Idee Helsingi-reisiks: nukumajad Soome Rahvusmuuseumis

08.09.2011
Anu Vane

Kui juhtud lähiajal Helsingisse sattuma ja otsid hüva ideed, millega vaba aega sisustada, siis loe edasi. Karl-Kristjan Nigesen Estravellerist andis meile toreda vihje: nimelt on Helsingis hetkel avatud nukumajade näitus. Kindlasti tasub seda väisata koos lastega, aga mitte ainult.

Näituse nimeks on “Unelmate kodu” – on ju nukumaja läbi aegade olnud pisike kodumudel, kus lapsed mängivad läbi täiskasvanueluga seotud rolle ja toiminguid kodu sisustamisest alates ja laste kasvatamisega lõpetades. Nõnda on erinevatest ajastutest pärit nukumajad omamoodi ekskursiooniks kodudesse läbi lähiajaloo.

Täiskasvanud näitusekülastajal tasub tähele panna ajastute vahetumist sisustustiilides, aga ka kodu ruumijaotuse muutumist. Ja miks ka mitte argikultuurilisi nüansse – näiteks on vanades nukumajades alles meie tänasest elust kadunud teenijatoad ja ühest majast leiab suisa teenijagi. Too on, oh üllatust, pärit sootuks Eestist, rahvariietes ja puha.

Peale ajalooliste nukumajade on eksponeeritud ka uuemaid. Tänased lapsed on ehitanud näituse tarbeks omad unelmatekodud ja kuna osa lastest pole just väga mitmendat põlve soomlased, on pilt päris põnevalt kirju. Kirjusus eksisteerib ka nende nägemuses enda tulevasest elust – mitmes unelmatekodus pole enam lastetuba. Elatakse koos sõbraga ning kodu pole enam koht, kuhu ühel hetkel uued põlvkonnad tekivad. Nüüd nauditakse seal lihtsalt elu. Nii on näitusel esindatud kodumudel kogus oma kirevuses, ühes rõõmude ja ka natuke süngema poolega.

Kõlab juba peaaegu nagu näitus täiskasvanutele? Kaugel sellest, lapsed tunnevad mängumaailma avastamisest ja uurimisest ehedat rõõmu. Asja tumendab vaid fakt, et tõenäoliselt peab lapsevanem edaspidi pühendama oma nappi aega ka ühes lapsega koduse nukumaja ehitamisele. Kvaliteetaeg, eks ole.

Soome rahvusmuuseum väärib uudistamist ka sootuks muus kontekstis, täidab see institutsioon ju rolli, mis meil on jaotatud Ajaloomuuseumi ja Eesti Rahva Muuseumi vahel. Saab kenasti hakkama, ehkki natuke tagasihoidlikumal moel, kui meie siin Eestis näha soovime.

Näitus jääb avatuks kuni 08.01.2012, lahtiolekuaega pikendati hiljuti suure populaarsuse tõttu.

Soome Rahvusmuuseum, Mannerheimintie 34, Helsingi
Avatud T 11-20, K-P 11-18, E suletud.
Pilet 7,00 / 5,00 €, alla 18 tasuta.
Tasuta teisipäeviti 17.30 – 20.00.
www.kansallismuseo.fi

Kommentaarid: