Kääbikute kodu – Uus-Meremaa

20.12.2012
Eliine Rannajoe

Pisike, pontsakas, rõõmsameelne ja karvaste jalgadega– ei-ei, mul ei ole päkapikkudest kummaline kujutluspilt tekkinud, vaid pean silmas ikka kääbikuid!

Kääbikla

Foto: Hobbitontours

„Sõrmuste isanda“ sõpradele juba tuttav Uus-Meremaa on taas kinolinasid vallutamas, sel korral filmis „Kääbik“. Filmide režissöör Peter Jackson leidis J. R. R. Tolkieni raamatutes armsaks saanud tegevuspaikade jaoks ideaalsed võttekohad just sel mägisel maal. Kuigi peale „Sõrmuste isanda“ triloogiat ei jäänud kääbiklast alles oluliselt rohkem kui tore mälestus, siis peale „Kääbiku“ filmimist otsustati võttepaik säilitada. Nii on kõikidel karvajalgade fännidel võimalus sammuda uhkelt üle kivisilla ning kosutada end peale kääbikuurgude uurimist Rohelise Lohe pubis maitsva rüüpega.

Huvilistel on võimalus võtta osa erinevatest ekskursioonidest, külastada kääbikute küla (kuigi tagasihoidlikke kääbikuid ilmselt näha ei õnnestu) ja teisi armaks muutunud võttepaiku. Õigete paikade leidmise muudab mugavaks võimalus alustada ringkäiku näiteks lähedal asuvas Matamata või Rotorua linnast, kuid ka Aucklandist sõidab kohale vaid paari tunniga.

Ebakääbikliku seiklusvaimuga reisisellid võivad võtta ette ka pikema teekonna „Sõrmuste isanda“ tegevuspaikadesse. Musta isanda Sauroni pesitsuspaiga Mordorina on meile tuttavaks saanud Tongariro rahvuspark. Kolmest seal asuvast vulkaanist suurim, Mount Ruapehu, on filmis küll tuline ja sünge, kuid vabal ajal siiski palju ligitõmbavam.

Canaan DownsHelgema vaatepildi osaliseks saab aga Canaan Downsi reservis, mis on tuttav Chetwoodi metsana – kohana, kuhu Aragon kääbikud nende teekonna alguses juhatas. Silmailu pakuvad iidsed pöögid, mida ümbritsevad tontlikke kivimürakaid täis puistatud niidud. Väikseks preemiaks kõrvalepõike eest on aga lähedalasuvad Abel Tasman, Kahurangi ja Nelson Lakesi rahvuspargid.

Lahingufännidele pakub äratundmisrõõmu Christchurchist kolme sõidutunni kaugusel asuv Mt Cook, kus toimus Pelennori väljade lahing. Kuigi orkide ja Rohani ning Gondori meeste võitlustandrile eravalduse tõttu ligi ei pääse, toidavad kujutlusvõimet ümbritsevad kuldsed väljad, ebamaiselt sinised järved ja taamal kõrguvad Lõuna-Alpid. Vaade Tekapo järve ääres asuva Mt. Johni observatooriumist on kuuldavasti üks maa võimsamaid, nii päeval kui ööl.

ArrowtownSeikluste pealinn Queenstown lausa kihab „Sõrmuste isanda“ võttepaikadest, näiteks asub haldjate mets Lothlorien Glenorchy lähedal, Arrowtowni lähedal asub aga Bruineni jõe koolmekoht, mille rahulikust veest „Sõrmuste vennaskonnas“ metsikud hobused välja võluti. Tõelise asjahuvilise mekaks on aga hoopis Wellington, kus asub lisaks Peter Jacksoni stuudiole ka Weta Cave – minimuuseum, kus saab piiluda filmi erieffektide loomise telgitaguseid. Linna keskel asub aga Mount Victoria, mille metsatukas kääbikud end Mustade Ratsanike eest varjasid. Lähiümbruses asuvad ka mitmed teised tuttavad paigad nagu Anduini jõgi, haldjate elupaik Rivendell ehk Kaljulõhe ja paljude orkide kodu Isengardi ehk Raudlinn.

“Sõrmuste isanda” võttepaigad on juba tuntust kogunud, kuid “Kääbiku” triloogia pakub taas võimalust uusi põnevaid paiku leida. Näis, kuhu 2013. aasta lõpus linastuv teine osa meid viib! :)

______________

Kasutatud allikad: Lonely Planet, NBC News
Fotod:  Hobbitontours.com, Atlasofwonder.com, Arrowtown.com

Kommentaarid: