Istanbul – killukesi Euroopa suurimast linnast

04.02.2020
Tiiu Oga

Istanbul kostitab vaimustava arhitektuuri, sauna ja söögiga. Talvine linn on lummav, turiste on vähe ja valgus imeilus. Kui ilm juhtub olema hall, lisab see veel paraja annuse müstilisust.

ISTANBUL on Euroopa suurim linn, mis asub kahel kontinendil – Euroopas ja Aasias
Rahvaarv: 15 miljonit
Ajavahe Eestiga: puudub
Rahaühik: Türgi liir (1 euro = 6,26 liiri)
Reisidokumendiks on vajalik pass, mis peab kehtima 6 kuud pärast reisi lõppu.

Istanbuli ei maksa peljata – hoomamatult suur küll, aga ei lämmata ning vaikselt edasi liikudes näed, et tegu on sõbraliku ja ülimalt põneva paigaga.
Tallinnast Istanbuli viib Turkish Airlinesi otseliin (lennuaeg veidi üle 3 tunni). Veeda pikk nädalavahetus või põika läbi, kui oled teel kuhugi kaugemale või juba koju. See linn on tänuväärt varaait, mis tuletab meelde, et maailmas on nii tohutult palju, mida avastada.

Kiirtee ajalukku

Hagia Sophia ehk 1500 aasta jagu ilu ja harmooniat – nüüdne muuseum on varasemalt olnud nii katoliku kirik kui ka mošee.

Kui kunagi muigasin uusmeremaalaste üle, kes pidasid kõike paarisaja aasta vanust antiigiks, siis Istanbuli vaatamisväärsuste daatumid ehmatavad aukartusest vakka.
Esimest korda Istanbuli sattudes sea sammud kõigepealt Hagia Sophia kiriku poole (aastast 537). Sealsamas vanalinnas Sultanahmeti piirkonnas asuvad lühikese jalutuskäigu kaugusel ka Basiilika tsistern (aastast 532), Topkapi palee (1475) ja Sinine mošee (valmis 1616). Rabavad ehituskunsti imed!
Kui vähegi võimalik, varu aega ja võta ette giidiga retk – see annab tohutult palju juurde sellele, mida oma silm seletab.
Kõikvõimalikes turistimaterjalides välja toodava ajaloolise Suure turu asemel soovitan eelistada mõnd kohalikku turgu, näiteks Aasia poolel Kadıköy basaari – oliivid, juustud, keraamika, saunarätid ja kohvikud.

Seila Bosporusel

Bosporuse väin on üks Istanbuli sümboleid, mis ühendab Musta ja Marmara merd ning eraldab linna Euroopa ja Aasia poolt.
Nii et elu käib seal nii läbi kui ka üle. Et seda kogeda, mine kindlasti Bosporuse kruiisile – ajalooliste vaatamisväärsuste ja moodsate veeäärsete villadega linnasiluett avaldab kahtlemata muljet.
Kruiisivalik on lai ja oleneb sellest, kuidas parajasti just aega, raha või tahtmist on. Mulle on ühtviisi meeldinud sõita nii superjahi kui ka liinilaevaga. Kusjuures liinilaev on kindlasti parim diil, sest linna ühistranspordisüsteemi osana maksab sõit Istanbulkardiga alla 3 liiri ehk 0.50 eurot.

Õigel ajal õiges kohas: liinilaeva ümber tiirlevad kajakad ja minarettide tagant paistev loojangukuma.

Mõnule Türgi saunas ehk hamamis

Talvekuudel on Istanbuli ilm soojem kui Eestis, aga 10 °C siiski seest kuumaks ei aja. Lahenduseks on hamam.
Beyoğlus asuv Kılıç Ali Paşa Hamamı jäi meie teele küll juhuslikult, kuid tõenäoliselt oleksime sama valiku teinud ka kodutööga – internet kubiseb kiidulaulust.
Suitsusaunase eestlase lööb 16. sajandist pärit suursugune marmorpalee kohe pahviks. Ajaloolised ruumid on maitsekalt renoveeritud ning teenus ise väga tänapäevane: aja broneerid veebist, allkirjaga võtad oma tervisehädade eest vastutuse ja pärast saad meelepäraseid tooteid kaasa osta. Pesijatel olid ühtmoodi valged Crocsi kummikotad ja inglise keele oskust asendav vahetu naeratus. „Nagu „Sajandi armastuses“ orje pesti!“ kiidab sõbranna hamami ehedust. Äärmiselt nauditav elamus, mis on oma krõbedamapoolset hinda igati väärt (310 liiri ehk 50 eurot).
Nii et kui kellelgi on kokkupuuteid rannakuurortide himurate meespesijatega, andke palun hamamile veel üks võimalus. Enamikus Türgi saunades on mehed ja naised ikkagi eri aegadel või ruumides ning sind küürib samast soost pesija.

31. detsembril hamamis ehk puhtana uude aastasse!

Toit, mu arm!

Mõistan Eesti esindustürklase, teleoperaator Mustafa Çeliki ahastust: „Türgis on hommikuks 5–10 eri sorti oliive, 10 eri juustu… Teie siin sööte kogu aeg samu asju!“ Tõsi, Türgis on lauad lookas ja maitsed puhtad. Tabasin end korduvalt mõnumõmisemas… süües tomatit. Võib-olla õnnestub kusagil pettuda, aga mulle maitses toit tänaval, juhuslikult ja kindla peale valitud restoranides, hotelli lounge’is, lennujaama äriklassi ootesaalis ja lennukis.

Kõigega harjub!

Istanbulis kogeb nii mõndagi esmapilgul tavapäratut. Näiteks hotelli, ostukeskusesse või muuseumisse sisenedes valgustatakse su vara turvakaalutlustel läbi. Türgi keelt valdamata oled tihti üsna juhm ja inglise keeles postmarke küsides tahetakse sulle müüa kõnekaart. Kui türklased on midagi ära korraldanud, aga pole sind detailidesse pühendanud, sujub lõpuks ikka kõik.
Tänaval veretäpilise peaga mehi nähes pidasin neid esimese hooga mõnel riitusel osalejaks. Üldse ei taibanud, et see on ju ilurituaal! Juuksesiirdamine on Türgis vähemalt kümme korda soodsam kui Euroopas ja vastavaid kliinikuid Istanbulis sadu. Õige pea ei tekitanud hommikusöögilauas enam mingit kummastust, et keegi oli äsja saanud sirge nina, oli teel mehest naiseks või uue juuksepahmaka ootel.
Üks, millega ma siiski ei harjunud, on asjaolu, et Wikipediale Türgis ligi ei pääse – võimud blokeerisid populaarse veebientsüklopeedia aprillis 2017.

ISTANBULI UUS LENNUJAAM

2019. aasta aprillis tehti ajalugu sellega, et Istanbuli lennureisijad suunati ühe nädalavahetusega uude lennujaama. Vana jäi kitsaks. Et uus lennujaam on tõesti suur ja asub kesklinnast umbes 50 km kaugusel, arvesta senisest suurema ajakuluga nii lennujaamas kui ka linnasõidul.
Bussid logoga “Havaist” jõuavad Istanbuli kesklinna Taksimi väljakule keskmiselt 1,5 tunniga. Bussid väljuvad 15 minuti tagant ööpäev ringi ja pilet maksab 18 liiri (2.90 eurot).*
Taksoga jõuad kohale umbes 50 minutiga, taksomeetri näit peaks jääma 20–30 euro ringi (soodsaim on kollane takso). Metrooliin loodetakse avada 2020. aastal.
Uus lennujaam toimib, aga ehitus alles käib ning lõplikult peaks see valmima 2027. Ööbimiseks on praegu ainult 277 toaga terminalihotell, majutusvõimalusi või muid asutusi lennujaama läheduses veel ole.
Vanasse Atatürki lennujaama maanduvad praegu era- ja kaubalennud, tulevikuvisiooni kohaselt peaks sellest alast kujunema aga linlaste vaba aja veetmise paik ja park.
* Ühistranspordiks (buss, metroo, tramm, praam) soeta 10 liiri eest Istanbulkart, kuhu saad raha peale laadida. Kaarti kasutades on sõidukord ligi poole soodsam, makstes 5 liiri asemel vaid 2.60.

LENNUNÕU

Mauri Saarend, Estraveli lennupiletite ja reisikindlustuse müügidirektor
● Turkish Airlinesi otselennud Istanbuli algavad umbes 290 eurost edasi-tagasi, milles sisaldub 30 kg äraantavat pagasit, väga hea pardateenindus, personaalse ekraaniga meelelahutussüsteem ning võimalus lennukis meelepärane istekoht reserveerida.
● Ära piirdu lennureisil vaid ühe sihtkohaga! Lisades Istanbuli piletile jätkulennud mõnda muusse Euroopa linna, ei pruugi pileti hind kuigivõrd erineda ainult Istanbuli hinnast. Nii saad lisaks Istanbulile tasuta käia näiteks Gruusias, Kreekas, Montenegros, Itaalias või mujal. Valikut on VÄGA palju.
● Mõne sihtkoha puhul saab valida sellised ühendused, mis jätavad Istanbulis kahe lennu vahele peaaegu ööpäeva. Selle aja jooksul saad Turkish Airlinesi reisijana osaleda tasuta linnaekskursioonil, mille kavas on kaks söögikorda, bussitransport ja põhiliste vaatamisväärsuste sissepääsud väljaspool järjekorda (väärtus umbes 100 eurot).
● Lisaks on Türgi lennufirmal ka head ühe suuna hinnad Tallinnast paljudesse Euroopa linnadesse (Berliin, London jne), mis samuti Istanbulis peatuda lubavad. Tagasi Tallinna pääseb odava otselennuga.
● Kui lendad Turkish Airlinesiga Aasiasse või Aafrikasse ja soovid Istanbulis peatust, pakub lennufirma sõltuvalt teenindusklassist tasuta 4–5 tärni hotellimajutust üheks või kaheks ööks.

Fotod: Tiiu Oga ja Shutterstock

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2019. aasta sügistalvises numbris.

Kommentaarid: