Pigem keeruline on olnud reisimine USA-sse, mille jaoks on vaja hetkel USA saatkonnast eriluba. Keerulisemaks teeb reisimise ka see, et lendusid on oluliselt vähem ning väiksematesse sihtkohtadesse jõudmiseks on vaja tihtipeale läbida pikki vahemaid näiteks rendiautoga. Lisaks sellele mitmed ümberistumised lennujaamades, sest otselendusid tänasel päeval väga palju pole. Oleme ka kasutanud varianti alustada/lõpetada oma reis Riia lennujaamas, sest seal on valikus veidi rohkem sihtkohti.

Kuidas on muutunud lennureisi elamused nii lennukis kui ka lennujaamades viibimise ajal?

Olud lennukis on hetkel pigem veidi mugavamad, sest lennufirmad püüavad luua võimalusi inimesi lennukis hajutada, näiteks jättes iga istekoha vahele ühe tühja istme. Maskid ja desinfitseerimisvahendid on tänasel päeval lennureisi vältimatu osa ning neid õnneks ka aktiivselt kasutatakse. See loob ka mõninga kindlustunde reisides, kui kõik panustavad üldisesse turvalisusesse. Lennujaamad on hetkel võrdlemisi tühjad, samuti on ka valdav osa kauplusi ja ajaveetmisvõimalusi suletud/piiratud. Lennujaamad püüavad leida viise, kuidas hoida distantsi reisijate vahel, piirates võimalusi kõrvuti istuda või markeerides soovituslikud liikumistrajektoorid terminalides.

Kas julgustad (äri)reisijaid vajadusel reisima ning mis oleksid kolm soovitust meeldiva ja turvalise reisikogemuse tagamiseks?

Kindlasti julgustan ärireisijaid vajadusel reisima. Kui kõik peavad kinni kehtestatud nõuetest ja saavad üheselt aru kehtestatud piirangutest ning soovitustest, ei too reisimine minu hinnangul kaasa oluliselt suuremat terviseriski kui mistahes muu igapäevane avalikus ruumis tehtav tegevus. Tuleb lihtsalt omale teadvustada, et hetkeseis on keeruline kõigile ja ainus võimalus selles olukorras tööasjades ja üldises elukorralduses suuri kompromisse tegemata vastu pidada, on rangelt kinni pidada kehtestatud hügieeninõuetest.

 

Kommentaarid: