Florida kõikidele meeltele

05.02.2019
Evelin Kivilo-Paas

Ole sa ehe looduslaps ja matkasell, päikesekummardajast peohunt, šopahoolik või kultuurinautleja, Florida kutsele on keeruline vastu panna. Elamuslikemate paikade kohta jagab vihjeid Terje Van Schaik.

Üle tosina aasta tagasi polnud Terje peast veel kordagi läbi jooksnud mõtet, et võiks elada Floridas. Nüüdseks on West Palm Beach olnud naise koduks juba 12 aastat. Terje on oma firma Greenspeed USA president ja tegutseb Lõuna-Florida Eesti Seltsi sekretärina. Miks Florida? „Olles käinud teistes osariikides Ameerikas ja mõndagi näinud, oleme kindlad, et kuniks Ameerikas elame, pole meie jaoks parimat osariiki kui Florida,“ ütleb Terje.
Esimesel korral võlus Florida põhjamaalanna ära troopilise kliima, palmide, ookeani läheduse, aga ka inimeste avatuse ja rikkalike meelelahutusvõimalustega. Muljet avaldasid muidugi jahid, ookeaniäärsed villad ja haljastus. „Arvan, et multikultuursus on üks Florida, sh Miami meeldivamaid iseärasusi,“ tõdeb Terje. „Siin ei tunne sa ennast autsaiderina, kui ei ole pärit Floridast ja/või oled teisest rahvusest.“
Kui Terje 2006. aastal perega äri tõttu USAsse sõitis, oli majanduses parasjagu madalseis ning paljud ärid ja restoranid sulgesid uksi. On märkimisväärne, kuidas Florida on viimase 10 aasta jooksul kasvanud.
Esimestest Florida muljetest meenub Terjele, kuidas ta ei saanud kuidagi pihta, kust üks linn algab ja teine lõpeb. Erinevalt Eestist, kus linnu eraldavad vahemaad, sulanduvad Lõuna-Florida idarannikul piirkonnad üheks – Miamist kuni Jupiteri linnani välja. Senini vaimustab Terjet siinsete teede kvaliteet. „Siin on nii mõnus ringi sõita, välja arvatud ehk Miamis, kus on maailma kõige kehvemad autojuhid.“

Miami esmakülastaja

Miami on eriline ja mitmekülgne. „South Beach ei ole Miami ja mõlemad erinevad ülejäänust Floridast päris palju,“ rõhutab Terje. Kui juba Miamisse minna, siis kindlasti Miami Beachile! See on koht, kus alati toimub midagi, ning sealne õhustik toob ikka ja jälle inimesi sinna tagasi.
Art deco stiilis majad, värvikirevus, muuseumid, pargid, eri ilmega restoranid ning otse loomulikult – rannad ja palmid. Siin leiab endale meelelahutust igaüks! Miami Beachil on huvitav isegi niisama tänavarestoranis istuda, vaadata mööduvaid inimesi ja uudistada autosid. Kui sul pole kindlat reisiprogrammi, võid seal end mõnusalt tunda ka lihtsalt jalutades ja rattaga sõites.

Kliimasõltlane

Parim aeg Miamit nautida on novembrist aprillini. Ilm on siis suurepärane! Kui plaanid külastada maailmakuulsaid Florida lõbustusparke, ei ole vaja suures kuumuses sabas seista või karta, et äikese tõttu atraktsioonid kinni pannakse.
Kuigi ilm võib ka Floridas üllatada ja päris jahedaks minna, kestab see enamasti lühikest aega. Miamist soojemat kohta Ameerikas talvel ei leia! Kuna aga Florida on suur pikliku kujuga osariik, erineb temperatuur isegi Lõuna-Florida (Miami) ja Kesk-Florida (Orlando) vahel tuntavalt.
Teatavasti on Floridas ka orkaanihooaeg, mis ametlikult algab 1. juunil, peamisteks orkaanikuudeks on aga september, oktoober ja november. Tegelikult on ilm sel ajal siiski hea ja hinnad hotellides odavamad kui kõrghooajal. Terje absoluutne lemmikkuu on märts. „Õhutemperatuur on siis minu jaoks täpselt paras, 20–25 plusskraadi, jagub mõnusalt tuult, päikest ja pilvi vaheldumisi.“

Päikesekummardaja

Popimad rannad on Floridas Miami Beach ja Fort Lauderdale’i rand. Kui soovid rahvast ja melu, võta suund otsejoones sinna. Miami Beachi valge liiv on küll kunstlikult tekitatud, kuid koos sinisinise ookeaniga tõmbab see rahvast magnetina.
Miami Beachi keskne, n-ö esindusala Lummus Park asub kohe ranna kõrval. See on koht, kus näeb tõepoolest palju erisugust ja huvitavat rahvast.
Miami Beachi põhjaosast leiad lastesõbralikumad ja rahulikumad rannaalad (nt Haulover Beach) ning hotellid ja restoranid on siin odavamad kui lõunaosas.
Igasse randa võid kaasa võtta oma rannatoolid, kuid võid need ka rentida, makstes 15–20 dollarit tooli eest. Kui plaanid jääda ainult Miamisse, pole põhjust auto peale raha raisata, sest parkida on kallis ja tihtipeale on parkimiskohta üsna keeruline leida. Kasuta liikumiseks taksot või Uberit. Kui sul on aga kaasas laps, kes vajab turvatooli, ei sõiduta taksojuhid teda ilma lapsetoolita.
Fort Lauderdale’i randa võid minna Tri-Raili või hiljuti avatud mugava kiirrongiliini Brightline rongiga. Jaamast randa sõiduks on jällegi hea võtta takso. Praegu saab Miamist sõita West Palm Beachini, kuid Brightline’i rongidega on tulevikus võimalik (tee valmib 2021. aastal) sõita kolme tunniga Miamist Orlando lennujaamani. See on väga mugav, vajalik ja kiire ühendus, mille tarvis kulub praegu 4–5 tundi autosõitu.
Ilusaimad rannad leiad Florida läänekaldalt. Saint Petersburgi, Sarasota ja Tampa on piirkonnad, kus päikeseloojang on maaliline. Sinna jõudmiseks tuleb aga kindlasti auto rentida. Florida põhjalikumaks avastamiseks peabki arvestama rohke autosõiduga. Proovi vältida reisimist kiirteedel tipptundide ajal, sest see on ajaraiskamine ja pahatihti juhtub avariisid.
Auto- ja rallihuvilistele on “kohustuslik” Daytona Beach, kus võib rannas autoga ringi sõita. Sealkandis on ka Daytona Speedway, kus toimuvad rahvusvahelised võistlused.

Perereisija

Perega reisijale on mugav piirkond Key Biscayne. Sellele väikesele saarele pääseb üle silla, ainuüksi sealt avaneb vaade omaette. Saare populaarses paigas Crandon Parkis asuvad hiiglaslik kookospähkliistandus, tennisekeskus, golfiväljak, jumalik rand ja muudki põnevat.
Põhja pool tasub põigata Bill Baggs Cape Florida State Parki, mis on kõige fotolikum paik Key Biscayne’il. Seal on võimalik uudistada Cape Florida Lighthouse’i ning tuletornist saab ka üles ronida. Saarel asub Miami Seaquarium, kus näeb mereelu ja mereriigi elanike vaatemängulisi etteasteid.
Teemaparkide Meka on muidugi Orlando. Igati mõistlik on minna parkidesse pigem nädala sees. Veel parem – uuri enne välja, ega parasjagu pole koolivaheaega ega riiklikke pühi. Kui oled Tampa kandis, suundu lastega Busch Gardensisse, kus seiklusi ja peadpööritavaid elamusi on nii kuivemaid kui ka märjemaid.

Ehtne turist

Key Westist ei saa ükski turist üle ega ümber! Sõit Miamist sinna kestab umbes kuus tundi. „Kui nüüd ausalt ära rääkida,“ alustab Terje, „oli Key West minu jaoks väike pettumus. Sõit sinna üle sildade ja teede ning läbi mitmete saarte oli minu meelest palju meelierutavam ja vaatamisväärsem kui Key West ise.“
Ent Key Westiga on nii, et kui seal pole käinud, polekski nagu Floridas olnud. Kindlasti tuleb arvestada, et majutus on kallis, eriti kõrghooajal. Aga kui juba siin olla, on iga kirjandushuvilise must see Ernest Hemingway majamuuseum, kus kohtab kuue varbaga kasse.
Duval Streetilt leiad restoranid ja õhtuse põhimelu. Mallory Square’il võid aga igal õhtul osa saada päikeseloojangu festivalist. Tuleneelajad, käsitöömeistrid ja tänavakunstnikud lõbustavad rahvast mitme tunni jagu. Kindlasti proovi ära Key laimipirukas (lime pie), mis originaalis pärineb Key Westist ja ongi Florida signatuurmagustoit. Supermaitsev!
Hotellituba on siin kindlasti mõistlik varem kinni panna, sest kõrghooajal võib ööbimiskoha leidmine osutuda kohapeal raskeks ja aeganõudvaks.
Kui sa ei taha Key Westini välja sõita, kuid soovid Key saartest aimu saada, sobib uudistamiseks Key Largo saar, mis on parajalt Miami lähedal.

Kultuurihuviline

Ilmselgelt kõike ühe korraga ei jõua! Isegi Terjel on piirkonnas veel rohkelt avastamata kohti. Et aga õnnestuks reisi jooksul maksimaalselt palju näha, võiks koostada reisiplaani, keskenduda teatud asjadele ja jätta midagi järgmisteks kordadeks.
Miamis käi kindlasti Vizcaya Museum & Gardensis ja kui õnnestub tulla detsembris, siis Põhja-Ameerika suurimal moodsa kunsti üritusel Miami Beach Art Baselil, mida peetakse tänavu 5.–9. detsembrini. Sel ajal saad külastada näitusi ja etendusi ning kuulata kontserte. Key Westis soovitab Terje kultuurihuvilisel ära vaadata Fort Jeffersoni kindlus, West Palm Beachil aga Henry Morrison Flagleri muuseum, hotell Breakers ja Norton Museum of Art.
Orlando poole minnes tasub ära käia ajaloolises Saint Augustine’is, mis on tituleeritud vanimaks linnaks Ameerikas. Läänekaldal aga põika sisse Ringlingi muuseumisse.
Lugematutes kontserdisaalides astub üles rohkelt rahvusvaheliselt tuntud esinejaid. Tuntud koht on Seminole Hard Rock Cafe Hollywood. Meie enda ERSO esines tänavu jaanuaris uhkes Kravise keskuses West Palm Beachis ja Saint Augustine’is!

Loodusesõber

Kes ihkab oma reisidel näha looduse erakordsust, peaks suunduma Miamist ja selle ümbrusest kaugemale. Floridas on hulgaliselt looduskaitsealasid ja parke loodusradadega, igasse piirkonda mahub neid mitu-mitu.
Kindlasti tasub ette võtta käik Everglades National Parki, mis annab kõnekalt aimu sellest, millise soo peale suur osa Floridast on ehitatud. Seal võid näha looduses elavaid alligaatoreid ega peagi selleks kuigi kaugele minema – isegi elumajade piirkondades elutsevad alligaatorid kanalites ja tiikides. Pesukarusid, kilpkonni, armadille, pelikane ja kulle kohtab siin iga päev. Lion Country Safari pakub võimalust uudistada metsikuid loomi ja linde autoaknast vägagi lähedalt.

Gurmaan

Kui otsid toiduelamust, proovi Miamis olles ära Kuuba mojo pulled pork, mis on ülimaitsev. „See veenis ära isegi minu, kes ma sealiha ei söö,” kinnitab Terje. Ka sushit tehakse Floridas hästi ja seda tasub tellida.
Miamis võiks maitsta Kuuba kohvi ja magustoite. „Aga mitte enne magama minekut! Kohv on kange ja magustoidust saate korraliku suhkrulaksu,“ teab Terje. Kõikjalt Floridast leiab Mehhiko ja Tai restorane. Meretoidu armastajad võiksid tellida kalmaare, merekarpe ja tigusid, krevette ja krabikooke. Miamis külasta Joe’s Stone Crabi! Odav pole, aga väärt kulinaarne elamus! Üle tasub vaadata veel Broken Shaker ja Sugar. Kindlasti on tõelise toiduelamuse saamiseks hea uurida Yelpi või Tripadvisorit, sest restorane on meeletult palju!
Teenindus on Floridas väga heal tasemel ja sõbralik ning kui tekib mingi probleem, küsi julgelt manager’i ja tavaliselt lahkud siis positiivse elamusega. Terje lemmikud on aastaid olnud Buccan ja Too Vineez, kuid kõige parema meelega istub ta restoranides, kust avaneb vaade veele!
Jootraha on teenindajale palga eest ning seda tuleks anda, kui see ei ole arvele automaatselt lisatud. Näiteks Miamis on enamikus turistikohtades jootraha arvel näha. Mõnikord on arve all ka kirjas, kui palju jootraha tuleks panna.

Šopahoolik

USAs satub ostlemise haaravasse võrku ka see, kes muidu kaubanduskeskustest kauge kaarega mööda sammub. Mõistusvastane tundub poodi jätta brändikaubad, mida võid koju tuua mitu korda soodsama hinnaga kui Eestis. Kes aga juhtub siin olema Black Friday ajal, satub otsejoones meeletute allahindluste ja ostlemismöllu keskele. „Tarbima-tarbima-tarbima“, kutsub hotelli restoranis hommikusöögi ajal sisse lülitatud teler.
Kuidas valida kuulsate outlet-külade vahel, mida on osariigis mitmeid? Terje soovitused ostuhuvilistele: üks maailma suuremaid outlet mall’e Sawgrass Mall, kus võib kuluda päevi, Aventura Mall Miamis, Boca Raton Mall, Palm Beach Outlets, Palm Beach Gardens Mall. Kindlasti käi ära TJ Maxxis ja Marshallsis, kust võid leida ülihea hinnaga kvaliteetseid kaupu.
Olgu teadmiseks, et absoluutselt kõigele, mida ostad, lisandub kassas 7protsendine maks. Ostetud kaup on võimalik Floridas tagastada, kui seda pole kasutatud ja hinnasilt on küljes.

Peohunt

Miami on pidutsejate paradiis, klubitajate lemmikpaik! Populaarsemad kohad on Liv ja Story. Liv asub Fontainebleau hotellis ja Story paikneb Collins Avenul. Mõlemad on mõnusa energeetilise atmosfääriga ja iga tõsise klubiskäija place to be. Ent sissepääs klubisse võib vahel osutuda privileegiks. Pileti võid ette osta veebist (olenevalt õhtust maksab see 30–120 dollarit), kuid sissesaamist ootad sabas tunni või isegi rohkem.
Kui oled liiga purjakil, valesti riides või su nägu lihtsalt ei meeldi, võib aga juhtuda, et mõnus klubiõhtu jääb helesiniseks unistuseks. Klubil on õigus valida klienti – ja nii on ka piletil kirjas. Bouncer’id võivad soovija kohe sisse lasta, kui maksta neile soovitud summa, kaunitaridest naised seda siiski enamasti tegema ei pea.
Klubidest väärivad mainimist veel Wall Nightclub ning Fort Lauderdale’is on popp lounge-restoran YOLO. Mõnus muusika, toit ja vibe!

Seikleja

Kes juba Miamis korduvalt käinud ja ihkab eksootikaelamust, siis… kuhu veel kui mitte Bahamale! Kel soovi ja võimalust, võib rentida sinna sõitmiseks isegi erajahi. Suurte kruiisilaevadega saab aga Bahamale nii Miamist, Fort Lauderdale’ist kui ka Riviera Beachilt.
Terje soovitab kindlasti vaadata Floridat ka vee pealt! Võimalus kohata delfiine ja lamantiine! Miamis ja Fort Lauderdale’is võib mööda vett liikumiseks kasutada jahisõiduteenust, mis sarnaneb Uberi omaga. Selleks on Boatme äpp.
Rohkem kui mujal Floridas võib Miamis olla õnne kohata filmitähti või teisi ilmakuulsaid staare. Miami The Setai hotell on kindlasti üks kuulsuste armastatumaid peatuspaiku.
Miamis on saar, mida kutsutakse Star Islandiks. Kui sind pole sinna kutsutud kuhugi peole, kus võiks staaridega kohtuda, võid alati minna paadisõidule, kus muu hulgas näidatakse kuulsuste maju. Kui veab, tekib võimalus neid kaugelt silmata!

Miami top 7

Paigad, mis annavad aimu linna tõelisest olemusest.

1. Art Deco District – loob ettekujutuse Miami Beachi arhitektuurist.
2. Miami Design District – uus piirkond jalutamiseks ja restoranikülastuseks.
3. Little Havana – sobib Kuuba toidu proovimiseks.
4. American Airlines Arena – miks mitte minna Miami Heati mängu vaatama või kuulsa laulja esinemist nautima!
5. Miami Seaquarium – vahva tervele perele!
6. Hop on hop off bus tour – kõige parem moodus saada ülevaade Miami huvitavamatest kohtadest!
7. Miami Beachi rand.
Allikas: Terje Van Schaik

Kasulik teada!

* Meelelahutusürituste, restoranide jms sooduskupongid ja -pakkumised leiad lehekülgedelt groupon.com ja livingsocial.com.

* Lõuna-Floridas tegutseb Lõuna-Florida Eesti Selts. Kui kirjutad sõnumi nende Facebooki-lehele, saad kindlasti vastuse sind huvitavale küsimusele.

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2018/2019. aasta sügistalvises numbris.

Kommentaarid: