DJ Romily vallutab maailma

23.01.2024
Lugu on ilmunud reisiajakirja Traveller 2023 kevad-suvises numbris.

Merle Roolaid ehk DJ Romily muusika on jõudnud maailma eri otstesse, kuhu naine ise pole veel jõudnudki. Ta on soojendanud Paul Van Dyki ja möödunud aasta sügisel mängiti DJ Romily miksi New York Fashion Weekil – suur saavutus väikesest Eestist pärit plaadikeerutajale. Lugu on ilmunud reisiajakirja Traveller 2023 kevad-suvises numbris.

 

Kust sinu muusikahuvi alguse on saanud?

Muusikapisiku sain tänu isale, kes on olnud terve elu elektroonikainsener ja melomaan. See tähendas, et meil olid kodus kõikvõimalikud kvaliteetsed muusikaseadmed ja palju muusikat erinevatel muusikakandjatel – vinüülidel, lintidel, kassettidel –, mida kuulasime. Samuti oli meil ligipääs satelliit-televisioonile, kust nägime muusikakanaleid (MTV, VIVA, SKYTV jms), mis toona laialt kättesaadaval polnud. Olen kogu aeg põnevusega avastanud ja kuulanud uut muusikat. Olen ka muusikakoolis kuus aastat akordioni õppinud.

Kas rakendad ka muusikakoolis õpitut kuidagi oma miksides?

Kindlasti on kuus aastat akordioni õppimist treeninud minu muusikalist kuulmist. Miksin laule omavahel muusikaliselt kokku sobivates helistikes, ingliskeelne väljend selle kohta on mixed in key. Igavates solfedžotundides õpitu on leidnud praktilist kasutust. Seetõttu on mu miksid hästi voolavad ja üleminekud sujuvad, kuna need on väga teadlikult kokku miksitud.

Kuidas jõudsid DJ-teema juurde?

Sellega hakkasin tegelema umbes kuus aastat tagasi. Võtsin endale DJ-koolist eraõpetaja, et teada saada, kuidas toimub ühelt loolt teisele üleminek jms. Õpetaja rääkis mulle, kuidas mitmed tema õpilased pärast koolitusi juba DJ-na esinevad. Mõtlesin siis, et see pole küll minu teema ja ilmselt ei julgeks ma kunagi avalikult esinema hakata, aga läks teisiti. Pärast koolitusi hakkasin tegema mikse ja jagasin neid SoundCloudis. Sealt leidsid mind paljud ja tekkisid esimesed väiksemad esinemised. Esimene ülesastumine DJna oli Veelaua Eesti Meistrivõistlustel Rahinge Wakepargis, kus mängisin suvist muusikat. Sain aru, et puldi taga ei olegi hirmus, vaid hoopis nauding. Sealt edasi tulid juba suuremad esinemised.

 

Mille poolest sa eristud teistest DJdest?

Mängin kire ja naudinguga, mida minu puhul alati välja tuuakse (naerab). Mu miksid ja esinemised kõlavad väga naiselikult ja meloodiliselt. Lisaks sellele arvestan muusikalises mõttes lugude omavahelist sobivust ehk lähtun mixed in key põhimõttest, mida väga paljud ei tee. Ma ei mängi lihtsalt lugusid, vaid see on kui üks muusikaline rännak, kus kuulaja ei saa aru, kus üks lugu lõppeb ja teine algab.

Kas tegeled veel millegagi või võimaldab DJ-töö ainult sellele pühenduda?

Olen lisaks ka ettevõtja, tegelen peamiselt oma ettevõttes veebi ja turunduse teemadega. Saan ise oma aega planeerida nii ettevõttele kui ka muusikateemadele. Minu töö iseloom on selline, mis võimaldab teha tööd sõltumata asukohast, ja see annab mulle ka vabaduse reisida.

Milline on olnud kõige põnevam esinemine?

Meeldejäävaim esinemine on olnud Paul Van Dyki soojendus DJna 2017. aastal. Rahvusvahelise staariga samal laval ülesastumine oli meeldejääv elamus. Suur lava, tipptasemel visuaalid ja kvaliteetne sound. Vägev tunne oli.

Kas reisid nii, et DJ-teemat n-ö endaga kaasa ei vea, või igal puhkusel tuleb mingi kokkupuude muusikaga ette?

Muusika on minu jaoks suur nauding ja seepärast pigem püüan leida võimaluse siduda reis muusikaga. Kindlasti vaatan, kas mõni mu lemmikartist on sellel maal esinemas, ja sageli on see ka üks oluline faktor, mille järgi oma reisi planeerin.

Millistes riikides-kohtades oled muusikat mänginud?

Peamiselt on mu esinemised olnud Eestis. Tänu Estravelile sain võimaluse esineda oktoobris LA-s Venice Beachil. Esmakordselt sai toodud eestlaste loodud mood ja muusika Venice Beach Boardwalkile. Tänav oli tehtud runway’ks, kus modellid kandsid moedisainer MRK XO riideid ja mina mängisin DJ-na muusikat taustaks. Edasi jätkus meeleolukas afterparty Venice Beachi peatänaval minu mängitava muusika saatel.

 

Kus sa Ameerika-reisil veel käisid?

Lendasin kõigepealt San Franciscosse, kus veetsin paar päeva ja kus sai filmitud mu miksile video. Edasi sõitsin Los Angelesse. Valisime looduskauni tee üle mägede ja mööda ookeani äärt. Ööbisin Vaikse ookeani ääres kaunis linnakeses Pismo Beachil, mis tuntud pika rannajoone, hea surfi- ja merekarpide kaevamise kohana.

Läbisime ka Santa Barbarat – kaunis Lääneranniku linn oma ikoonilise muuliga Stearns Wharf, pika rannajoone ja kaunite palmisaludega on kindlasti väärt pikemalt peatumiseks. Santa Barbara muul Stearns Wharf on Ameerika vanim muul, kus nauditakse päikeseloojanguid, püütakse kala, saab šopata suveniire ja unikaalseid rõivaid või nautida kohvikus käsitööjäätist. Seda linna kutsutakse Ameerika Rivieraks.

LAs külastasin Beverly Hillsi ja Hollywoodi. Beverly Hills on koht, mida tahtsin külastada juba seetõttu, et seal on filmitud lapsepõlvest tuntud noorteseriaal „Beverly Hills 90210“. Beverly Hillsi inimesed on väga kenad ja stiilsed. Rodeo Drive, mis on üks maailma eksklusiivsemaid luksussihtkohti, üllatas oma suursuguse butiikpoodide tänavaga. Hollywood on koht, kus peab kindlasti käima – legendaarselt tuntud paljudes filmides. Üllatas see, et Hollywood Walk of Fame’i tähtede allee hargneb päris pikalt mööda linna, üle 2700 tähe jaotub 18 kvartali kõnniteedel ehk u 2,1 kilomeetril.

 

Mida tegid seal turistina?

Käisin kontsertidel Los Angelesi legendaarsetes kohtades, nagu Hollywood Bowl ja Banc of California Stadium. Need olid kadestamisväärsed üritused (Anjunadeep ABGT500 ja Rüfüs Du
Sol) elektroonilise muusika austajatele. Hollywood Bowl on Ameerika suurim looduslik amfiteatri tüüpi kontserdikoht, mis võidab parima suure vabaõhukontserdi kategoorias auhindu pea igal aastal. Üks mu lemmikuid artiste Rüfüs Du Sol esines seal. Banc of California Stadium on 2018. aastal valminud 22 000 istekohaga (jalgpalli)staadion. Ameerikas on lihtne sattuda kuulama lemmikartiste, kuigi nendele üritustele piletite saamine ei ole alati kõige lihtsam, aga sellele peab juba varakult mõtlema.

Ameerikasse minnes soovitatakse kindlasti minna šoppama. Pool päeva sai selleks planeeritud. Los Angeleses leidsin selleks outlet-linnaku Citadel Outlet. Erinevatest poodidest võib leida premium-brändide häid pakkumisi. Kenasti kujundatud linnakus leidub ka palju söögikohti keha kinnitamiseks.

Mis sulle reisist meelde jäi?

San Franciscosse väga palju aega ei olnud plaanitud. Huvitav ja omapärane linn. Oktoobri alguses oli seal väga palju udu. Täiesti ettearvamatu on, kuidas seal ilm muutub. Päris keeruline oli udu tõttu plaanida Golden Gate’i ja päikesetõusu filmimist Twin Peaksi mäe jalamilt.

Põnev oli näha, kui oluliseks ameeriklased pidasid Halloweeni ja kuidas nad oma maju ja aedu kaunistasid.

Veetsin suurema osa ajast Venice Beachi Boulevardi ääres elades. Positiivselt üllatas elurõõm, mida märkasin, inimeste suhtumine ja nende vaba olek. Ilmselt avaldab mõju ka see, et päikest on palju ja ilm on soe. Inimesed ei ole kadedad ütlema häid sõnu, kui midagi ilusat ja head märkavad. Venice Beachil on elu kirju ja inimesed ehedad ning värvikad. Igaüks tegi julgelt oma kunsti või muusikat, mis rannaäärsel Venice Beach Boulevardil märkamata ei jää. Väga „elu täis“ tänav. Hommikuti olid tänavatel näha palju tervisesportlasi ning palju sõideti ringi ratastega, selleks oli ranna ääres eraldatud spetsiaalne tee.

Kas midagi jäi ka negatiivselt silma?

Venice Beachi rannaäärse peatänava ääres oli märgata palju kodutuid, kes olid seal ennast sisse seadnud kõigi oma eluks vajalike asjadega. Eestiga võrreldes olid tänavad ka natuke räpasemad.

Kui rääkida veel muusikast, siis mis on su unistused seoses DJ-tööga?

Soov on leida võimalusi esineda välismaal ja suurtel festivalidel. Seetõttu käin Amsterdamis ja Ibizal muusika konverentsidel ja muudel sellistel üritustel, et olla muusikamaailmas sees,
network’ida ning kuulata uusi trende ja soovitusi tipptegijatelt. Trendide all pean silmas uuendusi, mida toob WEB 3.0 ja virtuaalmaailma võimalused muusikamaailmas – kontserdikorralduses, turunduses kui ka selles, kuidas plaadilepinguid sõlmitakse jms.

 

TEKST: Pamela Maran
FOTOD: Mark Nestra, erakogu

Lugu on ilmunud reisiajakirja Traveller 2023 kevad-suvises numbris.

Tahaksid ka reisile?

 

Kommentaarid: