Cortina d’Ampezzo – Itaalia Alpide stiilseim suusakeskus

11.04.2006
Jüri Toomel / Estraveller

Jüri Toomeli arvates on Dolomiidid oma järskude mäeseintega Itaalia Alpide kaunim osa. Roosakad kaljud kumavad päeval punase kogu spektris ja muutuvad õhtu eel lilladeks monumentideks. Siin, enam kui kolme kilomeetri kõrgusel Sella nõlvadel, higistas Sylvester Stallone verd filmis Cliffhanger.

Kuulsaimad Itaalia Alpides asuvad suusakuurordid on Cortina d’Ampezzo, Madonna di Campiglio, San Martino di Castrozza, Canazei ja Courmeyer. Hooaeg algab siin detsembris ja lõpeb märtsis, ehkki innukas otsija leiab veel aprilliski sobivaid kohti talispordi harrastamiseks.

Austria piiri lähedal Belluno provintsis, Ampezzo orus paiknev Cortina (Regina delle Dolomiti ehk Dolomiitide kuninganna) on siinseist suusakeskustest tuntuim, kalleim ja populaarseim.

Veneetsiast Cortinasse on 162 kilomeetrit, millest poole saab läbida mööda autostradat vuhisedes. Cortinal on tuhandeaastane ajalugu ja 7000 püsielanikku. Itaalia stiilseima suusakeskuse areng algas

1920-30ndatel aastatel ja sai tugeva tõuke 1956, mil pisikesest suusakuurordist tehti taliolümpialinn.

Olümpia ja kuulsus

Kuigi Itaalia oli kümmekond aastat varem sõjast räbalates väljunud, oli taliolümpia võimas sündmus ja selles osales 32 riiki 923 sportlasega. Itaalia võitis ühe kulla ja ühe hõbeda, austerlane Anton Saller koguni üksipäini kolm kulda. Press ja kinoringvaated viisid pildi Cortinast üle maailma.

Olümpiarõngad kaunistavad siiani mitmeid toona kerkinud spordirajatisi. Olümpialahingute areenid – bobirada, suusahüppemägi, jäähall ja suusastaadion on siiani aktiivses kasutuses. Tänapäeval naudib Cortina d’Ampezzos talvemõnusid eelkõige Itaalia varakam publik – siin on rohkesti kalleid hotelle, üle 200 peene kaupluse ja kümneid gourmet-restorane. Lähinaabrite köögid on avaldanud positiivset mõju niigi maitsvale itaalia köögile.

After-Ski, itaalia keeles dopo sci, on siin rahulik ja väärikas nagu ka laskumine mitmetel suhteliselt kergetel nõlvadel.

Erineva kategooria laskumisnõlvu on piirkonnas 101, kokku 120 kilomeetrit. Neist kergeid umbes kolmandik ja raskeid vaid 5%. Iga liiki tõstukeid on kokku 51 ja kõrgeim neist viib 2932 meetri piirile.

Otse Cortina keskusest tõuseme köisraudteega enam kui 2100 meetri kõrgusele Faloria platoole. Laskumist võib alustada siitsamast või tõusta paari lühema tõstukiga veel kõrgemale. Falorialt pääseb hõlpsalt nii Cristallosse kui Mietresse.

Cortinast jõuab kiirelt ka teistesse mõnusatesse paikadesse nagu Tofana, Laqazuoi ja Cinque Torri – kõik nad on omavahel ühendatud kas tõstukite või suusabussiga. Kui vaid jalad vastu peavad, võib siin suuskadel nõlvadest alla vuhiseda kilomeetrite kaupa.

Sina ei pea mitte suusatama

Kuigi enamiku külalistest toob talvel Cortinasse mäesuusatamine, pole see siin siiski ainus harrastus. Soovi korral võid lumelaual mäest alla tolmutada või asuda murdmaasuuskadele, minna basseini ujuma või lumistele väljadele ratsutama.

Või ka suuskadeta sõita köisraudteega kõrgele platoole, et sillerdava lume taustal nautida restoraniterrassil südatalvist päikest kasvõi sooblinahkses kasukas.

Majutus Cortina d’Ampezzos on reeglina hirmkallis. Seetõttu on ratsionaalsem elada mõnes teises Belluno provintsi suusakeskuses. Näiteks üsna Cortina naabruses asuvas San Vito di Cadores või veidi kaugemal Auronzo di Cadores, Pįdolas – Comelico Superiores või mujal.

Ning sõita rendiautoga ringi, külastades nii Cortinat kui teisi rohkeid suusakeskusi korraga vaid päevaks. Loomulikult on need teised võrratult tagasihoidlikumad kui Cortina d’Ampezzo ise. Mõnes on ainult üks korralik laskumisnõlv või siis paar-kolm, kuid ka need on ikkagi Alpid, asi tasub ära ning pakub suuskurilegi parajat vaheldust.

Külaliste peibutamiseks ka vähem tuntud Belluno suusakeskustesse on käivitatud hulganisti soodushinnaga mäepasse ja -kaarte.

Lisaks mäepääsmele aga saab kaardiga veel uisujääle koos uiskude laenutusega, piirkonna suurimasse spasse Terme delle Dolomiti (rikkaliku vee- ja saunamõnude ning protseduuride valikuga, kuid Georg Ots SPA tasemeni siiski ei küüni), samuti hulk teisi soodustusi majutuse, piletite ja varustuserendi hindadest.

After-Ski on Itaalias üldse tagasihoidlik ning väiksemates keskustes veelgi vaoshoitum kui Cortinas. Kuid peo võib igas kohalikus külakõrtsis püsti panna ka oma seltskonnaga. Ning tõestada temperamentsetele itaallastele, et eestlased on neist tunduvalt kuumema verega…

– – –

Artikkel on ilmunud ajakirja ESTraveller numbris veebruar – märts 2006.
Taustapilt: Shutterstock

Kommentaarid: