Club Med – kuurorditurismi kroonijuveel

17.05.2007
Helen Ennok / Estraveller

Club Med – Club Méditerranée – Vahemere Klubi. Luksuslike puhkekülade kett, mis pakub kõrgeimal tasemel all-inclusive teenust erilises atmosfääris. Meisterlikult disainitud ning kohaliku kultuuri pitserit kandev meelelahutus- ja spordirajatistega puhkekompleks ühendab maksimaalse mugavuse ning ainulaadse personaalse hoolitsuse oma külaliste eest. Lisaks reisientsüklopeedia lehitsemisele käis Helen Ennok ikka kohapeal ka.

Kui prantslased sellele nagu võluväel populaarsust koguma hakanud klubile 1950. aastatel aluse panid, oli Club Med mõeldud sõpru või armastust otsima tulnud noortele toredaks seikluse maiguga ajaviitekohaks päikese all ja merelainetes.

Kes teab prantsuse kultusfilmi “Les Bronzés”, mäletab sealseid põnevaid ja ajaloolisi juhtumisi. Nüüdseks on aga Vahemere ümbruse piiridest ammu välja kasvanud Club Medist arendatud kõige luksuslikum ja eksklusiivsem omataoline kaubamärk.

Prantsuse hingestatus

Club Med Kani vaade

See palm pole järjekordne Dubai hull-ehitis, vaid Club Med Kani Maldiividel, kus saab otse laguunisviidist India ookeani sukelduda. Mõnele tõesti “viimane paradiis maal”, nagu nad end seal kutsuvad.

Olgu see näiteks haute couture moe- ja kas või Concorde’i lennuk tehnikamaailmas – kaunile vormile osatakse Pariisis sisse puhuda hingestatud sisu. Üleni viietärnilist keskkonda ja teenindust leidub kahtlemata igal pool mujalgi, kuid eriliseks teevad Club Medi ainult talle omased detailid ning seal valitsev soe ja kodune, klubiline õhkkond ehk kogu brändi kontseptsioon.

Club Medi tunnuslause kutsub koos endaga avastama uusi maailmu ja uusi inimesi. Siin saab seda teha mitte üksnes väga turvaliselt, vaid ka muretult mõnuledes ja sportides.

Klubis on olemas kõik vajalik ning terve meeskond puhkajate teenistuses igaks elujuhtumiks.

Lahked abilised

Neid sõbralikke ja abivalmis tegelasi nimetatakse GOdeks, inglise keeles Gracious Organisers ehk lahked organiseerijad. Need askeldajad, seljas T-särgid kirjaga GO ning rinnas eri maade lipukujutised, mis tähistavad nende keeltepagasit, on pühendunud Club Medi külaliste teenindamisele.

GOsid näeb kõikjal klubi territooriumil: inimeste meelt lahutamas, lastega mängimas, soovijatele jooke jagamas, rannavalvuri ametit pidamas, personaaltreenerina töötamas.

Restoranis aitavad nad klubilistel kohta leida, paigutades kahekesi olemist otsivad paarid intiimselt omaette ja viies kaaslas(t)e või tutvuste otsijad kokku suuremate laudade taha. See kõik loob ühtekuuluvustunde, rõõmsa ja meeldiva ning samal ajal põneva meeleolu igas Club Medi külakeses.

Keti heaks töötab 20 000 GOd, kes on 80 eri rahvusest ja räägivad 30 eri keelt. Selline kirev seltskond annab Club Medile erilise multikultuurse iseloomu, mis mõjub üleüldiselt ergastavalt.

Pealegi, GOd ei ole ainult professionaalsed juhendajad ja instruktorid, vaid mitmes mõttes andekad ja loovad inimesed, kelle tähelepanu ja detailidele keskendumine paneb asjadel vahet tegema ja puhkust eriti nautima.

Valik üle maailma

Club Med Kani - sukeldumine

Sukeldujate seas eriti kuulus on aga Lindemani saar Austraalia kirderannikul, kus asub lisaks ülimalt peresõbralikule Club Medi külale Kuu pealt kätte paistev ligi 2000 km pikk, ent peatselt hävinev Suur Vallrahu.

Selline hellitamine meeldib aastas ligi kahele miljonile külastajale, kes toovad firma kontole umbes sama palju eurosid, miljardites. Oma edu tuules on Club Med lennanud kõikjale maailma, üle Atlandi ookeani Ameerika rannikule ning India ja Vaikse ookeani vetesse.

Club Medi võib leida kõigilt viielt asustatud kontinendilt, nii vee äärest, sisemaalt kui mägedest, kokku 80 sihtkohta 30 maal. Soovite Kariibi mere saartele, Floridasse või Marrakechi!? Aga palun! Kas või Iisraeli, Indoneesiasse ja Mauritiuse saarele, Kreekast ja Türgist rääkimata.

Paljudes arengumaades on puhkekülad rajatud Euroopa Investeerimispanga kaasabil. See Euroopa Liidu institutsioon toetab regionaalarengu, majandusliku ja sotsiaalse sidususe projekte.

Nii on tänu koostööle Club Mediga saanud korda palju piirkondi ning tööd hulk kohalikke elanikke. Multikultuursus on ju Club Medi üks märksõnu. Loomulikult ongi iga puhkeküla eripära seotud just eelkõige tema asukohamaaga.

Kohalik kultuur kajastub nii hoonete arhitektuuris, restoranide menüüdes, personalivalikus, teenindajate riietuses kui muidugimõista kogu pakutavas programmis.

Club Medi stiilsete puhkuste palett on tegelikult väga kirju. Esmajoones paelub see muidugi neid, kes soovivad ülimat mugavust ja ümmardamist ning mitte ühtegi muret ega probleemi seoses puhkusega.

Päevade viisi laisklemist või sporti

Massaazh

Enda proovilepanek ja enda hellitadalaskmine käivad siin käsikäes.

Pehmes lamamistoolis, soojaveeline bassein ja jooke ette kandev GO käeulatuses, võib end rahulikult välja sirutada ning täiuslikus ümbruses mõnusalt lõõgastuda. Päevade viisi peesitades ei teki siin südametunnistuse piinu, sest keskkond on lihtsalt nii inspireeriv ja tervistav. Club Med rahustab ja toniseerib ning annab energiat uuteks mõteteks ja tegudeks.

Samasugune meepott on Club Med spordisõpradele. Fitness, tennis, eri stiilides aeroobika, ujumine ja võrkpall kuuluvad standardpaketti.

Unikaalsed kogemused

Tihti laiuvad Club Medis imetabased golfiväljakud. Igas külakeses on samuti peen Club Med Spa, kuid sealsete protseduuride eest tuleb eraldi maksta.

Mitu klubi pakub ainult neile omaseid ja unikaalsemaid sportimisvõimalusi. Näiteks Kariibi mere saartele minnakse purjetama, Punase mere äärde sukeldumise ja allveeujumise pärast. Samuti ei saa igas klubis vibu lasta või trampliinihüppeid treenida nagu Marokos Agadiris.

Põhja-Aafrika puhkekülades ei puudu araabia tantsu tunnid ega Mauritiuse saarel kalasport. Kes soovib mõnd spordiala veel alles õppida, siis treenerid igale tasemele on spordiplatsidel alati valmis ja trennid toimuvad päev läbi. Mõnede nõudlikumate alade puhul, nagu näiteks ratsutamine, võib olla varustuse laenutamine või treeneri kasutamine siiski tasuline.

Kuigi Club Medi värava ees seisab valvur ning võõrad sisse ei pääse, võib vabalt välja seiklema minna, siis aga juba omal vastutusel. Kes tahab kaugemale, saab auto üürida kohe sealsamas.

Club Med organiseerib ka ise korraliku programmi ja giidiga ekskursioone lähiümbruse vaatamisväärsustega tutvumiseks. Väljasõidud erinevatesse sihtkohtadesse toimuvad iga päev.

Nii sõidutatakse Egiptuse Louxor`i nimelise klubi külalised läheduses asuvat Kuningate orgu vaatama ja Marokos Agadiris puhkajad saavad huvi korral viietunnise bussisõidu järel ka imelinnas Marrakechis ära käia.

Aafrika puhkekülade kavasse kuuluvad tingimata kaamelisõit ning safari ja kohaliku turu külastus. Kord nädalas kutsutakse mõnes paigas kaupmehed isegi klubisse oma kaupa pakkuma.

Õhtuti säravad Club Medi saalides tuled, restoranides ja baarides veedetakse pikki tunde, ööklubid on avatud ning teatritiivas toimuvad GOde show’d.

Gurmaanidel tasub siia tulla juba ainuüksi toitude pärast – need on Club Medis lihtsalt oivalised. Hõrgutiste välju ei suuda silm korraga haarata ja kõike proovida ei jaksa isegi nädala ajaga mitte.

Punane kala

Meisterkokkade valmistatud toidud pakuvad silmailu ja maitseelamusi.

Prantsuse köök on siin ühendatud kohaliku gastronoomiaga ning tulemus vääriks nii kuju kui maitse poolest eraldi peatükki. Ja kõik see toimub imelistes interjöörides, võrratute panoraamide taustal, mille on loonud luksushotellidele spetsialiseerunud arhitektid ja disainerid.

Harmooniline vahekord moodsa ja kohaliku kultuuri elementide vahel näib täiuslik, nagu ka kogu tervikust tulenev nauding. Võluv. Elegantne. Paradiisihõnguline. Raske on end siin tunda teisiti kui hästi.

Nagu algusaegadelgi toimib Club Med endiselt kohtumispaigana. Avatud pole mitte ainult noored ja vallalised inimesed, vaid kogu klubi õhustik on üldjoontes selline.

Soov uute inimestega kohtuda ja nende seltsis meelt lahutada nakatab lõunaeurooplaste eeskujul kinnisemaidki rahvaid. Lauanaabri pajatatud St. Tropez’ uudised panevad kõrvu kikitama ja on päris huvitav kuulda, kuidas seal putiigipidamine edeneb või milline soeng on Côte d’Azuril praegu moes.

Vestluselt Euroopa kinnisvarahindade üle saad tõenäoliselt kaasa nii soovitusi edasiste puhkusepaikade osas kui ka tennisepartneri järgmiseks päevaks.

Külalisi käib Club Medis igast maailma nurgast, kuigi suure enamuse moodustavad Prantsusmaalt ja Beneluxi maadest tulijad. Kõikides üle maakera laiali pillutatud külakestes on 60% külastajatest pärit Euroopast.

Mitte vältimatult kallis

Mujalt saabujad ei teagi tihtipeale Club Medi prantsuse päritolu ning seda seostatakse sageli lihtsalt rikaste ja kuulsate inimestega, kes seal endi eest hoolt kanda lasevad. Tegelikult piisab selle luksuse ja saladuse looriga kaetud klubi liikmeks saamiseks vaid sellest, et osta pilet ehk puhkusepakett mõnda Club Medi puhkekülla.

Golf

Mitu Club Medi küla on kuulsad oma sportimisvõimaluste poolest. Sageli on selleks golf, Maroko Agadiri Club Medis sai autor näiteks ratsutamas käia.

Hinnad algavad keskmiselt 1000 eurost inimese kohta, kuid pidevalt veebilehel www.clubmed.com käies võib sealt leida väga häid sooduspakkumisi. Levinud variant on võimalus, et kaaslase saab kaasa võtta poole hinnaga.

Kuigi 1000 eurot nädala aja eest välja käia näib palju, on hinna ja kvaliteedi suhe parim, mida soovida võiks. Kellel on olnud võimalik Club Medis puhata, see ei ole pidanud midagi kahetsema.

Ehkki last-minute pakkumine kolmetärnihotellis on kindlasti kolm korda odavam, siis arvestades juurde kõik kaasnevad lisakulud ja ebamugavused, tasub pigem minna juba kallina tunduvasse Club Medi.

Klubi praegune president Henri Giscard d’Estaing, Prantsusmaa kunagise presidendi Valéry Giscard d’Estaing’i poeg, toob Club Medi eeliseks selle rikkaliku, unikaalse ja ideaalse paketi kõige luksuslikumal tasemel. Uuringud näitavad, et 90% siin käinutest tahaks veel kord tagasi tulla ja 60% teebki seda.

Sarnase iseloomuga brändi on püüdnud luua teisedki, turul tegutsevad näiteks UCPA või Club Aquarius, kuid mitte keegi ei ole saavutanud sellist taset ja populaarsust.

Club Med ei tegutse mitte ainult soojadel laiuskraadidel, vaid ka lumes. Klubil on 25 suusakeskust nii Šveitsis, Itaalias, Prantsusmaal, USAs kui Jaapanis. Šveitsi oma tegutseb näiteks kõige kuulsamas suusapaigas, kahekordses olümpialinnas St. Moritzis ja Prantsusmaal asub grandioosne La Plange 2100, mis teeb hetkel läbi uuenduskuuri, Mont-Blanci jalamil.

Veel enam, Club Med korraldab samuti uhkeid lõbusõite Club Med II nimelise purjelaeva pardal. Sellega saab seilata pea kõigil maailma meredel.

Väga nutikas on mõista, et üldise kontseptsiooni raames võivad erinevatel inimestel olla erinevad soovid ja vajadused. Sestap on Club Medis iga puhkeküla mõeldud kas eelkõige peredele, paaridele või sõpradele (noortele).

Ühtedes on siis rohkem väikelastega seotud atraktsioone ja teistes diskoteeke. Reisisihtkohta valides on selline “spetsialiseerumine” iga küla juures ära märgitud. Peredele ette nähtud klubide territooriumil tegutsevad lisaks Beebi Club Med (imikutele), Väike Club Med (kuni nelja-aastastele), Mini Club Med (4-10aastastele), Junior Club Med (11-17aastastele) ning uuendusena teismeliste keskus nimega Passworld.

Nendes saab oma järeltulijad GOde hoole all tegutsema jätta. Club Med on väga lastesõbralik ja seal eeldatakse, et kogu pere reisib ja puhkab koos.

Kirjud kokteilid

Kirjud kokteilid + uued sõbrad = kirevad elamused.

Veel eraldi on külad jaotatud viie teema alla, kus seesama kontseptsioon kehtib kõikidele vanuserühmadele. Nii on võimalik valida, kas soovitakse kogeda midagi erakordset (experience exceptional), kõike järele proovida (have a taste of everything), avastada uusi kultuure (discover new cultures), kirglikult sportida (enjoy your passion for sports) või teha läbi uuenduskuur (feel renewed).

Näiteks selline pärl nagu Agadiri Club Med Marokos on spordile spetsialiseerunud pereküla, mis tähendab väga-väga suurt valikut sporti aquafitness’ist tsirkusekoolini, rannavõrkpall ja karate kaasa arvatud, ning palju lisategevusi (nt ekskursioonid ja mängud), et lõbustada nii vanu kui noori.

Tõelised fännid

Paljud külalised on Club Medis juba mitmendat korda ning mõned lausa tõelised fännid. Muidu pangandusega tegelev Olivier Jarny räägib, et kui vähegi võimalik, veedab ta oma puhkused alati siin: “Olen Club Medis käinud pisikesest peale, kõigepealt vanematega ja hiljem juba üksi või koos sõpradega. Siin saan teha nii palju sporti kui kulub ja millegi pärast ei pea muretsema. Peale selle on see klubi, mis garanteerib hea seltskonna, kuid samal ajal jätkub piisavalt privaatsust.

Sageli on viietärnihotellid täis külmi teenindajaid ja liiga viisakaid inimesi, keda ei taha segada. Club Med on teistsugune, siin pole igav ja ma tunnen end suurepäraselt.”

– – –

Artikkel on ilmunud ajakirja Estraveller numbris veebruar-märts 2007.
Tekst: HELEN ENNOK

Pildid: CLUBMED ja HELEN ENNOK

Kommentaarid: