Horvaatia tuletorniromantika

19.11.2010
Estravel

Tänu suurepärasele partnervõrgustikule üle maailma saame oma klientidele pakkuda tegelikult täiesti uskumatult lahedaid ja ebatavalisi tooteid ja teenuseid. Just eile puutusin kokku Horvaatia tuletornidega. Aadria mere maaliliselt rannikult ja kaljustelt saartelt leiab lugematul arvul üksikult seisvaid tuletorne, üks uhkem kui teine.

Just seal, kaugel linnakärast, mere ja tuulte meelevallas võivad soovijad leida ideaalse akude laadimise paiga! Paljude tuletornidega käib kaasas ka huvitav legend, mis juba erilise asukoha veelgi müstilisemaks muudab.

Majakad, kus turistid peatuda saavad, on renoveeritud eluruumideks, kus on sees kõik eluks vajalik. Mõnes võib olla apartemente ka rohkem kui ühele seltskonnale. Tihtipeale elab majakas ka majakavaht koos oma perekonnaga. Majutuse periood on tuletornidel üldjuhul 7 päeva, kuid madalhooajal on võimalik ööbida ka vaid 2 või 3 ööd korraga.

Kõige keerulisem asja juures tundub muidugi majaka juurde kohale jõudmine. Mõned tuletornid on ligipääsetavad vaid laeva või paadiga ning siinkohal aitavad kohalikud kalamehed või majakavaht.

Allpool toome välja paar isutekitajat:

Porer´i majakas seisab 80 m läbimõõduga saarel. Maismaa on „hotellist“ tervelt 25 km kaugusel, seega rahu ja vaikus on siinkohal garanteeritud. Rannapuhkuseks see koht kahjuks  ei sobi, sest saart ümbritsevad hoovused on tugevad ning ujuma minekuks peab soovitusi küsima majakavahilt. 35-meetri kõrgune Porer´i majaks on ehitatud 1853. aastal ning kokku on seal 2 apartementi ja majakavahi eluruumid. 7-päevane puhkus Porer´i majakas algab 9470 kroonist.

Palagruža tuletorn seisab samanimelisel asustamata saarel Itaalia-Horvaatia merepiiri lähedal. Saarel asub ka üks Aadria mere kaunemaid randasid Veli Zal ning saare ümbrus on tuntud viljaka kalastuspiirkonnana. Torn ise on ehitatud 1875. aastal ning seal on saadaval kahed eluruumid. Laevasõit saarele kestab olenevalt ilmaoludest kaks kuni kaks ja pool tundi. 7-päevane puhkus Palagruža tuletornis algab 6870 kroonist.

Savudrija tuletorn on ehitatud 1818. aastal ning on seega Horvaatias vanim. Samuti on tegemist kõige põhja- ja läänepoolsema majakaga. Torn ise on 29 meetrit kõrge ning erinevalt eelmistest asub asustatud piirkonnas Horvaatia rannikul. Majaka lähedusest leiab hotelle, restorane ja muid vaba aja veetmise võimalusi. 7-päevane puhkus selles majakas algab 12 580 kroonist.

Mulle isiklikult on tuletornid alati seostunud romantika ja müstikaga. Selge see, et nädal aega elu üksikul saarel tundub paljude jaoks ääretult igav. Aga mine sa tea! Võib-olla kellegi teise jaoks on see just nimelt unelmate puhkus? ;)

Kommentaarid: