Esimest korda Kariibi mere saartel

25.04.2016
Kristel Heinsalu

Estraveli reisikonsultant Kristel Heinsalu käis esimest korda Kariibi mere saartel ja jagab oma reisikogemusi nüüd ka meie blogis.

Kes ei oleks kuulnud lugusid Kariibi mere rütmidest, erakordselt siidisest mereveest, valgetest liivarandadest ja rõõmsatest inimestest. Kokkuvõttes vastas kõik tõele ja enamatki veel.

muskaatpähkel

Muskaatpähklid

Samas, külastades kolme saart – Grenada, Barbados ja Jamaica – sai selgeks, kui erinevad võivad ühe mere ja piirkonna saared olla. Arvestades reisile kuluvat aega ja lennupiletite hinda, soovitaks reisi jooksul peatuda vähemalt kahel-kolmel saarel. Nii on erinevad muljed ja elamused garanteeritud.

Kui reis oleks piirdunud vaid esimese saare – Grenadaga – oleks mulje Kariibidest olnud täiesti teine kui külastades järgmist saart Barbadost, rääkimata Jamaicast.

muskaatpähklite puhastamine-kuivatamine

Muskaatpähklite puhastamine ja kuivatamine

Vulkaaniline Grenada

Grenada, vulkaanilise pärituoluga saar, asub vaid paarisaja kilomeetri kaugusel Venezuela rannikust.
Saart kutsutakse “Vürtsisaareks”, sest peamiseks majandusharuks on seal erinevate vürtside kasvatamine ja eksport. Ka riigilipul ja -vapil kujutatud muskaatpähklit.

Saare pindala on vaid 350 km2, mis on vähem kui kaks Muhu saart, samas elanikke on 110 000. Grenada on looduslikult väga mitmekülgne, vahelduvad vihmametsad, mäed ning muidu lopsakas ja ehe loodus.

tehase ukse taga emasid ootavad lapsed

Tehase ukse taga ootavad emasid lapsed

Kohalikud on sõbralikud, elu saarel kulgeb rahulikus tempos ning see sobib puhkamiseks pigem rahulikku puhkust eelistavale inimesele. Kirevat ööelu sellelt saarelt otsida ei tasu.

Sukeldamist ja snorgeldamist armastavatele reisijatele on peamine vaatamisväärsus veealune skulptuuride park.

Kariibide kõige idapoolsem saar Barbados

Barbadose pindala on 430 km2 ehk umbes pool Hiiumaast, kuid elanikke on siin 284 600. See teeb Barbadosest üheks kõige tihedamini asustatud saareks maailma. Saare peamine majandusharu on turism.

Atlandi ookeani tuultele ja lainetele avatud saare idarannik on metsiku loodusega, mida ääristavad kaljurahnud. Suurte lainete tõttu eelistavad seda osa saarest surfarid ning metsikut loodust armastavad rändurid ja fotograafid. Kariibi merele avatud lääne- ja lõunakallas on ääristatud tuulevaiksete valgete liivarandadega ning seetõttu on sinna on koondunud parimad kuurordid ja hotellid. Nende hulgast leiab sobiva nii pidusid ja ööelu nautida armastav turist kui ka kulinaarsete elamuste otsija.

Kindlasti soovitaks saarel olles osaleda mõnel snorgeldamise või sukeldumise reisil, sest veealune elu on siin imeilus ja värvikirev. Näiteks on võimalus kohata merikilpkonni. Samuti soovitaks võtta giidiga ekskursioon Barbadose pealinnas Bridgetown’is, mille käigus saab huvitava ülevaate nii Barbadose kui ka teiste Kariibi mere saarte koloniaalajaloost ja arhitektuurist.

Peamine vaatamisväärsus sel saarel ongi meri ning valged liivarannad. Mägesid ja vihmametsi saarel silma ei jäänud.

saksofonist Sinatrat mängimas

Saksofonist Sinatrat mängimas

Elamusterohke Jamaica

Jamaica on kolmest saarest kõige elamusterohkem, seda peamiselt oma mitmekesise looduse tõttu.

Saarel on esindatud erinevad looduse imed – tumerohelise lopsaka taimestikuga vihmametsad, mäed, bambusesalud, valged liivarannad ja palju muud. Inimesed on värvikad ja lõbusad – tatsuv jalg ja lauluvile oli tavapärane. Silma jäi ka sealsete inimeste teistsugune eneseteadlikkus ning uhkus oma saare ja sealse kultuuri üle – märksõnadeks on rasta, reggae, rumm. Samas kohtas ka veidi agressiivseid ja veidi vines olemisega inimesi, seega ettevaatuse mõttes soovitaks üksi liikudes pimedat aega ja kõrvalisi piirkondi vältida või liikuda koos kohaliku giidiga.

suhkruroog ja koolilapsed busspipeatuses

Suhkruroog ja koolilapsed bussipeatuses

Kui on võimalus, siis tasub kindlasti minna traditsioonilistest „turistikohtadest“ kaugemale, sest saarel on väga palju vaatamisväärset. Näiteks saare keskel asetsevad suhkruroo istandused, Blue Mountain mäestik, Cocpit Country – unikaalne küngaste ja vallidega kaetud looduslik ja metsik piirkond, kus asub Jamaica suurim vihmamets koos iseloomuliku taimestiku ja loomastikuga. Omaette vaatamisväärsus on ka 7 miili pikkune liivarand.

Sandals & Beaches kuurordid

Kolme saart väisates oli võimalus peatuda Sandals & Beaches hotelliketi erinevates hotellides. Hotellikett on esindatud pea kõigil Kariibi mere saartel, Jamaical on näiteks lausa 7 hotelli. Hotellides on “kõik hinnas” kontseptsioon ning pakutakse ka ühispakette erinevates hotellides või erinevatel saartel viibimiseks ehk nn „Island hopping“ pakette. Seda võimalust ka aktiivselt kasutatakse. Grenada hotelli restorani terrassil hommikusöögil märgatud turiste sai peagi kohatud ka Barbadosel Sandalsi hotelli rannas päevitamas.

7 miili rand

7-miili rand Jamaical

Kõik Sandalsi kuurordid asuvad Kariibi mere saartel ja üsna lähestikku, maksimaalselt mõne lennutunni kaugusel, nii et mitme saare külastamine on igal juhul mõtekas. Minimaalne ühes kuurordis viibimise aeg on 3 ööd, keskmiselt viibitakse erinevatel saartel kokku 7 kuni 14 ööd. Sandalsi kuurordid asuvad saarte ilusaimates randades ning lisaväärtusena on veesport ja –varustuse kasutamine tasuta. Näiteks pakkus Sandals tasuta päevareise Grenada veealusesse skulptuuride parki.

Kuidas Kariibidele pääseb?

Euroopast pääseb Kariibidele peamiselt läbi Saksamaa või Suurbritannia. Ka New Yorgist ja Miamist toimuvad otselennud kõikidele saartele.

Üks põnev viis Kariibi mere saarte külastamiseks on ka kruiis.  Sellisel juhul on ööbimine omast käest võtta ja ujuv linn viib mugavalt ühelt saarelt teisele. Kariibi mere saartele korraldavad kruiise Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line, Azamara Club Cruises jt teised kruiisifirmad.

Fotod: Kristel Heinsalu 

Kommentaarid: