Jaapani maavärin ja võimalikud reisikatkestused

11.03.2011
Helena Parmask

Jaapanit tabas täna viimase 140 aasta võimsaim maavärin, mille tugevuseks Richteri skaala järgi mõõdeti 8,9 magnituudi. Maa-aluste tõugete hüpotsenter asus Tokyost 373 km kaugusel ja 32 km sügavusel maa sees. Maa-alused tõuked leidsid aset kell 14.46 Tokyo aja järgi, jättes elektrita umbes neli miljonit inimest.

Jaapani maavärin, tsunamiMaavärina tagajärjel on esialgu peatatud töö ainult Jaapanis Narita (Tokyo)  ja Sendai lennujaamades. Eestlaste seas ei ole maavärina piirkond väga levinud turismisihtkoht, seega lennukatkestused ja muu kaasnev tõenäoliselt paljusid eestlastest reisijaid ei mõjuta.

[Täiendus 11.03.2011 kl 14:27] http://www.guardian.co.uk infol on nüüd ettevaatusabinõuna peatatud lennuliiklus ka Hawaii saartel Maui, Kauai ja Big Island. Tokyos on katkenud ühistranspordi ühendus.

Tsunamihoiatus on edastatud vähemalt 50 riigile ja piirkonnale, nende hulgas Venemaa, Filipiinid, Indoneesia, Paapua-Uus-Guinea, Austraalia, Fidži, Mehhiko, Uus-Meremaa, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras, Tšiili, Ecuador, Colombia, Peruu ja USA ning paljud Vaikse ookeani saared. (Vt joonis, hiidlaine eeldatav saabumisaeg. Allikas: BBC.co.uk).

Estravel on välja selgitanud kõik reisijad, kes meie kaudu on Jaapanisse reisinud või reisimas. Kõigi reisijatega, kelle reis on planeeritud lähiajaks, võetakse eraldi ühendust. Hoiame arengutel silma peal ja informeerime jätkuvalt kõiki kliente, kelle reisiplaanid võivad olla takistatud.

Klientidele, kes plaanivad lähiajal reisida Jaapanisse või hiidlainest ohustatud piirkonda, soovitame järgmist.

1) Jälgige jooksvat lennuinfot lennujaama või lennufirma kodulehelt.

2) Kui lend on tühistatud, pöörduge lennufirma või Estraveli klienditeeninduse (24 h reisiabi 6 266 266) poole. Enamasti on võimalik tühistatud lennu pilet hilisemaks muuta või selle eest raha täies mahus tagasi saada. (NB! Kehtib A I N U L T selle pileti kohta, millel olev lend on tühistatud. Kui kasutate sama reisi raames mitut erinevat piletit, siis vt järgmist punkti.)

3) Kui tühistatud või oluliselt hilineva lennuga seoses osutub võimatuks muude reisiteenuste kasutamine (eraldi lennu- või muu transpordi piletid, majutus jms), siis nende eest lennufirma ei vastuta. Kahjunõue tuleks esitada kindlustusfirmale, eeldusel, et teil on olemas kehtiv reisitõrkekindlustuse leping. See peab olema sõlmitud enne lennu ärajäämise teatavaks saamist (mõne kindlustusfirma puhul on täiendavalt nõutud kindlustuse ostmine hiljemalt 72 h enne plaanitud reisi algust) ning sisaldama ka lisakaitset looduskatastroofide vastu. Kui seda lisakaitset ei ole, ei pruugi kindlustus looduskatastroofist põhjustatud kahjusid hüvitada.

[Täiendus 11.03.2011 kl 16:50]
Hea uudisena on EMT teatanud, et lubab oma Jaapanis olevatel klientidel 11.-13.märtsini tasuta Eestisse helistada ja sõnumeid saata. Kliente teavitab EMT tasuta sidevõimalusest SMSiga, kuhu on lisatud ka Eesti konsulaadi kontaktid võimalikus hädaolukorras abi saamiseks ning link, kust saab jälgida meedia ja võimude teadaandeid ja korraldusi (inglise keeles). Vaata lisa Äripäevast.

Kommentaarid:

  1. Anu

    Raigo, blogi kommentaariumi kaudu Sind aidata on natukene aeglane ja keeruline. Soovitan Sul pöörduda kas Eesti saatkonda Tokyos telefonil (813) 541 27 281 või e-kirjaga Embassy.Tokyo@mfa.ee või välisministeeriumi konsulaarabiosakonda 24 h telefonil +372 53 01 9999. Konkreetseid kojusõiduplaane aitab teha Estraveli 24 h reisiabi telefon 6 266 266.

  2. raigo

    Tere Oleme nüüd siin Jaapanis puhkamas mis pole enam ültse puhkuse moodi. Äkki oleks kuidagi võimalik meid siit varem ära tuua või midagi sellist kuna me ei tea millal see tuuma jama tokjot mõjutama hakkab. Raigo