Juulis oli Euroopa lennujaamade liiklus väga lähedal kriisieelsele tasemele

20.09.2023
Estravel

Juulis läbis hoolimata inflatsioonist Euroopa lennujaamasid võrreldes 2019. aasta sama kuuga 97% reisijatest.

Kuigi see peaaegu tagasipöördumine COVID-19 eelsesse olukorda on märkimisväärne suvise tipphooaja ajal, on riigiti endiselt suuri erinevusi, märkis Airports Council International (ACI Europe) Euroopa haru oma igakuises statistikas. ACI Europe on täheldanud taastumise kiirenemist, kui Euroopa lennujaamades nähti juunis 94,1% reisijate mahust võrreldes nelja aasta taguse ajaga juunis. Lisaks kasvas Euroopa lennujaamade liiklus juulis 12,8% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

ACI Europe’i tegevjuhi Olivier Jankoveci sõnul näitavad viimased Euroopa lennujaamade liiklust puudutavad andmed, et inimesed tähtsustavad rohkem puhkusereise või perekonna ja sõprade külastamist. See on eriti märkimisväärne, arvestades elamiskulude tõusu ja rekordilist lennupiletite hinnatõusu. Jankovec hoiatas siiski, et taastumine on endiselt ebaühtlaselt jaotunud.

Island, Horvaatia ja Kreeka on ees

Tugevat nõudlust Atlandi-üleste reiside järele märkisid Islandi lennujaamad – võrreldes 2019. a juuli reisijate arvuga 116,2%, järgnesid Horvaatia (115,7%) ja Kreeka (114,8%) lennujaamad.

Soome kuulub nende riikide hulka, kelle õhuruumi läbib kõige vähem lende (69%), põhjuseks lähedus Venemaa õhuruumile, mis on Ukraina sõja algusest saadik Euroopa ettevõtetele suletud. Sloveenia (72,6%) ja Bulgaaria (77,1%) kuuluvad samuti kõige madalamate protsentidega riikide hulka.

Saksamaa lennujaamad ei ole veel kriisist täielikult taastunud, tegutsedes vaid 80,8% ulatuses 2019. a juuli tasemest. Võrdluseks on paremini taastunud nt Prantsusmaa ja Suurbritannia, vastavalt 93,4% ja 95,3% võrreldes nelja aasta taguse ajaga. Türgi on seevastu ületanud oma kriisieelset taset, töötades tasemel 106,5%.

2019. a juulis kasvas Istanbuli lennujaama reisijate arv märkimisväärselt, kasvades 116,5%. Istanbuli lennujaam oli ACI Europe’i edetabelis London Heathrow järel teisel kohal, kuid enne Pariisi Charles-de-Gaulle’i, Frankfurti ja Amsterdam Schipholi.

Allikas: tourism-review.com

 

Kommentaarid: