José Miquel kutsub Päikeserannikule

10.05.2001
José Miquel / Estraveller

hispaania_3Hispaania on eestlaste hulgas reisisihtkohana populaarne aastaringselt. Milline Hispaania piirkond oleks aga see kõige parem suvepuhkuse veetmiseks – käisime nõu otsimas asjatundjatelt Hispaania Turismiametist.

“Ükskõik milline koht alates Costa Bravast mandriküljel (Vahemere-poolel) kuni Portugali piirini välja,” vastab Hispaania Turismiameti Helsingi büroo juhataja José Miquel. “Üks põnevamaid puhkekohti on loomulikult Mallorca saar, mis on tõeline pärl. Aga Kanaari saaredki on suurepäraseks sihtkohaks just suvel, kuna seal pole kunagi liiga kuum – õhutemperatuur püsib 23-25 kraadi ringis.”

hispaania_1Vahemerel populaarseim Costa del Sol

Soovitatud Vahemere-rannikust on põhjamaalaste seas enim kuulsust võitnud Costa del Sol, Päikeserannik. Oma looduse ja turismieelduste poolest kõige huvitavam turismipiirkond hõlmab kogu Malaga ranniku, samuti Cádizi maakonna Vahemere-poolse ranna.

Costa del Sol võlub ennekõike oma mitmekülgsusega. Kollase liivaga kaetud supelrannad moodustavad harmoonilise terviku kohati päris rannast algavate mägedega. Mäed on rannikule ka kaitseks, tagades erakordselt mõnusa kliima. 325 päikeselist päeva aastas ja merevee aasta keskmine temperatuur 18 kraadi võimaldavad reisijal päikesepuhkuse võlusid nautida igal aastaajal. Lisaks läbipaistev vesi, puhtad rannad, kaasaegsed hotellid ja teenused, head kultuuri- ja meelelahutusvõimalused, talutavad hinnad.

“Costa del Soli infrastruktuur on nii arenenud ja mitmekülgne, et tagab suurepärase hinna ja kvaliteedi suhte, jutustab José Miqel. “Põhjamaalastele meeldib Costa del Sol seetõttu, et siin võib tegelda ka mitmesuguste tervislike ja sportlike harrastustega. Muuhulgas on väga populaarne golf – Costa del Soli piirkonnas on kokku üle 40 golfiväljaku. Ja aktiivselt puhata võib siin aastaringselt – Costa del Sol on praktiliselt ainus koht Euroopas, kus talvelgi on mõnus ja soe kliima.”

hispaania_4Igal keskusel oma nägu

Oma iseloomult on Päikeseranniku linnad erinevad. Málaga, Pablo Picasso linn, on piirkonna suurim. Fuengirola on populaarne perede ja eakamate inimeste hulgas. Torremolinoses on kirev ööelu, kuid tõeliseks meelelahutus- ja lõbustuskeskuseks on Marbella.

Stiilne Marbella sai alguse juba rooma aegadel, asudes Rooma viiva Via Augusta ääres. Linna vana mauristiilis kesklinn on vaatamisväärsuseks senini. Hästituntud on Marbella jahisadam Puerto Banús, maailma kuulsaimate kokkusaamiskoht.

“Hispaanlased on teatavasti suured elunautijad,” juhib José Miquel tähelepanu hispaanlaste ääretult mõnusale elustiilile. “Nad armastavad head toitu ja head veini. Ja mõlemat on Andaluusias rohkesti: sherry, manzanilla, montilla, moriles ja palju-palju teisi. Ning uskumatult maitsvad on siinsed kalatoidud. Kõige nautimiseks on vaja vaid aega ja vastuvõtlikku meelt!”

Kulinaarseid elamusi kohtab Andaluusias igal sammul. Näiteks mõnusad suupisted veini juurde – tapas. Algselt tähendas tapas kaant. Õhuke singilõik pandi vanasti sherriklaasile peale ja mõlemad asetati välistrepile omamoodi tervituseks külalisele. Costa on tapas tavaliselt mereandidest.

Innukas turist ei jäta reisil kindlasti nautimata ka kaht sügavalt hispaanialikku nähtust – flamencot ja härjavõitlust.

Rannast eemalgi palju põnevaid paiku

Turismil on Costa del Solis juba pikk ajalugu. Liivarandu ääristavad sajad hotellid, restoranid ja väikesadamad. Siiski on alles palju algupärast õhkkonda – olid ju praegused turismikeskused endised kalurikülad ja vanimad neist asutatud juba foiniiklaste ja kreeklaste poolt.

José Miqeli sõnul on Costa del Sol suurepärane puhkusereisi sihtkoht ka neile, kes soovivad muudki kui pelka randa.

“Pruugib sõita vaid mõned kilomeetrid sisemaa suunas ja satute uskumatult põnevatesse paikadesse, väikestesse küladesse, kus kohalikud elavad oma igapäevast elu, nagu turiste polekski üldse olemas,” kirjeldab Miquel. “Nagu iga muugi koht, pakub Costa del Sol võimalust tutvuda kohaliku kultuuri ja kunstiga – juba Andaluusia valged külad on nagu kunstiteosed. Ja Costa del Soli lähedal asuvad sellised suurepärased pärlid nagu Córdoba, Granada ja Sevilla, Või siis Cádiz, Läänemaailma vanim linn.”

hispaania_2Autoga näeb rohkem

Päikeserannikul ringisõitmiseks on soovitav paarikski päevaks rentida auto. Mäestikuteed on käänulised ja hispaanlaste sõidustiil ülemeelik, kuid autoga ringiliikumine on Eestimaa liikluskaoses karastunule täiesti jõukohane. Teisiti jääksid nägemata mäetippudel ja -külgedel paiknevad idüllilised valgete majakestega väikekülad, kultuuri- ja ajaloolinnadest Cordoba, Granada ja Sevilla rääkimata. Ja tegemata kõrvalhüpe naabrite brittide poole Gibraltarisse. Näiteks Sevillasse on Costa del Solist ainult 240 km ning kui varahommikul startida, on see suuremate vaevusteta ühe päevagagi sõidetav. Kuigi palju põnevat jääb ühepäevasel kiirkülastusel ka nägemata ja igaüks neist maailmakuulsatest linnadest vääriks pikemat peatumist.

Omaette maiuspala on ka järsu kuristiku servale kahjunukile ehitatud Ronda. Hispaania üks vanimaid linnu, asutatud juba keltide poolt, on suutnud säilitada mitmeid ajaloolisi ehitisi. Kolm linnaväravat 13. sajandist, suurepärased aadlipaleed, mitmed vanad kirikud ja riigi üks kuulsamaid härjavõitluse areene väikese muuseumiga.

Pärisime kohtumise lõpuks, milline on José Miqeli enda lemmikpaik Hispaanias.

“Mina tunnen ennast Hispaanias igal pool hästi. Aga mu eriline soosik on Põhja-Hispaania – kogu Cantabria rannik ja seda eriti suvel. Kuna aga elan Soomes ja abikaasa survel oleme endale hankinud kesämökki, siis veedan suved hoopis töölaagris meie suvilas Sysmäs,” paljastab José naerdes oma suveplaanid.

Lugu on ilmunud ajakirja ESTraveller numbris mai/juuni 2001

Kommentaarid: