Indoneesia võttis vastu eelnõu abieluväliste paarisuhete kriminaliseerimiseks

08.12.2022
Estravel

Sel nädalal võeti Indoneesia parlamendis vastu vastuoluline seaduseelnõu, mis keelab kooselu ja intiimsuhted väljaspool abielu.

Uut seadust ei hakata kohaldama mitte ainult Indoneesia elanikele, vaid ka riigis viibivatele turistidele – see tekitab turismivaldkonna esindajate seas muret. Indoneesia reisibüroode assotsiatsiooni (ASITA) esimees Putu Winastra ütles CNN-ile antud intervjuus, et uued seadused “panevad välismaalasi Indoneesia külastamise osas järele mõtlema”.

“Meie kui turismivaldkonna tegijate seisukohalt on see seadus väga tülikas. Kui neid seadusi hiljem tõesti rakendatakse, võidakse turistid (allutada) vanglasse ja see kahjustab turismi,” ütles ta.

Eelkõige võib uus seadus panna kahtluse alla turistide soovi külastada populaarseid Bali ja Lomboki saari.

Maailma suurima moslemite enamusega riigis on viimastel aastatel kasvanud usuline konservatiivsus. Riigi osades, sealhulgas poolautonoomses Acehi provintsis, kus alkohol ja hasartmängud on keelatud, kehtivad juba ranged islamiseadused. Piirkonnas toimuvad ka avalikud piitsutamised mitmesuguste kuritegude, sealhulgas homoseksuaalsuse ja abielurikkumise eest.

Uus seadus rakendub kõige varem alles kolme aasta pärast

Uus kriminaalkoodeks on 200-leheküljeline ja seda on ette valmistatud aastaid. Eelmine eelnõu kavatseti vastu võtta 2019. aastal, kuid hääletus lükati edasi pärast seda, kui tuhanded meeleavaldajad, peamiselt tudengid, tulid tänavatele, nõudes valitsuselt selle tagasivõtmist.

President Joko Widodo ütles toonases kõnes, et lükkab hääletuse edasi pärast seda, kui ta on “tõsiselt kaalunud tagasisidet erinevatelt osapooltelt, kes tunnevad vastuväiteid kriminaalkoodeksi olulise sisu suhtes”. Amnesty Internationali esindaja Usman Hamid märkis, et alates 2019. aastast pole siiski olulisi muudatusi tehtud.

6. detsembril 2022 vastu võetud versiooni kohaselt võib abieluvälise intiimsuhte eest oodata üheaastane vanglakaristus, kuigi ametliku kaebuse esitamiseks on kehtestatud piirangud. Abieluväliste suhete eest hakatakse karistama alles siis, kui sellest teatab keegi lähisugulastest nagu abikaasa, vanemad, õed-vennad või lapsed.

Lisaks uute süütegude kehtestamisele laiendab seadustik ka kehtivaid seadusi ja karistusi. Eelnõu kohaselt võivad jumalateotuse seadused nüüd kaasa tuua maksimaalselt viieaastase vanglakaristuse.

Uued seadused rakendatakse pärast kolmeaastast üleminekuperioodi.

Allikas: CNN

 

 

Kommentaarid: