Idee mõnusaks linnapuhkuseks: Lissabon

22.12.2014
Svea Lillepalu

Tõsi ta on, et meie otseliin Tallinna ja Lissaboni vahel on küll selleks korraks lõppenud, kuid meie siin palume turismijumalaid iga päev, et see ikka tagasi tuleks. Lissabon on üks Euroopa mõnusamaid sihtkohti kiireks linnapuhkuseks ja Portugal iseenesestki on ju lausa jumalik! Meie tootjasuhete juht Svea käis ühel sügisesel nädalal vaatamas, mida Lissabonil ja selle ümbrusel pakkuda on. Tagasi tõi ta üheksa eredat mälestust.

1. Ja juttu jätkub kauemaks

Jõuluehteis Lissabon

Jõuluehteis Lissabon

Ei olegi reklaamitrikk! Istudes oma reisikaaslastega ühte pisikesse tänavakohvikusse, ei seganud meid ei sahisevad lehed ega puhuv tuul. Inimeste vaatlemine, maailma asjade üle arutlemine, aurav kohvitass ja meeldiv seltskond aitas lausa tunde mööda veeta. Tuleb mainida, et kui tellida Portugalis tass kohvi, siis meie mõistes on tegemist espressoga ehk pisikese tassikese kange kohviga. Võimalusi kiireks turgutuseks leiab nii parkidest, kitsatelt tänavatelt kui ka suurtest keskustest. Ja, mis peamine – kohv on neil tõesti hea.

2. Tänavatoit otse puu otsast

Või siis peaaegut nii. Lissaboni tänavatel jalutades märkad kindlasti ees tõusvaid suitsusambaid. Ei, see ei ole tulekahju, vaid keegi röstib kastaneid. Tegemist on traditsioonilise ja väga populaarse snäkiga, mida naudivad nii turistid kui ka kohalikud. Igal hommikul veeretavad kastanimüüjad oma toidukärud tänavale ja uus päev võib alata. Kastanid teeb eriti heaks see, et neid röstitakse ka keset tänavat pea alati elava tule peal.

3. Retrotrammid

Arco Triunfal ja retrotramm

Arco Triunfal ja retrotramm

Meie tänavatel veel hetkel liikuvad trammid on Lissaboni omade kõrval kui tulevikumasinad. Samas, tõele au andes, ei ole neil pooltki seda iseloomu, mis nende kaaslastel Portugalis. Kollakad, kolisevad ja enamjaolt puidust, need trammid ronivad üles ka sellisest mäest, mis Sinul kopsu kokku tõmbab. Kui soovid lisaks niisama sõidule ka ümbritseva kohta veidi teada saada, siis on võimalik retrotrammidega ka ekskursioonile minna. Suhteliselt kiirelt muutub see kilisev ja kolisev masinavärk üsna armsaks.

4. Musi ajalooliselt magusaks

Magusasõpradele on lausa kohustuslik sõita Lissaboni linnaossa nimega Belém. Just seal asub pagaritöökoda, kus küpsetatakse suussulavaid Pasteis de Belém koogikesi. Põhimõtteliselt on tegemist igal pool mujal kohvikutes ja poodides saadaolevate Pasteis de Nata kookidega, kuid vaid sealsed on tehtud 19. sajandist pärineva retsepti järgi. Suvisel perioodil lookleb kohviku uksest välja pikk saba ja oma järjekorda koogikeste kaasaostmiseks või proovimiseks tuleb oodata. Aga see on seda väärt!

5. Mereäärne romantika

Toiduparadiis Mercado de Campo de Ourique

Toiduparadiis Mercado de Campo de Ourique

Üks kaunemaid väljakui Lissabonis kannab nime Praca do Comercio ja just seal peatusid linna külastavad laevad. Tänapäeval asuvad sellel majesteetlikul väljakul mitmed kohvikud ja mere ääres tinistab mõni tänavamuusik tihtipeale kitarrikeeli. Päikeseloojangu ajal on võib-olla ainukeseks veel romantilisemaks kohaks väljaku ääres asuva värava Arco Triunfali vaateplatvorm.

6. Toidukooma kohalikul turul

Enne mõnusat kohvipausi mõnes tänavakohvikus on hea mõte kõht head ja paremat täis süüa. Üheks sobivaks ja omapäraseks paigaks on turg nimega Mercado de Campo de Ourique. Tegemist on turuga, kus saab osta kaupa nii õhtuseks kokkamiseks kui ka kohapeal söömiseks – ja oldagu siis valmis! Kaheksajala- ja lõhecarpaccio on vaid sissejuhatus sellesse toiduparadiisi. Kui mitte kohustuslik, siis kindlasti rangelt soovituslik osa Lissaboni reisist!

7. James Bondi jalajälgedes

Atlandi ookeani ääres Estorilis

Atlandi ookeani ääres Estorilis

Praca do Comerciost üldse mitte kaugel asub ka Lissaboni üks raudteejaamasid, kust väljuvad rongid paljude kohtade seas ka Estorili ja Cascaisi. Viimasest järgmises punktis, aga hetkel tähelepanu Estorili peale. Kesklinnast vaid umbes 30-minutilise rongisõidu kaugusel asuv linnake on ideaalne paik ookeanilainete ja –müra nautimiseks. Mereäärne jalgtee on ilusatel päevadel paljude turistide ja kohalike lemmikuks. Samuti asub linnas hotell nimega Hotel Palacio, kus on filmitud stseene 1969. aasta Bondi filmist.

8. Rikkad nutavad Cascais

Vaid paar peatust rongiga edasi ja ongi käes järgmine imeilus linn Atlandi ookeani kaldal. Kunagine kuningliku perekonna kodulinn on tänapäeval üks rikkamaid omavalitsusi Portugalis. Lisaks ajaloole on see ka populaarne suvituskoht kohalike ja kaugema kandi rahva jaoks. See on ka muide koht, kust astuda bussile, et ära käia maailma lõpus – Cabo da Rocas. Siinkohal tuleb mainida, et sõita tuleb bussiga nr 403, mitte 417, sest viimane on kiirliin Sintrasse ja nn maailma lõpus ei peatu.

9. Koht, kus meeldivalt ära eksida

Kuldne tund Sintras

Kuldne tund Sintras

Nagu eelmises punktis mainitud sai, viib Cascaist endasi buss järgmisesse imearmsasse linnakesse nimega Sintra. Pane tähele, et Sintra rongid väljuvad Lissabonis Rossio rongijaamast. Seetõttu võivad kohalikud väita, et sinna saamiseks pead Cascaist tagasi pealinna sõitma ja teise rongijaama kõmpima – saab ka lihtsamalt. Lisaks tänavate vahel seiklemisele tasub ette võtta ka ekskursioon kõrgel mäetipus asuvasse Castelo dos Mouros lossi. Kui satud sinna nn kuldsel tunnil ehk enne päikeseloojangut ja ilm on ilus, siis ole valmis oma fotoka mälukaardi täitumiseks – seda ilu peab ju kuidagi kaasa võtma!

Mulle tundub, et minu süda järgib viie päeva reeglit. Olles käinud sama kaua Las Vegases ja nüüd Lissabonis, pean ma taaskord ütlema, et ma tahan sinna tagasi. Midagi minust jäi sinna ja võib-olla ongi parem – on põhjust tagasi minna. Mitte, et muidu ei oleks  :)

—————————–
Fotod: autor

Kommentaarid: