Ida ja Lääne kohtumispaik Hongkong

07.09.2012
Anu Vane

Hongkong asub Hiina lõunaosas ning on maailmakuulus oma vapustava panoraami poolest. 7-miljonilise rahvaarvuga linn on üks kõige tihedamini asustatud piirkondadest maailmas. Meie eraklientuuri kliendisuhete spetsialist Katrin Aaslaid kirjutab, mis talle Hongkongis enim meeldis.

Hongkongis on viis suuremat linnaosa: Hong Kong Island, mis omakorda on jaotatud Kesk-, Ida- ja Lõunarannikuks, KowloonUued Territooriumid (New Territories), Lantau ja linna ümbritsevad saared (Outlying Islands).

Hong Kong Islandil asuvad linna suurimad pilvelõhkujad ja tuntud Wanchai ärirajoon. Hongkongi sadam Victoria Bay on kindlasti üks suurematest linna turismiobjektidest, mis on tuntud eelkõige imeliste panoraamvaadete poolest. Igal õhtul võite Kawlooni poolsaarelt nautida valgusetendust Symphony of Lights, mis on mainitud Guinnessi maailmarekordite raamatus kui maailma suurim püsiv valguse ja heli show.

Kowlooni poolsaar koos Hong Kong Islandiga moodustab linna finants- ja meelelahutuskeskuse. Siin asuvad ka ajaloomuuseum, kunstimuuseum ja teadusmuuseum (Tsim Sha Tsui). Nende ees laiub Staaride avenüü (Avenue of Stars), mis on Hongkongi versioon Hollywoodi Kuulsuste alleest. Sealne Bruce Lee skulptuur pakub kindlasti meilegi äratundmisrõõmu.

Peale huvitavate muuseumide pakub Hongkong laialdasi võimalusi šopinguks. Imetleda ja osta saab paljusid kalleid luksusbrände, aga võib ka hoopis seada sammud Ladies Market’ile Tung Choi Streetil, kus – nagu juba nime järgi võib aimata – võib kohata ostlemas tuhandes eri vanuses ja nahavärviga naisi. Leida võib nii uusi kui ka kasutatud riideid, aksessuaare ja suveniire. Kauplemisoskus ja tingimisjulgus tulevad kindlasti kasuks ning huvitavad leiud on igatahes garanteeritud!

HongkongHongkong on puhas, tsiviliseeritud ja kena

Hong Kong Islandil, kus meie pikemalt peatusime, olid minu suureks üllatuseks kõigile soovijatele avatud tasuta tenniseväljakud ja kergejõustiku platsid. Tenniseväljaku kõrval rippus vaid paber, millel end mängusoovi korral registreerida ja kus seisid ka mõned kontaktid, kes otsisid tennisepartnerit.

Kõige uskumatuma mulje jättis see, et kesklinnast, kus kõrguvad majad, mille tipud juba pilvi puudutavad ja mille ustest voorib sisse-välja vaid väga hoolitsetud tumedates ülikondades kontorirahvast, on vaid 30-minutilise bussisõidu kaugusel kaunid ning täiesti tasuta liivarannad. Isegi keset suve oli rand praktiliselt tühi ja kui meie oma seltskonnaga end ujumisriietes päevitama sättisime, olime kohalike jaoks ikka täiesti vaatamisväärsused, millest tuli kodustele kindlasti pilti teha – valged, heledajuukselised ja kohalikest peajagu pikemad.

Uskumatult lahe on ka Hongkongi ühistransport. Kesklinnas sõidavad väikesed ja vanaaegsed lahtised trammid ning olemas on ka metroo, mis on ülipuhas, nagu oleks eelmisel päeval avatud.

Metroo juures meeldis mulle eriti veel see, et perrooni ees on klaasist ustega kaitse. Kui rong saabub, avanevad klaaskaitsed ja rongiuksed kohakuti. Ei mingit ebameeldivust sinu ja möödakihutavast rongist maha jäänud kuristiku vahel. See jättis metroost ikka palju turvalisema mulje kui kusagil mujal!

Lantau saar – vaatamisväärsused ja Disneyland

Lantau tuntuimateks vaatamisväärsusteks on Big Buddha ja Po Lini klooster. Lantausse jõudmiseks kasuta Ngong Ping 360 ehk läbipaistvat gondlit, mis teeb 5,7-kilomeetrise õhusõidu ja pakub suurepäraseid vaateid Lantau saare- ja Lõuna-Hiina merele. Lisaks viib õhusõit su lähemale suurele Buddhale!

Tian Tan Buddha kuju (mitteametlikult tuntud ka kui Big Buddha) avati 1993. aastal. Selle ehitamine võttis aega 12 aastat. Maailma suurim õues asuv (34 m kõrge) majesteetlik pronks-Buddha koondab kokku palverändureid üle kogu Aasia. Buddha kujuni viib trepp, millel on 268 astet. Kui oled üles jõudnud, avaneb Sulle imeline vaade, mis korvab pingutuse vaeva ka uskmatule turistile.

Po Lini klooster on üks Hongkongi tähtsamaid budistlike pühakodasid, mis on koduks paljudele pühendunud munkadele. Kloostri aiast leiate ka taimetoidurestorani, kus soovi korral keha kinnitada, kuid kloostri aed on ka lihtsalt omaette vaatamisväärsus.

Kui oled reisil lastega, ei pääse Hongkongis üle ega ümber Disneylandist. Lantau saarel avati Disney-maailm 2005. aastal, mis teeb sellest maailma uusima Disneylandi. Peale tavapäraste Miki-Hiire atraktsioonide on Hongkongi Disnyland tuntud ka aastaringsete eriürituste poolest, kus on ainulaadselt kombineeritud omavahel vaatamisväärsused ja meelelahutus. Üritusi viiakse läbi nii ida kui lääne traditsioone silmas pidades, näiteks hiina uusaasta, Halloween või Jõulud.

Disneylandi on kõige mugavam sõita metrooga, millel on loomulikult eraldi Disneylandi peatus. Sissepääsuks tuleb täiskasvanutel varuda umbes 40 € ja kuni 11 a lastel 28 € (399/285 HK$).

Hiina hasartmänguparadiis Macau

Hongkongi külastades varu vähemalt üks päev ka Macau saare jaoks. Kiirlaevaga pääseb sinna umbes tunniga. Macau on Hongkongi kõrval teine Hiina erihalduspiirkond, saare suuruseks on 28,2 km2. See on ainus koht Hiinas, kus hasartmängud on lubatud! See ongi Macau suurim tööstusharu. Mandri-Hiinast saabuvad paljud sinna õnne proovima. Aastas külastab väikest saart üle 25 miljoni turisti, mistõttu on Macau aastatulu isegi suurem kui Las Vegasel.

Aastal 2007 avas Macaus uksed maailma suurim kasiino Venetian Macao, mis on omaette vaatamisväärsus isegi žetoone ostmata. Macaul on ka oma raha, mis on kursi poolest praktiliselt 1:1 Hongkongi dollariga. Nagu nimeski lubatud, on see ikka täiesti Veneetsia. Siin unustad sootuks, et tegemist on siseruumiga. Tunne on, justkui oleksid “The Truman show” filmi sattunud: helesinine taevas, vaikne briis, gondlisõit kanalil… see oli nagu unenägu.

Kogu Hongkongi-kogemuse kokkuvõtteks aga meeldis mulle vist enim, et tänaval jalutada on isegi ihuüksi täiesti turvaline. Keegi ei nõua su tähelepanu, ei meelita ostma. Kohalikud isegi ei vaata sulle silma, kuna nende kombe kohaselt on see ebasünnis. Seega on Hongkong mõnus, rahulik ja igati turvaline koht, kus võid korraga kohtuda nii Ida kui ka Läänega!

_____________________

Fotod: Katrin Aaslaid, Eneli Rego, Triin Mangusson

Kommentaarid: