Erilised paigad maamunal: Hispaania Paradorid

11.05.2011
Helena Parmask

Paradorid ehk hispaania keeles Paradores de Turismo de España on riiklik luksushotellide kett, mille hotellid asuvad  lossides, paleedes, kindlustes, kloostrites ja teistes ajaloolistes ehitistes üle Hispaania.

Kui pisut paralleele tõmmata, siis ajaloo hiilgeaegadel on Eestimaal olnud tuhatkond mõisakompleksi, suuremaid ja väiksemaid, sensatsioonilisi ja tavalisi. Nüüdseks on nende arv drastiliselt vähenenud ning heas korras kauneid mõisahooneid on minevikuga võrreldes järel vaid käputäis. Kõik ülejäänud on hävinenud, lagunenud või lagunemas.

Eesti pole muidugi ainuke paik maamunal, kus ülikud oma võimu tähistamiseks uhkeid maju on ehitanud. Sama saatus oleks võinud oodata ka Hispaania rüütlite romantilisi losse ja paleesid, kui poleks olnud kuningas Alfonso XIII-ndat, kelle otsus alustada turismiarendust ning avada ajaloolistes ehitistes majutusasutused tekitas kaasaegsetes palju vastakaid tundeid.

Paradoride debüüdiks sai Castilia maakonnas Avila linnas asuv Parador Hotel Gredos, mis ehitati kuninga jahilossiks ning avati külastajatele 1928. aastal. Nüüdseks on hotellikett oma 83-aastase ajaloo vältel üha kasvanud, hetkel on ajaloolistesse hoonetesse rajatud enam kui üheksakümmend hotelli. Kõikide Paradoride nimekirja leiad siit.

Hispaania Paradorid on ideaalseks peatuspaigaks neile, kes lihtsa ööbimise kõrval ka midagi luksuslikku ning samas autentset otsivad. Nagu öeldud, asuvad need hotellid peamiselt lossides, paleedes, kindlustes ning kloostrites, kuid paar majutuspaika on juba avatud ka modernsetes ehitistes.

Hotellid laiuvad üle kogu Hispaania, tehes Paradorides majutumise võimalikuks ükskõik millises riigi nurgas. Tihti on loss või palee ehitatud looduslikult kaunisse kohta, ühendades endas nii maalilise maastiku kui ka ajaloopärandi ja kultuuri.

Kuna mitmel ehitisel on üsnagi aukartustäratav ajalugu, leidub seal valik ainulaadseid kuningatele, kuningannadele, kuulsatele rüütlihärradele ja oma aja superstaaridele kuulunud ruume, kus samuti ööbida saab. Eelkõige on see muidugi põnev just hispaanlastele endile, kes neid kuulsaid isikuid ajaloost tunnevad.

Näiteks vastabiellunute seas on populaarseks saanud punasest sametist dekooriga tuba, kus kunagi elutses kuninganna Leonor de Trastámara. See tuba usutakse toovat armastust ja õnne. Unikaalseid tube ja nendes resideerunud siniverelisi saad  revideerida Paradoride kodulehel.

Lisaks majutusele pakuvad Paradorid ka banketisaale pulmade, konverentside, ballide ja pidude korraldamiseks.  Muidugi ei saa manimata jätta hotelliketti kuuluvat tervelt sadat restorani, mis on vaata et veelgi kuulsamad kui hotellid ise. Sest loomulikult saab niisuguses ajaloolises interjööris pakkuda vaid kõige kõrgematasemelist gurmeed!

Kui Paradoride teema Sind nüüd natukene huvitama hakkas ning tahaksid Hispaanias ringi rännates mõnest uhkest lossist läbi astuda, siis selleks on kodulehele koostatud suurepärane abimees soovituslike marsruutidega. Vaata ise järgi, kas mõni Parador sulle teele jääb!

Kommentaarid: