Innustusreiside aeg

23.09.2006
Annekreet Heinloo / Estraveller

Kujutle end trossile kinnitatuna liuglemas üle möirgava kose… Just selliseid ja teisigi huvitavaid elamusi pakuvad innustusreisid Soomes.

Lõkke ääresKujuta ette tõelist gurmeeõhtusööki lõkke ääres, kus harmoonia looduse, inimese ja tulel valmistatud roogade vahel loob erilise õhkkonna. Miks mitte kasutada seda oma töötajate tõhusamaks motiveerimiseks? On ju lisaks palganumbrile üha tähtsam ka kollektiivi psühholoogiline ja sotsiaalne innustamine. Uut trendikat reisiliiki kutsutaksegi incentive trip’iks ehk innustusreisiks, mille eesmärk on ühendada koosolek või ajurünnak puhkuse ja meelelahutusega.

Rohkelt võimalusi tavapärasest töökeskkonnast eemal olla ja värske pilguga ideid genereerida pakub naaberriik Soome. Reisiprogrammid sinna töötatakse välja vastavalt ettevõtte spetsiifikale ja erisoovidele, näiteks külastused firma tegevusvaldkonnaga seotud asutustesse ja objektidele, kuhu tavaturistid sisse ei pääse, ning lisaks muidugi igas sihtkohas põnevad ja erilised tegevused.

Järv SoomesNii suvel kui talvel on unustamatu paik Lapimaa, aga just talvine sinakas päevavalgus, lakkamatu pimedus, virmalised ja alatine jõulutunne loovad siira ja sõbraliku meeleolu kõigis reisilistes. Rovaniemi, Saariselkä ja teiste puhkekülade hotellides on küll ka parima tehnikaga varustatud ülifunktsionaalsed seminariruumid, põhielamuse pakub aga siiski lai valik talviseid meelelahutusi.
Kõige tuntum tegevus Lapimaal on mootorsaanisafari läbi talvise tundra. Matkasid on erineva pikkusega,  enamasti kulmineeruvad need sooja glögi joomisega lõkke ääres. Pakse talveriideid ei peagi ise kaasa vedama, kohalikud safarifirmad hoolitsevad selle eest, et igaüks saaks selga sobiva külma- ja märjakindla kombinesooni ja jalga saapad. Lumeülikonnad on kõik samades värvides ning nii näeb kogu seltskond välja nagu ühtemoodi riietatud rõõmus lasteaiarühm.

Põhja-Soomes põnev suvel ja talvel

KoerarakendSootuks teistsugune elamus on aga husky-safari. Kohtumine kelgukoertega on põnev ka täiskasvanule.  Sajad siberi husky’d klähvivad erutusest ning ootavad võimalust oma lemmiktegevuseks – jooksmiseks. Sõbralikud kelgukoerad on põnevad loomad. Kogu rakend toimib nagu üks meeskond, mida veab juhtkoer. Vahel kisuvad ahvatlevad metsalõhnad koeri rajalt kõrvale, siis on juhtkoeral tegemist, et kõiki jälle jooksma saada. Rakendi juhtimine pole kergete killast, vaid inimese ja looma efektiivne koostöö, mille õpib safari käigus selgeks igaüks.

Loomulikult tuleks külas käia ka põhjapõdrafarmis ning sõita saaniga, lõõgastumiseks on Lapimaal tänapäevased spaakeskused, ehtsad Soome saunad ja jääaugud, lisaks suusatamine, uisutamine, jäämängud, kelgutamine…

Peaaegu kohustuslik on tutvuda saami kultuuripärandiga ja kohalikes muuseumides (Rovaniemi Arcticum, Inari Siida) on igavust tunda võimatu. Kõige krooniks võiks olla õhtu šamaanitrummi ja saami joigujatega.

Suvise Lapimaa eripära on kesköine päike, mis ei looju! Nautige külluslikku õhtusööki panoraamrestoranis, kus avaneb vaade metsadele ja akna all nosib puukoort halljänes. Magustoiduni jõutakse enne keskööd, kuid päike pole kadunud – suur kollane kera sirab endiselt taevalaotusel ning liigub vaid horisontaalselt. Täpselt keskööl lööte restorani katusel asuval terrassil kokku vahuveiniklaase ühe lummavaima vaatepildi auks maailmas.

Suvi põhjas toob juurde põnevaid seminariruume – näiteks võite korraldada koosoleku üksildases metsahütis või lapi tares, kindlasti tasub külastamist suvine põhjapõdrafarm. Saami traditsioonide kohaselt viiakse püstkojas läbi saamlaseks saamise rituaalid, potentsi suurendamiseks süüakse põdrasarvepulbrit ning põdrakasvataja räägib põnevaid seikasid põtrade eluolust. Lisaks on suvel põtradel väikesed vasikad, kes samblanosimise ajal rõõmuga võõrastega tutvust teevad.

Ka võib käia vaatamas, mida teeb suviti vana hea jõuluvana. Suures tugitoolis istuv jõulutaat vestleb ladusalt paljudes keeltes ning vastab rõõmsalt ka täiskasvanute skeptilistele küsimustele oma päritolu ja vanuse kohta. Külas asub suur postkontor, kus võid kirjutada ja posti panna oma kaardid – ära saadetakse need alles jõuluajal. Suvi pakub veel ülipõnevaid tegevusi nagu kullapesu, kalalkäigud, metsamatkad, loomavaatlused, paadipiknik ja palju-palju muud.

Ida-Soome

Loomulikult ei pea innustusreisile kihutama otse põhja poole – põnevaid tegevusi pakutakse ka kõikides lähemates paikades. Eraldi mainimist vääriks kindlasti Ida-Soome, kus innustusreisidest on saanud lausa tööstusharu.

Trossiga jõe kohalIda-Soome ja eelkõige Imatra piirkond on saanud rohkelt kultuurimõjutusi Karjalast ja Venemaalt, mis annab Imatrale täiesti unikaalse, tihedalt vene aristokraatia ja tsaariperega seotud ajaloolise tausta.

Näiteks võite peatuda või lõunatada metsaveerel asuvas hotell Rantalinnas – tsaari lähikondlase prints Alexander von Oldenburgi rahvusromantilises stiilis suveresidentsis. Erakordne on siin see, et majas on säilinud kõik nende endiste omanike asjad alates printsess von Oldenburgi ööpotist ja lõpetades mustapesukorviga. Samuti on alles kogu mööbel ning seega võite ööbida printsessi toas, magades talle kuulunud voodis või puhates tema kanapeel.

Restorani (endise söögisaali) mööbel pärineb Oldenburgide paleest Neeva kaldapealselt ja toidunõud on originaalsed – söömaaeg selles hoones on sündmus omaette! Majas on ka hinnalisi meeneid ja kingitusi Euroopa kroonitud peadelt – kaunistustega kaminavõre tsaar Nikolai II-lt, erkrohelised konnaskulptuurid Egiptuse kuningalt jne.

Ida-Soomes viibides ei saa mööda Saimaast. Saimaa järvistus on mustmiljon tillukest saart ning paaritunnine purjekasõit viib kaugemale, kui autoga kunagi minna saaks. Loomulikult on Saimaa ka ideaalne kalastuskoht, sellestki võib korraldada omaette sündmuse.

Piknik paadisSöömine on soomlastele oluline, naudinguterohke ja mõtestatud tegevus. Elämysruoka, elamust pakkuv toit, võiks olla teie innustusreisil lausa juhtmõtteks. Programmis ettekirjutatud lõkkeõhtu võtab teise ilme, kui selgub, et selle valmistajaks on Soome parim välikokk Jukka, kelle motoks on “Lõkkel saab valmistada kõike seda, mida restoraniköögiski”.

Jukka teine moto on loodussäästlikkus ning seega võetaksegi õhtueinet tainast küpsetatud toidunõudelt, mille võid soovi korral söögi kõrvale nahka pista. Hõrgutav lõhesupp, loomulikult lõkkel keedetud, serveeritakse krõbileivast kausis, tuhas küpsenud seafilee sepikutaignal ning magustoit valeriküpsise moodi kausikeses. Sellest õhtusöögist räägitakse legende.

Imatra pakub veel rohkelt ajaviitevõimalusi – golfikursusi, raftingut jpm, kuid programmi tipphetkeks võiks kahtlemata olla Imatra Express. See on üle kose tõmmatud tross, mille külge kinnitatuna lennatakse üle jõesängi. Kogemus on proovimist väärt, sest torni otsast tundmatusse sügavusse hüppamine nõuab pisut eneseületust, kuid pärast lendu valdab lendajat tunne “Ma suudan kõike!”.

Just niimoodi saab õnnelikuks teha tubli töötaja, kes tavapuhkusel ei näeks ega prooviks kunagi selliseid kohti ja tegevusi. Töötaja on õnnelik ja rahulolev ning ka tööandja märkab töötulemuste paranemist – inimesed leiavad rohkem motivatsiooni ning ei hoia vabal ajal tulevaid häid mõtteid iseendale, vaid saavad neid kohe ja kiiresti oma kolleegidega jagada.

Innustusreisile võib kaasa kutsuda ka töötaja pereliikme ja avanebki suurepärane võimalus ühendada töökoosolekud ja kaaslasega õhtune päikeseloojangu nautimine.

– – –

Artikkel on ilmunud ajakirja ESTraveller numbris oktoober-november 2006. 
Tekst ja pildid Annekreet Heinloo

Kommentaarid: