Filmiturism 3: Tuneesia – “Tähesõdade” ja “Inglise patsiendi” mail

15.11.2007
Kaja Pino / Estraveller

„Kusagil kaugel-kaugel universumis…” Nii algab legendaarne „Tähesõdade” saaga, kus õpetatakse, et tee pimedusse algab hirmust. Ja kus Jõu tumedam pool on tugevam ja ligitõmbavam kui Jedi-rüütlite kasutatav hea Jõud – aga kus muidugi hea alati võidab.

Kusagil kaugel-kaugel Tuneesia kõrbealadel on koht nimega Tataoine. George Lucase fännidel pole siit muidugi raske tuletada nime Tattooine, planeeti, kus algab „Tähesõdade saaga”. Ja sarnasus pole ainult nimes: Tuneesias Matmata linnas ongi üles võetud „Episood I: Nähtamatu oht” ning siin toimuvad ka „Episood II: Kloonide rünnaku” ja „Episood IV: Uus lootus” sündmused kõrbeplaneet Tattooine´il.

Pole midagi imestada, et see piirkond Lucast inspireeris. Igivanad pruunikashallid mäed, läbi ebamäärase vine hõõguv päike, lõputu määrdunudkollane liiv, monotoonselt vilistav lakkamatu tuul… Tõepoolest on siin midagi ebamaist, midagi võõrplaneedilikku. Tüdinud, väsitav ja lootusetu, kui püüda loodusest tekitatud emotsiooni omadussõnadesse panna.

Muidugi on turismile orienteeritud tuneeslased „Tähesõdade” pealt usinalt teenima asunud ning ekspluateerivad kultusfilmi sünnipaika viimse võimaluseni. Alates juba sissesõidust, kus kõrbetuultest aastatuhandete jooksul kulutatud mäekünkale on – loomulikult Hollywoodist inspireerituna – kujundatud Matmata nimi.

Lucase atribuutika siiani üleval

Sidi Dris asub koobashotell, kus toimus enamik „Nähtamatu ohu” sisevõtteid. Siin elas Lucase filmigrupp ning siinsetes koobastes käis ka filmimine. Kogu Lucase butafooria on Sidi Drisis siiani üleval, alates koobasmajade roomikutaoliste ääristega ustest-aknaavadest (mis lähemal vaatamisel osutuvad odavaks plastmassiks) ning lõpetades piltide-plakatitega ja liivainimeste kostüümidega.

Viimased muidugi on inspireeritud berberite teravatipuliste kapuutsidega pruunidest kõrbemantlitest, mida tänapäevalgi rohkesti kantakse.

Tuneesias Alžeeria piiri lähistel on filmitud veel teinegi tuntud film, „Inglise patsient” (1996). Nii võivad sellegi filmi austajad ära tunda mõne vaate, raja või kanjoni, mis varem läbi kaamerasilma tuttav.

Ka jumalavallatuim Piibli ekraniseering, Monty Pythoni film „Life of Brian” võeti üles paljuski Tuneesias. Muusikaline ristilöömisstseen leidis aset Tataoine’i maastikel, suurem osa „püha maa” tegevust filmiti Monastiri lähedal Ribati kloostris.

Linnamüürid leiti mitte kaugel asuvas, praegu muuseumina funktsioneerivas kindluses Sousse’is (sinnakanti on George Lucas omakorda ka Indiana Jonesi kadunud laegast otsima saatnud).

Omaette elamuse saad aga siis, kui vaadata neid filme alles pärast kohapeal käimist – looduspiltide silmamäluga inimesel tekib ikka tõeline „ma olen siin varem olnud” efekt.

– – –

Artikkel on ilmunud ajakirja Estraveller numbris august-september 2007.

Kommentaarid: