Kaks sõpra otse Dubaist

19.02.2019
Evelin Kivilo-Paas

Kui koos satuvad reisile kaks treeneri ametit pidavat head sõpra, nagu Kendra „totaalne Exceli-inimene“ Vaino ja Mihkel „go with the flow“ Vabrit, sünnib just selline seiklus. Üheksa päeva riigis, kus kõik on kõige-kõige, saab täis pikitud tegevusi ja vaatamist väärt paiku, nii et rannas lebotamiseks jääbki napp kuus tundi.

Mihkel ja Kendra ajastasid Dubai reisi kevadisele koolivaheajale aprilli lõpus, kuna plaan oli reisida koos lastega ning Mihkli abikaasal on õpetajana keeruline üle nädala koolist ära olla. „Vaatasime kaardi pealt, mis riik poleks eriti kaugel ja kus oleks soe, ning jäime soodsaid lennupileteid ootama,“ sõnab Kendra.
Mihklile oli see esimene reis Araabia Ühendemiraatidesse. Kendra oli kaks aastat tagasi käinud Omaanis ning Ra’s al-Khaymah’ ja Abu Dhabi emiraadis. Ta põikas tol reisil ka päevaks Dubaisse ning juba siis tekkis äratundmine, et tahaks siia tagasi tulla.
„Võrreldes teiste emiraatidega on Dubai kõige arenenum. Tõepoolest, seal peabki kõik olema kõige suurem ja uhkem ning seda näeb ka kogu linnapildis,“ räägib Kendra. „Laps oli lausa kuri, et pidi koju tagasi tulema. Ta arvas isegi, et see on tema riik ja ta võiks sinna elama minna.“ Soe kliima, puhtus, suured klaaspinnad, kuld-kard kõikjal ning õhus hõljuv rahalõhn loovad Dubais ahvatleva rikkuse atmosfääri ning tunde ja usu, et kõik on võimalik.
„Seda, et fantaasial ei ole piire, tunneb siin igal sammul. Ainult mõtle suurelt ja ütle – raha pole probleem, teeme ära,“ iseloomustab Mihkel valitsevat mentaliteeti.
Dubai kiiret arengut ja katkematu ehitamise tandrit iseloomustab kas või tõik, et pärast Kendra eelmist reisi on mitu pompoosset vaatamisväärsust juurde tekkinud, nende hulgas selle aasta alguses avatud Dubai Frame, hiiglaslik (muidugi mõista maailma suurim!), 150 meetri kõrgune kauni metallornamentikaga kaetud pildiraam, kust avanevad 360 kraadi raadiuses vaated Dubaile.
Mida aga Kendra ja Mihkel kogesid ehituslike maailmarekordite suurima kontsentratsiooniga riigis veel?

Burj Khalifa – möödapääsmatu kaunitar

Mis ja miks? Maailma kõrgeim, 828meetrine hoone, mis asub hiiglasliku kaubanduskeskuse Dubai Malli kõrval.

Mihkel: Burj Khalifa pakub vau-efekti igas mõttes – nii oma kõrguse kui ka vaadete poolest, mis kogu Dubaile avanevad. Läksime sinna varahommikul, kui ei olnud veel turistide horde, ning jõudsimegi vahetult enne suurt Hiina gruppi. Tipptundidel võib sissepääsemiseks seista järjekorras mitu tundi.
Kendra: Burj Khalifa ees võib kella 18–22 ajal iga poole tunni tagant imetleda purskkaevude värvilist, muusika ja koreograafiaga show’d, mida on eriti uhke jälgida õhtupimeduses. Lähedusest asuvast jalakäijate sillast üle jalutades jõuab vanale basaarile, kust saad sisse Araabia maa tunde. Keset suuri pilvelõhkujaid mõjub vana turuhoone nagu miniatuurne muinasjutt – ainulaadne võimalus kogeda ühekorraga üliuhket ja uut ning ammutada killukesi ka Dubai vanemast atmosfäärist.

Dubai Mall – poodlejate Meka

Mis ja miks? Dubai Mall on gigantlik, üle 50 jalgpalliväljaku suurune kaubanduskeskus, kus ostulusti pakub 1200 poodi.

Mihkel: See ei pruugi siin aga enam kuigi kauaks suurimaks kaubanduskeskuseks jääda, sest juba on paigas arendusprojekt hakata ehitama neli korda suuremat keskust.
Kendra: Kel plaanis jõuda mitmesse poodi, võiks kõigepealt teha valmis plaani. Muidu avastad ühel hetkel, et järgmine otsitud pood asub kaks korrust kõrgemal ja keskuse teises otsas ning enam sinna kõmpida ei viitsi. Šeigid seal muidugi jala ei kõnni, nemad kasutavad perega golfitaksosid, mis neid ühest brändipoest teise sõidutavad. Dubai Mallis proovisime kamba peale kuulsat banaanipudingit – kolm lusikatäit annab tõenäoliselt kokku ühe toidukorra kalorid. Suurem õhtusöök jäi sellepärast isegi vahele, kuna söödud ampsud olid nii külluslikud.

The Palm – jõukuse saarestik

Mis ja miks? Palmikujulise tehissaare Palm Jumeirah’ tõeline kaunidus avaneb ülalt vaadates. Seda on nimetatud ka kaheksandaks maailmaimeks. Dubai kvaliteetseim ja kalleim piirkond.

Kendra: Sõitsime saarestikule üherööpmelisel raudteel, mis iseenesest oli omaette kogemus, kuna sel rongil pole juhti. Raudtee viib otse piirkonna uhkeima hotelli Atlantis The Palmi juurde. Tehissaar areneb meeletu kiirusega, mistõttu on ilmselt põnev umbes viie aasta pärast tagasi minna, et näha, mida „palmiokstele” on juurde ehitatud.
Mihkel: Kui meie Ülemiste vanake Dubaid näeks, saaks ta küll infarkti, sest seal jätkub tööd küll ja veel!
Riigis on ainuke ametlik vaba päev reede, kui kohalikud rikkurid ajavad oma uhkemad autod välja ja suunduvad nendega linna peale. Üks ja enamasti ainus viis aimata kohalike staatust ja elujärge on naiste jalanõud ja burkamaterjal. Reedeti näeb linnas ka rohkem politseinikke Porschedega, eriti kiirteede ääres, et vajadusel kiiretele autodele järele jõuda.
Dubais võib rentida ringisõitmiseks ka auto, kuid selleks peab olema väga hea GPS, kuna mahasõidud suurtelt teekonstruktsioonidelt võivad olla üsna keerulised ja pikad.

Väljasõit Sharjah’sse

Mis ja miks? Suuruselt kolmas emiraat, mida ümbritseb lõputu kõrb. Üks linna põnevamaid vaatamisväärsusi on 100 meetri kõrgune purskkaev, mis sümboliseerib naftajuga – riigi rikkust ja heaolu.

Kendra: Kui me Sharjah’sse teed küsisime, ei saanud meist esialgu keegi aru, sest hääldasime nime valesti – õige on öelda sarža. Valisime liiklemiseks tuuribussi hop on hop off, et ühe päevaga võimalikult palju ära näha.
Mihkel: Vanasti oli Sharjah kuulus kuurort ja legendaarne pidude Meka. 2008. aastal, kui algas üleilmne majandussurutis, sattus piirkond raskustesse. Neile tuli appi Saudi Araabia, kelle ainus tingimus oli, et Sharjah peab hakkama järgima rohkem koraani ja pidama kinni traditsioonidest. Nüüdseks on sellest saanud täiesti alkoholivaba emiraat. Meie jaoks on tegu kuurortlinnaga, kus liigub väga palju vene rahvusest turiste. See on ka muide riigi suurim õppepiirkond, kus asub suur ülikoolilinnak.

Miracle Garden – lillede rikkus

Mis ja miks? Imetabane lilleaed. Aed on suletud maist septembrini, kui temperatuur ületab 40 kraadi.

Kendra: Miracle Garden on täiesti fenomenaalne nähtus keset kõrbe – kogu lilleilu on ju pandud püsti 40kraadises kuumuses. Et aeda ülal pidada, kulub iga päev 757,082 liitrit vett. Selleks on välja nuputatud taaskasutatavad ja säästvad süsteemid. Kui üks lilleke sureb välja, asendatakse see uuega. Lillelõhna aias eriti ei tunne, sest ilmselt tapab kuumus selle ära. Liigirikkust seal ei näe, sest enamasti on kujutistes kasutatud samu lillesorte.
Mihkel: Kõik on ehitatud lilledest: majad, autod, elusuuruses lennuk, loomad-linnud ja hiiglaslik Miki Hiir. See on armas ja kaunis koht, kus veeta aega terve perega, lähedal asub ka liblikapark Butterfly Garden.

Seiklus Abu Dhabis

Mis ja miks? Kõige rikkam emiraat ja Ühendemiraatide pealinn. Muljetavaldavamad vaatamisväärsused on Emiratesi palee ja Jumeirah Etihadi tornid, Sheikh Zayedi suur mošee ja hiiglaslik meelelahutussaar Yas Island, kus asuvad veepark, vormelirada, golfiväljak ja Ferrari World.

Mihkel: Abu Dhabis on rajamisest saadik olnud eesmärk tekitada kõrbesse rohelust. Igal aastal kulutab riik ühe palmi ülalpidamisele tuhandeid dollareid. Taas üks märk siinsest üle võlli mõtlemisest!
Dubaist Abu Dhabisse on ligi 130 km. Siinne Sheikh Zayedi mošee on ehitis, mida lihtsalt peab nägema. Kui seda pole näinud, polekski nagu emiraatides käinud! Kolossaalne, valge ja ilus, võimsate õhuliste avatud sammastega koridoride ja mastaapse siseõuega ehitis, millele rohked veesilmad annavad kauni peegelduse. Kogu põrand (kokku 12 000 ruutmeetrit) on kaetud marmoriga ning sammastesse tahutud lillornamentidesse on pikitud poolvääriskivimeid.

Külastasime ka eelmise aasta novembris valminud Abu Dhabi Louvre’it, mida ei anna muidugi võrrelda legendaarse Pariisi muuseumiga, kuid siin võib näha kunstiteoseid, mis on Louvre’ist laenatud. Eriti väärib imetlust kupli all olev metallsõrestik, mille vahelt voogavad välja murtud päikesekiired.
Abu Dhabisse minnes tasub üle vaadata kalleim hotell Emirates Palace, mille ehitas oma perele esimene riigipea šeik Zayed bin Sultan Al Nahyan. Hotelli muudavad kalliks hoone ülalpidamiskulud. Igal aastal kulutatakse tonne kulda, et ehitis üle kullata, hoidmaks seda värskena. Menüüstki võid leida kullapuruga kohvi ja kullaga üle puistatud hamburgeri.

Kõrbesafari – lahe turistipopp

Mis ja miks? Populaarseim turismiatraktsioon, kus sõidetakse džiipidega kõrbes ning proovitakse muid meelelahutuslikke tegevusi.

Mihkel: Kui peaksin Dubaisse elama kolima ja hakkama siin mõnda tööd tegema, oleks kõrbesafari autojuhi amet raudselt üks neist.
Meile juhtus nii äge ja hulljulge autojuht, kes silmanurgast meie reaktsioone peeglist piilus ja neile reageeris, võttes järjest suuremaid ja julgemaid pöördeid ning suundudes üha kõrgematel liivaküngastel.
Kõrbesafaril on võimalik proovida ka kaamelisõitu ja liivasurfi. Kaamelisõit meenutab aga pigem seda, kuidas lapsed saavad suveüritustel eesli või poniga väikese tiiru teha.

Vana Dubai, abrasõit ja turud

Mis ja miks? Dubai jaotab kaheks Dubai Creek, umbes 14 kilomeetri pikkune laht. Varem oli põhja pool lahte linn Daira ja lõuna pool Bur Dubai ehk vana ja uus Dubai.

Mihkel: Dubai ajalugu on lühike, kõigest 40 aastat. Emiraadi areng on olnud meeletu. Neil, kes soovivad saada ülevaadet ajaloost, tasub külastada Dubai muuseumi, kus näeb pildikesi kunagisest Dubaist. Kontrast moodsaima ja rikkaima Marina piirkonnaga on meeletu. Sealses kõrghoonete vahel olevas kanalite võrgustikus võib vaadelda nagu kinos, kuidas kohalikud rikkurid oma jahtide ja kaatritega ukse ette sõidavad.
Kendra: Dubai Creeki kallaste vahel liikumiseks on mõnus kasutada varikatusega puupaate ehk abrasid, mis liiguvad varahommikust südaööni. Abrad peatuvad kohalike turgude lähedal. Turgudel käimiseks maksab varuda aega. Kindlasti tasub minna kullaturule, kuhu iga päev riputatakse üles üle 25 tonni kulla. Kullaturu lähedal asub vürtsiturg. Aga kui seal korra seisma jääd, oledki „läinud“. Ilmselt oleksime siiamaani turul, sest seal võib tõepoolest kogeda araablaste agressiivsust, väljapressimist ja pealetükkivust.
Veesilma peale ehitatud Meena basaar on võrreldes vürtsituruga aga väga ilus ning ka suhtumine on seal üliviisakas – nagu oleksid kaubanduskeskuses, mitte turul. Sealsesse ilusasse keskparki on mõnud jalutama minna.

Hea teada!

  • Ramadaan. Liikuv islami püha, mil moslemid ei söö ega joo päikesetõusust päikeseloojanguni. Paljud kohvikud ja kauplused on päeval suletud ning ka turistidel pole soovitatav avalikult juua ega süüa, sest see solvab kohalike tundeid.
  • Tavad ja usk. Emiraatidesse minnes tasub end kurssi viia nende reglementidega. Mõned on emiraadid on kinnisemad ja konservatiivsemad, Dubai äratab tähelepanu oma korrektsusega, kuid on neist üks liberaalsemaid. Kehtib põhimõte, et kui austad nende kultuuri, austavad nemad ka sind.
  • Riietus. Viisakus paistab tänavapildis silma. Enne reisi täiendasime veidi ka garderoobi, õlapaeltega pluusid jäid koju. Alati võib võtta õlgadele salli, mis võib võimsate konditsioneeridega kaubanduskeskustes olla ka väga vajalik.
  • Transport. Ühistransport on Dubais väga hästi korraldatud. Hommikul vara, kui kohalikud lähevad tööle, on metrood rahvast täis. Päeval liiguvad peamiselt turistid. NB! Kui oled naine, kasuta naistevagunit, sest tipptunnil, kella 18–19 vahel sõites on metrood rahvast pungil. Taksod on Dubais eri värvi katustega, roosade katustega autos sõidutavad reisijaid naistaksojuhid. Ametlikud taksod on beežid, kui takso on aga valge või must, võib kahtlustada, et tegu on piraattaksoga.
  • Majutus. Vana Dubai hotellides pole kvaliteet nii hea kui uuemas osas. Peatusime uuemas, jahisadama lähedal Al Barsha piirkonnas apartemendi tüüpi hotellis. Suurema seltskonnaga reisides annab apartement hea võimaluse seltskonnaga koos olla, säästa majutuse pealt, vabaduse süüa, mida ise tahad, ning võimaluse ennast kohalikuna tunda. Hotelli valides võiks eelistada metroo lähedust, mis avardab liikumisvabadust.
  • Poed. Väiksema supermarketi tunneb Dubais kaugelt ära selle järgi, et neil on nagu meie külmhoonetes ees plastkardinad, sest väljas on nii palav.
  • Hinnatase. Hinnad on Dubais suhteliselt kõrged. Meie üheksa päeva reisikulud olid koos lennupiletitega kokku umbes 1000 eurot inimese kohta, mille eest võib näiteks vabalt poole kauemaks Indoneesiasse reisida. Siiski, hindade pärast me midagi tegemata ei jätnud. Kulude kokkuhoidmiseks tasub vaadata kohalikke vautšeriportaale, näiteks groupon.ae, kust võib leida soodsaid sissepääsupileteid, brunch’e, odavamaid pakkumisi kõrbesafaritele jne.

Allikad: Mihkel ja Kendra

Mida Dubais proovida ja tuua külakostiks?

  • Datlid. „Eri täidistega (mandlid või pistaatsiapähklid) ja šokolaadi sisse kastetud datlid on ülimõnus ja hõrk maius,“ tõdeb magusaekspert Mihkel.
  • Vürtsid. Suurepärane võimalus reisimälestuste elustamiseks kodus.
  • Kardemonikohv. „Ma pole seda kuskilt mujalt leidnud,“ ütleb Kendra. „Sattusin kardemonikohvist nii vaimustusse, et kui mõni tuttav on Dubai kanti minemas, palun tal seda alati kaasa tuua.“

Fotod: erakogu

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2018/2019. aasta sügistalvises numbris.

Kommentaarid: