Horvaatia parimad saared

16.04.2020
Aivo Takis

HUVITAV JA KASULIK: siin on Estraveli Top 10 ehk meie lemmiksaared Horvaatias. Soovitused pani oma reisikogemuse põhjal kokku Estraveli asutajaaktsionär ja juhatuse liige Aivo Takis.

1. KORČULA

Itaaliakeelne nimi Curzola
Lähim praamisadam mandril Orebic
Lähim lennujaam Dubrovnik (DBV)
või Split (SPU)
Pindala 279 km2
Püsielanike arv 15 700
Max rahvastus suvel 29 000

 

Korčula on Aivo Takise lemmik Aadria mere saartest juba aastaid. Siin on kõike – ilus loodus, ilus itaaliapärane vanalinn, suur paadisadam luksusjahtidele, head restoranid ja lõbus ööelu. Pole ime, et kuulus maadeavastaja Marco Polo just siit Curzola saarelt pärit oli.

Kui soovid massist eristuda, soovitame teistmoodi elamuse saamiseks väljasõitu väikesele Stupe privaatsaarele. Saarel asub hea tasemega suverestoran Moro Beach, millel on oma supelrand, rannabaar ja DJ. Saarele pääseb nende oma paadiga, mis tuleb teile Korčula linna järgi, kui helistate +385 99 490 9606. Kui teid on vähemalt 4 ja raatsite kohapeal kulutada nii söögi kui joogi peale, siis on edasi-tagasi transport teie jaoks tasuta.

 

2. HVAR

Itaaliakeelne nimi Lesina
Lähim praamisadam mandril Drvenik
Lähim lennujaam Split (SPU)
Pindala 297 km2
Püsielanike arv 12 000
Max rahvastus suvel 30 000

 

Hvar on paljude eestlaste lemmik juba alates sellest, kui Estonian Air vanal heal ajal Spliti otseliini avas. Saar on suur; seal on olemas kõik, mida hing ihaldab, ning sinna on lihtne minna laevaga Splitist.

Tegelikult võibki Splitis elamise asemel majutuda hoopis Hvar Townis, kus kõik on käe-jala juures ja rendiautot vaja ei lähe. Päeva saab sisustada sadade erinevate restoranide ja baaride vahel valides, kaugemaid randu avastades või jalgrattaga ringi sõites.
PS. Vaata ka Sveti Klement (Palmižana) saare infot, kuna seda saart saab külastada ainult Hvaril olles.

3. RAB

Itaaliakeelne nimi Arbe
Lähim praamisadam mandril Stinica
Lähim lennujaam Rijeka (RJK)
Pindala 90 km2
Püsielanike arv 9500
Max rahvastus suvel 20 000

 

Rabi saar sai kuulsaks sellega, et kui Briti monarh Edward VIII äsja troonile tõusnult külastas 1936. aasta suvel saart koos oma armukese Wallis Simpsoniga, läks ta kohalike võimude eriloal esimese asjana alasti ujuma ning meelitas ka Wallise kaasa. Kas just tänu sellele või mitte, kuid tänaseks on saar nudistide Meka, nagu paljud muudki Horvaatia saared. Lisaks on saarel suvi läbi lõbus festivali- ja peoatmosfäär.

4. VIS

Itaaliakeelne nimi Lissa
Lähim praamisadam mandril Split
Lähim lennujaam Split (SPU)
Pindala 90 km2
Püsielanike arv 4000
Max rahvastus suvel 6000

 

Kui küsiksime sinult, kus vändati kuulus ABBA-teemaline film “Mamma Mia 2”, siis ilmselt vastad, et Kreekas. Aga ei, see toimus hoopis Horvaatias ja just Visi saarel. Pärast seda, kui saladus poolteist aastat tagasi avalikuks tuli, on Vis korraga kõikide turistide soovinimekirjas.

Turistid kutsuvadki nüüd saart Mamma Mia Islandiks, täpselt nagu ka Kreeka saart Skopelost, kus kümme aastat varem vändati esimene Mamma Mia film. Muide, kas mäletad, mis on selle väljamõeldud Kreeka saare nimi, kus filmi tegevustik toimub?*

Estravel soovitab sul Visis ära käia, sest seal on ilus – kuidagi teistmoodi ilus. Seda miskit, mis võlus kogemata sinna sattunud produtsenti sedavõrd, et ta otsustas filmi seal vändata, saad sinagi tunda, kui suvel sinna lähed.

* Mõlemas Mamma Mia filmis toimus tegevus Kreeka saarel nimega Kalokairi, mille tõlge kreeka keelest eesti keelde on lihtsalt… suvi.

5. KRK

Itaaliakeelne nimi Veglia
Lähim praamisadam mandril Ühendatud sillaga
Lähim lennujaam Rijeka (RJK)
Pindala 406 km2
Püsielanike arv 20 000
Max rahvastus suvel 50 000

 

Kes tahab kõike ja kohe ja korraga, peab minema Horvaatia suurimale saarele Krkile (hääldada “kõrk”). Saaremaast on ta küll kuus korda väiksem, aga samas on ta just selline, milline näeks täna välja meie Saaremaa, kui Eestil oleks 100 korda rohkem raha ja 100 korda pikem ajalugu.

Kuigi püsielanikke on seal vähem kui Saaremaal, on seal hotelle, restorane, linnakesi, antiikvaremeid ja muid ajaloolisi objekte siiski oluliselt rohkem, nii et igav ei hakka kellelgi. Lisaks on see üks väheseid saari, mis on mandriga ühendatud suure ja uhke silla abil, nii et tülika praamisõidu võib ära unustada. Tänu mugavale sillale kasvab suvine rahvastatus kui pärmitainas (sageli üle 50 000). Nii et Estraveli soovitus siinkohal – käi kindlasti ära enne, kui koroonakriisist toibuvad miljonid seda teha taipavad.

6. MLJET

Itaaliakeelne nimi Meleda
Lähim praamisadam mandril Prapratno
Lähim lennujaam Dubrovnik (DBV)
Pindala 98 km2
Püsielanike arv 1200
Max rahvastus suvel 5000

 

Mljet on kõige lähem saar, mida külastada Dubrovnikus olles. Aga samas on ta nii erinev Dubrovnikust ja seal rüselevast miljonist turistist, et lausa jahmatab oma loodusliku ilu ja rahuga.

Kõige parem on rentida jalgratas ja sõita ümber ilusa sinise järve, mis asub Mljeti rahvuspargis. Selleks soovitame tulla praamiga, mis sõidab marsruudil Trstenik (mandril) – Polače (saarel). Muidu võid sattuda saare valesse otsa, kust on minna veel paarkümmend kilomeetrit tühja maad kõrvetava päikese all.

Muide, selle sinise järve keskel on omakorda üks pisike saar, kus asub keskaegne benediktiini ordu klooster nagu muinasjutus. Seda pead sa külastama, sest paadisõit võtab vaid paar minutit. Ja muidugi on seal ka restoran hea kohaliku veiniga.

7. BRAČ

Itaaliakeelne nimi Brazza
Lähim praamisadam mandril Split või Makarska
Lähim lennujaam Split (SPU)
Pindala 396 km2
Püsielanike arv 14 000
Max rahvastus suvel 25 000

 

Brač sobib eelkõige sportlikele ja seiklushimulistele. Seal on riigi parimad tingimused purjelauduritele, matkajatele ja jalgratturitele. Lisame sinna veel kuulsa Zlatni Rati supelranna ja Horvaatia saarestiku kõrgeima mäetipu Vidova Gora (780 m), kuhu ronijaid premeerib hingemattev vaade.

Kui spordiga ühel pool, võib külades head-paremat nautida. Brač oli selle poolest kuulus juba Vana-Rooma ajal enne meie ajaarvamist. Plinius Vanem kiitis oma kirjatöödes just Brattia (ladina k) kitsejuustu, oliiviõli ja veini. Kõike seda teevad kohalikud elanikud kohusetundlikult ka tänapäeval.

Lisaks on saar kogu Horvaatias kuulus oma lambakasvatuse poolest. Proovi kindlasti kohalikku tallepraadi, sest üle tuhandeaastased salajased retseptid kindlustavad sulle meeldejääva kulinaarse elamuse. Aga ära üritagi restoraniomanikult retsepti välja nuruda, sest sellega sa solvad ja alavääristad tema esiisade pärandit, mis tema jaoks on püha ja kallim kui kuld.

 

8. SVETI KLEMENT (PALMIŽANA)

Itaaliakeelne nimi puudub, vt Hvar (Lesina)
Lähim praamisadam mandril Taksopaadiga Hvar Townist
Lähim lennujaam Split (SPU)
Pindala 5 km2
Püsielanike arv 5
Max rahvastus suvel 1500

 

Sveti Klement, mida tegelikult Palmižanaks kutsutakse, on Hvari saare pealinnast Hvar Townist vaid lühikese taksopaadisõidu kaugusel.

Tänu sellele saavad seda lõhnavat ja õitsevat paradiisisaart näha ka need, kel pole võimalust privaatse purjekaga sealsesse jahisadamasse randuda. Hotelle saarel pole, kuid on ilusad rannasopid ja mitu head vabaõhurestorani ja -baari supervaadetega.

Soovitame jõukamale seltskonnale restorani ZORI kas lõuna- või õhtusöögiks, kuid pange kindlasti laud enne kinni telefoni teel. Lihtsalt proovima pole mõtet minna, kuna selle koha populaarsus ületab isegi ta hinnataseme.

9. VELIKI BRIJUN

Itaaliakeelne nimi Briuni Grande
Lähim praamisadam mandril Fazana
Lähim lennujaam Pula (PUY)
või Rijeka (RJK)
Pindala 6 km2
Püsielanike arv 5
Max rahvastus suvel 500

 

Veliki Brijun on kui teemapark Tito-aegse Jugoslaavia parteibosside toredast elust.

Polegi midagi imestada, kuna see väike saar oli Tito isiklik puhkusepaik 1945–1980. Siin võttis ta vastu kalleid külalisi nagu Sophia Loreni, Elizabeth Taylorit või riigipäid üle maailma. Siia tegi ta looduskaitseala, kuhu pani roomaaegsete varemete vahele elama endale kingitud elevandid, sebrad, jaanalinnud ja muud eksootilised silmarõõmud. Nüüd saad sinagi sellest kõigest osa, kui oskad Istria poolsaart külastades Pulast kaugemale vaadata. Saarel on mitu head hotelli, nii et peatuda tasub ka pikemalt.

10. PAG

Itaaliakeelne nimi Pago
Lähim praamisadam mandril ühendatud sillaga
Lähim lennujaam Zadar (ZAD)
Pindala 285 km2
Püsielanike arv 9200
Max rahvastus suvel 25 000

 

See saar on nii kitsas ja pikk, et kuigi alles viiendal kohal suuruse poolest Horvaatias, on ta esimesel kohal rannajoone pikkuse poolest.

Siit ka tema populaarsuse põhjus – igaühele jätkub piisavalt eriilmelisi rannasopikesi. Kunagi ei pea sa kartma, et rahvast on liiga palju. Või et üldse kedagi teist peale sinu, kui viitsid piisavalt kaugele minna. Aga kui ei viitsi, pole ka midagi hullu – võid hoopis pea ees ööellu ja peomöllu sukelduda. Selleks on kõige parem koht Zrce Beach (pildil), kus pidu käib lõunast hommikuni ja DJ-sid ei jõua kokku lugeda.

Kuna mandrilt pääseb Pagile mugavalt ja kiirelt üle silla, siis pole ime, et kohalikud Horvaatia noored just siia pidutsema tulevad. Ka turistid ei pea pettuma ja lihtsate majutuskohtade valik on suur.

 

või
Vaata pakkumisi

Kommentaarid: