Kas valmisreis või omal käel kokku pandud reis?

12.11.2012
Eliine Rannajoe

Kas valida valmis reisipakett või panna reis ise kokku on üks igavikulisi vaidlusteemasid kõigi vahel, kes üleüldse reisimise kohta mingit arvamust omavad. Kes ütleb, et valmisreisid on mõttetud ja kallid, kes jälle vastab, et ta ei viitsiks iial ise lennupiletite otsimisega vaeva näha. Kummal on õigus? Kes reisib odavamalt?

Taisse reisitakse ühtmoodi sagedasti nii valmisreisiga kui ka omal käel.

Ühest vastust me muidugi anda ei püüa ega saagi. Küll aga panime neutraalselt ja emotsioonivabalt kirja nii omal käel reisimise kui ka valmisreiside plussid ja miinused. Juurde lisasime hinnavõrdluse, kus levinud valmisreisi-sihtkohtadesse on kokku pandud ka omal käel reis.

Loe ja otsusta: milline reisitüüp Sinule paremini sobib?

Räägi meile ka oma mõtetest, kommentaarium on kõigile avatud!

Omal käel reisimise eelised:

  • Paindlikkus. Transpordi ja majutusvõimaluste kombineerimisel saab valida paljude erinevate pakkujate vahel, mistõttu on mugav reisikuupäevi kombineerida ning täpselt soovitud piirkonda külastada.
  • Paremad eelteadmised sihtkohast ja sügavam kokkupuude kohaliku kultuuriga. Reisi planeerimisel kogutakse tavaliselt kõikvõimalikke materjale külastatava piirkonna kohta, et sobilik kava kokku panna. Nii saab ka ülevaate piirkonnas pakutavatest võimalustest ja riigi eripäradest. Samuti saavad omal käel reisijad tavaliselt reisilt kaasa päris värvikad kogemused, kuna alati ei lähe plaanid täpselt nagu mõeldud ning kohalikku elu nuusutada õnnestub seega lähedalt.
  • Eripärased reisikavad. Omal käel reisimisel saab külastada ka vähem tuntud sihtkohti, kuhu pakettreise ei korraldata.
  • Soodsad lennupiletid. Reisi pikalt ette planeerides on võimalik soetada soodsamaid lennupileteid, samuti hoida silma peal põnevatel kampaaniapakkumistel.
  • Ajaplaneerimine. Reisil tuleb arvestada vaid oma seltskonna tempoga, mitte suurema grupi ajagraafikuga.

Omal käel reisimise puudused:

  • Ajakulukus. Sobivate lennupiletite ja majutusvõimaluste leidmine nõuab palju eeltööd, mis muudab reisi planeerisime aeganõudvaks.
  • Eksimisvõimalus. Kogenematu silm ehk ei hooma esimesel korral kõiki detaile ja nii võib juhtuda, et teenused saavad valeks kuupäevaks või puudulikult broneeritud.
  • Hinnatase. Reeglina on pakettreiside puhul üksikteenuste hinnad soodsamad, kui otse teenusepakkujatelt ostes.
  • Transport sihtkohas. Sihtkohas ringi liikumiseks ja majutuskohta jõudmiseks tuleb leida sobivad lahendused näiteks ühistranspordi või rendiauto näol. Pakettreiside puhul pole selle pärast vaja muretseda, lennujaamast hotelli ja tagasi saab mugavalt transfeeriga.

Tenerife on pigem valmisreiside sihtkoht, aga ka sinna leidub omal käel reisijaid.

Valmisreiside eelised:

  • Hea hinna ja kvaliteedi suhe. Pakettreiside puhul on nii lennupiletite kui ka majutuse hinnad reeglina soodsamad kui üksikteenuste ostmisel ning kohapeal pakuvad oma teenuseid usaldusväärsed partnerid.
  • Muretu puhkus. Otselend viib vahemaandumisteta soovitud sihtpunkti, transport hotelli ja tagasi on organiseeritud, reisiesindaja viib kättpidi hotelli check in’i ja teavitab infotunni toimumisest, ekskursioonid on eestikeelsed ja äraminekupäeval ootab buss hotelli ukse ees. Jääb üle vaid täiel rinnal puhkust nautida.
  • Võimalus valida erinevate ekskursioonide vahel. Reisi põnevamaks muutmiseks on lihtne valida mõni väljasõit, millel piirkonna kõige huvitavamate ja kuulsamate vaatamisväärsustega tutvuda.
  • Erinevad toitlustusvõimalused. Kõige meelepärasema paketi leidmiseks saab valida paljude lahenduste vahel. Sobiva variandi leiavad nii need, kes soovivad iga päev erinevaid kohalikke kohvikuid ja restorane avastada, kui ka need, kes kuurordis rikkalikku toiduvalikut nautida tahavad.
  • Reisiesindaja. Küsimuste või murede tekkimisel on kerge pöörduda sihtkohas oleva reisiesindaja või teenusepakkuja poole. Ei mingit keelebarjääri ega viipekeelt, kõik mured saavad eesti keeles lahendatud.
  • Mugav tasumine. Pikalt ette ostes on võimalik reisi eest jupphaaval tasuda. Nii saab vältida korraga suuri väljaminekuid.
  • Lai hotellide valik. Sobiva variandi leiavad nii pered, rahuliku puhkuse kui ka lustaka ööelu otsijad.

Suurtes hotellides võib privaatsusest vajaka jääda.

Valmisreiside puudused:

  • Rahvarohked sihtkohad. Populaarsed kuurordid meelitavad ligi palju puhkajaid, seega võib täieliku rahu ja vaikuse nautimine olla keerulisem kui mõnes väikses hotellis.
  • Väiksem kokkupuude eheda kultuuriga. Suurte kuurortide ümbruses keskendutakse sageli turistide meelelahutamisele, seega on vähem märgata algupärast kultuuri.
  • Gruppides reisimine. Suuremas seltskonnas tuleb arvestada ka teiste reisikaaslastega, seega on oluline ajakavast kinni pidamine.
  • Vähene paindlikkus. Kuigi igaüks saab valida endale meelepärase sihtkoha, hotelli, toitlustuse, on reiside pikkus ja lendude ajad kindlaks määratud – enamasti on pakettreisid ühe- või kahenädalased.

Hinnavõrdlus

Hindade võrdlemiseks valisime talviste pakettreiside seast ühe populaarse lähi- ning kaugsihtkoha, reisiperioodiks lühikese ning pikema etteostmise. Mõlemalt puhul on tegemist kuu keskpaigaga, kuigi jõulude tõttu on detsembrikuine pakett veidi varasemaks nihkunud.

Hotellide valikul lähtusime sellest, et hotellil oleks hea hinna ja kvaliteedi suhe, läheduses rand, keskus ja hea transpordiühendus. Tähelepanu pöörasime ka sellele, et hotell oleks  peredele sobilik ning toad piisavalt mugavad, rõdu või terrassiga. Valitud hotellides võtsime võrdlusse sarnase tasemega ja toitlustustüübiga majutusvõimalused.

Seejärel otsisime juurde võimalikult sarnaseks perioodiks (täpselt samadel päevadel oleks lennud oluliselt kallimad) soodsad, maksimaalselt 1 ümberistumisega lennud.

Tenerife, Hispaania

Hotell Bahia Flamingo 3*
Kuurort: Los Gigantes
Keskus: u 500 m
Rand: u 400m

Asukoht: hotell asub vaikses piirkonnas, 500 m kaugusel Playa de la Arena keskusest. Hotelli lähedal on bussi- ja taksopeatus. Läheduses on söögikohad ja kauplused. Tubades lisavoodi võimalus, rõdu, rand lähedal. Lastele meelelahutus.

Pakettreis:
6.–13.detsember
Hind 795 €, reisikorrajdala Aurinko
Pakett sisaldab lennupileteid, tranfeere, majutust 7 ööks kaheses toas koos hommiku- ja õhtusöökidega
NB! Lennuaeg mõlemal suunal umbes 6 tundi.

Bahia Flamingo

Individuaalreis:
8.–15.detsember
Hind 761,70 €, lendudel 1 ümberistumine
Hind sisaldab lennupileteid, üht kohta tranfeerbussis lennujaamast hotelli, majutust 7 ööks kaheses toas koos hommiku- ja õhtusöökidega ning majutust 1 ööks Viini lennujaama lähistel.

NB! Lend Tenerifele kestab 11 tundi ja 50 minutit koos 4 tunni ja 20-minutilise vahepeatusega Viinis. Lend Tallinnasse kestab 16 tundi ja 25 minutit koos 9 tunni ja 15-minutilise vahepeatusega Viinis. Vajalik on Viinis ööbimine.

Phuket, Tai

Hotell Rawai Palm Beach Resort 4*
Kuurort: Rawai
Keskus: u 500m
Rand: u 100–200 m

Asukoht: luksushotell Rawai Resort jääb Promthepi neemest 5-minutilise ja Patongi rannast 20-minutilise autosõidu kaugusele. Phuketi rahvusvahelisse lennujaama on autoga 50 minuti teekond. Lisaks pakutakse külastajatele tasuta transporditeenust Yanui randa. Hea hinna ja kvaliteedi suhe – polnud just üks kallimatest, aga näeb hea välja. Lastesõbralik, mugav juurdepääs randa, palju teenuseid, mugavad toad.

Pakettreis:
10.–25. veebruar
Hind 1400 €, reisikorraldaja Finnamatkad, otselend algusega Helsingist
Hind sisaldab lennupileteid, tranfeere, majutust 14 ööks kaheses toas koos hommikusöökidega.
NB! Lennuaeg mõlemal suunal 11–12 tundi.

Individuaalreis:
9.–24. veebruar
Hind 1646 €, lennud algusega Helsingist, 1 ümberistumine
Hind sisaldab lennupileteid, tranfeeri lennujaamast hotelli, majutus 14 ööks kaheses toas koos hommiku- ja õhtusöökidega ning majutus 1 ööks Viini lennujaama lähistel.

NB! Lend Phuketi kestab kestab 20 tundi ja 55 minutit koos 8 tunni ja 45-minutilise vahepeatusega Moskvas. Tagasilend kestab 13 tundi ja 50 minutit koos 2 tunni ja 10-minutilise peatusega Moskvas. Kui võtta Moskvas ümberistumise asemel Finnmatkade otselend, läheks kogu reis u 100 € kallimaks.

Pane tähele: kõik hinnad on antud seisuga 09.11.2012 ja need võivad igal ajahetkel muutuda.
Fotod: hotellid

Kommentaarid: