Itaalia regioonide välimääraja

09.03.2016
Estraveller

Ühtne Itaalia on hiline nähtus, saanud alguse alles 1870. aastal. Ajaloo pärandina on selle kauni maa erinevad piirkonnad tänaseni säilitanud oma iseärasused, pakkudes palju rõõmu uudishimulikule avastajale.itaalia_kaart

Piemonte / Torino
Torinos asuvad nii Fiati tehased kui ka Kristuse surilina ja siit valitses Savoy kuningakoda Itaaliat kuni 1946. aastani. Loodus on mitmekesine (Maggiore järv!). Mõnedki tuntud Itaalia veinid on pärit just Piemontest.

Valle d’Aosta / Aosta
Siin kõrgub 4807-meetrine Mont Blanc; piirkond on kultuuriajalooliselt väga rikas juba Vana-Rooma ajast alates. Imekaunitel maastikel asuvatest puhke- ja suusakeskustest tuntakse Courmayerit and Breuil-Cerviniat.

Lombardia / Milano
Rikkaim, arenenuim ja tihedamini asustatuim maakond. Siin leiab kõike moodsat tehnoloogiast rõivasteni, elustiilist poliitiliste eksperimentideni. Ka kulturiloolist: La Scala, Sforzade palee, toomkirik, Brera galerii. Ringivaatamist väärivad ka paljud Lombardia väiksemad linnad.

Trentino Alto Adige / Trento
Õunad ja mägede rohelus. Piirkonna saksakeelne nimi Südtirol viitab ajaloolisele seotusele Austriaga, ent pärast Esimest maailmasõda läks piirkond Itaaliale. Imelised kohad Garda järve ääres ja mägironija maius Dolomiidid.
Suusatajaid ootavad San Martino di Castrozza ja Madonna di Campiglio kuurordid. Piirilähedase Bolzano ümbrus on tuntud oma veinide poolest.

Veneetsia

Romantilises Veneetsias on linnatänavate asemel suures osas kanalid.

Veneto / Veneetsia
Püha Markuse väljak, laguun, gondlid ja Suur Kanal, Ohete Sild ja palju muud. Siin peetakse rahvusvahelist filmifestivali ja kunstibiennaali, igal aastal enne paastu suurt karnevali. Lähedal Veronas toimus Shakespeare’i jäädvustatud Capulettide ja Montague’de perekonnadraama, nüüd on see sobiv koht lihtsalt suviseks ooperinautimiseks.

Friuli-Venezia Giulia / Trieste
Kui Veneetsia Vabariik Napoleoni rünnaku all kokku vajus, siis taandus viimane doodzh just sellesse regiooni, Udinesse. Trieste on kõige keskeuroopalikum Itaalia linn ja sellisena on teda imetlenud paljud kirjanikud: James Joyce, Italo Svevo, Umberto Saba jne.

Liguuria / Genova
Vaatemänguline piirkond, kus mäed kõrgelt Türreeni merre laskuvad. Genova, üks peamisi Vahemere sadamaid ja Kolumbuse sünnilinn, on säilitanud oma sajanditepikkuse kuulsuse. Kuulsa laulufestivali paik San Remo on tüüpiline Itaalia merelinn.

Emilia-Romagna / Bologna, Rimini, San Marino
Bologna vanalinnas pakuvad varju kaaristutega ääristatud tänavad, Romagna ääretutes randades värvilised päikesevarjud. Siin on Rimini, Itaalia üks tuntumaid kuurorte, aga ka riigi vanim ja hinnatuim, Bologna ülikool (XI sajandist). Siinses toomkirikus krooniti Karl V 1530. aastal keisriks. Lõpuks – laske roogadel hea maitsta! Miks? Minge ükskõik millisesse restorani selles maakonnas ja te mõistate.

Val d'Orcia, Toskaana, Itaalia

Toscanas asuv Val d’Orcia lisati 2014. aastal UNESCO maailmapärandi nimekirja.

Toscana / Firenze
Just Toscanas sündis Dante, Petrarca ning Boccaccio loomingu toel tänapäevane itaalia keel ja Firenzes XIV-XVI sajandil humanism. Siit said alguse renessanss ja radikaalsed mõtteviisi muutused Euroopa tsivilisatsioonis. Siin tegutsesid Michelangelo, Leonardo ja Brunelleschi. Piirkonnas on ka Siena, Pisa torn, Montepulciano, San Giminiano ja marmorilinn Carrara; Arezzo ja Prato; Chianti ja teised kuulsad veinialad.

Umbria / Perugia
Õrnahingeline ja poeetiline Püha Franciscus sai sündida ainult siin. Umbria linnade kohta on isegi kohatu öelda ajalooline linnasüda, sest kõik linnad on siin monumentaalselt ja kunstiliselt kaunilt kujunenud, olgu need siis Perugia, Gubbio, Spello, Spoleto, Orvieto, Citta di Castello, Assisi. Viimane ongi üks olulisematest palverännakute sihtkohtadest.

Marche / Ancona
Aadria mere rannik vaheldub laugete liivarandade ja kaljudega; põllumaad väikeste küngastega, tipitud külakeste ja linnadega. Kui peaksite suvel Maceratasse sattuma, tuleks kindlasti minna Sferisterio teatrisse muusikalavastust vaatama. Igas Marche keskuses on mõni oluline kunstiteos.

rooma

Itaalia kaunis pealinna Rooma õhtuhämaruses.

Lazio / Rooma
Kõik teed viivad kristliku maailma pealinna, antiikmaailma arhitektuuriliste ja kunstiliste saavutuste varamusse.
Uurimist väärt on ka rannad, suured piiniasalud, mäed (Terminillo suusakuurort näiteks), lauged künkad ja laiuvad tasandikud.

Tarquinia, Cerveteri ja Tuscania kannavad märke iidsest ja mõistatuslikust etruski rahvast (VI-VIII sajand eKr). Grandioosne antiikne Villa Adriana Tivolis on Roomale omase mastaapsuse peegelduseks. Siin asuvad Euroopa kloostritraditsiooni rajaja Püha Benedictusega seotud kloostrid: Montecassino, Subiaco.

Abruzzo / L’Aquila
Tervelt kolmandik sellest maakonnast on looduskaitseala – pealinna L’Aquila nimigi tähendab tõlkes kotkast. Abruzzo rannikud on populaarsed suvituspiirkonnad, neist tuntuim on Pescara, Gabriele D’Annunzio sünnilinn. Usside festival Cocullos toob iga aasta maikuus väikesesse külakesse kokku tuhandeid inimesi.

Molise / Campobasso
Selle maakonna hüüdlauseks võiks olla: “tule vaatama, enne kui see muutub populaarseks”. Kõikjal on vanade aegade hõngu: maastikest folklooritraditsioonideni, gastronoomilistest atraktsioonidest (põhiliselt juustud) kogukonnaeluni, elanike külalislahkusest puhta mereni, käsitööoskustest vaikse külaeluni.

Amalfi rannik_Itaalia

Amalfi rannikul asuvad maailised külakesed.

Campania / Napoli
Räägitakse, et Napoli dialekt on tuntuim ja levinuim itaalia keele kuju maailmas, kõnelemata lauludest – kes poleks kuulnud “O Sole miot”. Veetlus on selle maakonna võtmesõna – piisab kui mainida Caprit, Amalfi randa, Paestumit. Antiikajal nimetati seda piirkonda “felix”, mis tähendab õnnelikku.

Apuulia / Bari
Bari, Apuulia pealinna kohta öeldakse: kui Pariis oleks mere ääres, siis oleks ta nagu väike Bari. Taoline enesekindlus ja uhkus iseloomustab selle linna elanike hoiakuid hästi, kuigi Bari kuldaeg jääb sadade aastate taha, mil ta ühendas Itaaliat Kreeka ja Lähis-Idaga.

Basilicata / Potenza
Türreeni ja Ioonia meredega eraldatud maakonna Matera “koopad” oma eelajalooliste jälgedega on võetud UNESCO maailma kultuuripärandi nimistusse. Alles hiljuti neist tufist väljaraiutud majades veel elati!

Calabria / Catanzaro
Tuhande üllatusega maakond vastupandamatu ja rikkumatu Türreeni mere rannikuga Tropeas ning kohati päris metsikute maakohtadega. Kirsiks kokteilis on Reggio muuseumis eksponeeritud kaks 1980ndatel merest leitud antiikkreeka skulptuuri.

Noto, Sitsiilia

Ajalooline Noto linn Sitsiilias paistab silm oma barokk-arhitektuuriga.

Sitsiilia / Palermo
Kui tahad teada midagi Kreekast, tuleb minna Sitsiiliasse. Just siin leiad antiikaegsed Kreeka linnad: Agrigento, Selinunte, Segesta, Syracuse, samuti huvitavaid peegeldusi Hispaania ja Prantsuse kultuurist. Lisaks kunstiajaloo raamatule on Sitsiilia kaunite maastikega päikeseline saar, mis pakub piiramatult avastusvõimalusi gurmaanidele.

Sardiinia / Cagliari
Sardiinia oli eriliseks inspiratsiooniallikaks inglise kirjanikule D. H. Lawrence’ile, kes siin palju reisis – tihtipeale ka jalgsi. Oma raamatus “Meri ja Sardiinia” kirjutab ta: “Sardiinia on jäetud väljapoole aega ja ajalugu”. Siin ongi kokku põimunud foiniiklased, kartaagolased, roomlased, araablased, bütsantslased ja hispaanlased – kõik nad on siia tulnud ja see saar on nad ümber kujundanud.

– – – – –
Artikkel on ilmunu ajakirja Estraveller august-september 2005 numbris.
Allikas: Itaalia Turismiamet

Kommentaarid: