Kaugkontorisse Küprosele!

03.04.2024
Kristi Kukk, Evelin Maddison, Liis Viilipus, Kadriann Randmer, Natalia Ganova, Anu Aedmäe, Kaire Saadi

Viimastel aastatel on paljud ettevõtted pakkunud oma töötajatele võimalust teha kaugtööd kodukontorist. Ka Estravelil on selline võimalus olemas ning arvestades meie ettevõtte tegevusvaldkonda turismi soovisid ka meie tootja- ja kliendisuhete tiimid proovida kaugtöö võimalust mõnes teises riigis.

Seega pandi plaan kokku ning üheskoos otsustati märtsikuu teises pooles minna nädalaks Küprosele – osalejateks tootesuhete juhid Kristi Kukk ja Evelin Maddison, kliendisuhete tiimist Liis Viilipus, Kadriann Randmer, Natalia Ganova ja Anu Aedmäe ning müügidirektor Kaire Saadi.

Tähepanekud

  • Küpros ei ole Schengen ehk Tallinnast lahkudes ja saabudes toimub dokumendikontroll. Küprosele saab reisida ID-kaardiga, aga pass kulub marjaks ära tasub arvestada, et passiga saab Tallinna lennujaamas robot-kontrollist kiiremini läbi kui ID-kaardiga (nii minnes kui tulles).
  • Kui tekib tahtmine külastada Põhja-Küprost, on enamasti passi vaja (võib vedada ja saada ka ID-kaardiga) ja kui juhtub, et piirikontroll passi piiriületuse kohta templi passi lööb siis võib edaspidistel viisataotlustel esineda tõrkeid, kuna on külastatud rahvusvaheliselt tunnustamata “riiki”.
  • Küprosel on vasakpoolne liiklus.
  • Küprosel on UK pistikud ehk adapter on vajalik ja hea kaasa võtta.
  • Küprosele saab reisida aastaringi, kuigi turismi kõrghooaeg on aprillist oktoobrini.
  • Maksta saab nii sularahas kui kaardiga.

Lennutransport

Lend oli Ryanairiga otse, Tallinn – Paphos – Tallinn. Nädalase reisi jaoks otsustasime pagasiga piletipaketi kasuks. Tasub alati üle vaadata pagasi mõõdud ja kaalupiirangud, sest lennufirmati võivad need olla väga erinevad. Näiteks ei ole Ryanairi pagasiga piletipaketis käsipagas mitte standard mõõdus käsikohver vaid lihtne (loe: väike) seljakott, käekott või arvutikott, mis peab mahtuma eesoleva istme alla. Tavamõiste mõõdus käsipagasi saab lisatasu eest juurde osta või siis osta kohe Priority piletipakett, mis sisaldab standard mõõdus käsipagasit ning nendel juhtudel on lubatud kasutada peakohal asetsevaid pagasikappe.

Ryanairi lennukitel puuduvad harjumuspärased taskud istme tagaküljel (mis ilmselt annab rohkem jalaruumi pikkadele inimestele). Samuti ei kuvata kusagil lennuinfot (palju lennatud jne). Siiski aga väga positiivne lennukogemus lend oli graafikus väljatoodust tervelt tund aega varem sihtkohas.

Autorent sihtkohas

Kuna meid oli kokku 7, rentisime 2 autot. Meie jaoks oli oluline, et rendifirma oleks usaldusväärne, võimaldaks täiskindlustuse ning lisajuhi mõistliku hinna eest ning, et auto mahutaks kenasti ka 3-4 kohvrit. Ühe meie renditud auto pagasiruum eeldas kolme 20 kg kohvri mahutamisel pisut oskuslikumat paigutamist, ent saime hakkama. Rendifirma kontor ei asu Paphose lennujaama hoones vaid ca 5-minutilise sõidu kaugusel lennujaamast. Rendifirma transfeeri buss viib/toob lennujaama. Paberite järgi peaks transfeeri buss liikuma 15-minutiliste intervallidega kuigi saabudes vist ootasime pisut kauem, äkki 20 min. Alamoga koos asus seal ka Enterprise rendikontor. Kahe auto rentimine andis meile rohkem vabadust liikuda kahe grupiga eraldi kui oli vajadust või soovi.

Küprose liiklus on sarnaselt Inglismaaga vastupidises suunas, mis alguses oli pisut harjumatu. Rendiautosid on liikluses lihtne ära tunda, nimelt nende numbrimärgid on punase taustaga. Eks see on kasulik ka kohalikele, kuna teavad siis arvestada, et konkreetne auto võib ilmselt sooritada kahtlaseid manöövreid.

Majutus sihtkohas

Meie jaoks oli oluline, et maja oleks piisavalt ruumikas, võimalusel eraldi tubadega, piisava arvu vannitubadega, suure avatud köök-elutoaga ja võimaldaks mugavalt tööd teha. Peale mitmeid valikuid, otsustasime Paphose äärelinnas asuva villa kasuks. Määravaks sai hea asukoht, maja ruumikus ja võrratu merevaade. Boonuseks oli mööda rannaäärt kulgev promenaad, mis viis välja kuni Paphose linna arheoloogiliste vaatamisväärsusteni.

 

Vaatamisväärsused

Tripylos ja Cedar Valley
Pafose metsas asub hingemattev Cedar Valley, mis on iseloomulik tuhandete endeemiliste Cedrus brevifolia (seedripuude) liikide poolest, mis on Liibanoni kuulsate seedrite lähedane sugulane. Samuti leiduvad orus mõned kalabria männid Pinus brutia. Ca 2,5 km (üks suund) matkarada viib küll üles mööda mäe külgedel asetsevaid teid (tagasi on 2,5 km allamäge), kuid on jõukohane igaühele. Raja tipus asub imeliste vaadetega tuletõrje vaatlustorn.

 

Avakas Gorge Nature Trail
Ca 1,2 km pikkune matkarada, mis järgib Avgase jõe kulgu. Kivine kitsas mäekuru, kus peab arvestama, et kuiva jalaga läbi ei pruugi pääseda. Meil siiski vedas. Vaated, mida rada pakub, on väärt sinna minemiseks kuluvat aega! Arvestades kui palju seda kohta igal pool mainitakse kui ühte turistiatraktsiooni, võib sõit sinna olla paras väljakutse kui hooaeg ei ole veel alanud ja kurusse viivad savised liivateed on talviste vihmade poolt poolenisti ära uhutud. Tegelikult ei kujuta ette, et sinna suurema transpordivahendiga kui auto, üldse ligi pääseb.

 

Kykkos Monastery
Tegemist mägedes asuva kloostriga, väidetavalt täiesti toimiv klooster, kus elavad mungad ja töö käib. Kodulehelt leidsime, et kuskil nende juures on võimalik ka ööbida. Kloostrialal sai ringi jalutada ja väljapanekuid imetleda. Klooster on kenasti korda tehtud, väga meeldiv külastus oli. Suveniiripoest saab osta ikoone (kalleim 14000 €), kulinaid ja alkoholi (vein ja ilmselt kohalik puskar). Kloostriga käib koos Commandaria vein – maailma vanim veel tootmises olev dessertvein, mille alkoholi sisaldus on tihti 15%.

Millomeris Waterfall
Mingil põhjusel juhatasid erinevad kaardirakendused parklasse, millest oli koseni ca 1 km mööda jõe äärt jalutada. Veidi uurimist ja tegelikult saab ka mööda väga kitsaid teid märksa lähemale sõita. Kosk jääb suurte kiviseinte varju selliselt, et eemalt seda näha ei ole, tuleb mööda jalgrada täitsa lähedale minna. Palavama ilmaga saavad soovijad ennast kose juures ka vette kasta. Soovituslik on võtta kaasa vette minemiseks sobivad jalanõud.

Aphrodite´s Rock Viewpoint 
Pikka tutvustust see koht ei vaja kõik pildistavad kive, nende ümber vahutavat vett ja päikeseloojangut. Legendi järgi on see Aphrodite sünnikoht. Parklast läheb tunnel õigesse kohta, juhuks kui ei soovi vales kohas sõiduteed ja piirdeaedu ületada.

 

Pissouri Beach ja Cape Aspro matkarada
Google’i soovitusel külastasime Pissouri randa, mis väga sügavat muljet ei jätnud, pigem kivisem ja rand nagu rand ikka. Küll aga jalutades pisut mööda rannaäärt, leidsime end matkarajalt, mis lausa kutsus avastama. Tegemist oli Cape Aspro rajaga, mis kulges mööda kaljust rannikut ja pakkus kõrgematelt kohtadelt imelisi vaateid. Kindlasti tasub matkale kaasa võtta ujumisriided ning võimalusel ka ujumissussid. Matkatee möödus kenast kivise põhjaga lahesopist, kus on väga kosutav end korraks jahutada. Kuumema ilmaga, peaks ka vesi kindlasti kaasas olema.

 

Pano Lefkara
Ilusa vanalinnaga väikelinn, kus väga olulisel kohal on käsitöö. Suurem osa suveniirikauplustest on täis heegeldatud ja tikitud linikuid ning hõbeehteid. Mõnes poes saab kohapeal ka ehete valmistamist näha. Linnas asub ka The church of Timios Stavros (Holy Cross), mida külastab igal aastal väga palju turiste, kuna kirikus on välja pandud tükike ristist, millel Jeesus oli risti löödud. Küll aga peab selle väikese puutüki nägemiseks olema väga tähelepanelik!

 

White Stones beach
Valgete kaljudega rand Limassoli lähistel. Restorani soovituse peale läksime kohale ja leidsime lummavad vaated merele ja Limassolile. Söök selles mereandide restoranis oli Küprosele kohaselt toitev. Tee peale jäi ka draakonipuude farm, kus lahke onu seletas kuidas draakoniviljad kasvavad ja kiitis eestlasi.

 

Paphos ja Paphose vanalinn
Tegemist on väga õdusa vanalinnaga, mis asub mäe otsas. Veidi meenutab see meie Rotermanni ala mõnusad kohvikud ja sisehoovid, kus võimalused erinevate sündmuste korraldamiseks ja niisama aja veetmiseks. Vanalinna restorane või taverne valides tasuks kindlasti uurida, kas on võimalik väljas istuda ja vaadet rannikule nautida.

 

Meie paraku ei näinud aga külastama peaks/võiks ka veinimõisaid Omodose küla piirkonnas. Näiteks sõitsime mööda ühest eriti uhkest modernsest veinimõisast (isegi lausa kindlusest) Oenou Yi, mida Kristi külastas 2021. aastal ja kus tol ajal sai lisaks veini tegemisele ka kunstinäitust näha.

Söögikohad

Kindlasti tasub tellida erinevaid mereande, sest need on värsked ja oskuslikult valmistatud. Üldine hinnaklass on pigem soodne ja portsud suured. Näiteks ühest õhtusöögist jagus meile veel järgmiseks lõunakski. Keskmine pearoog jäi hinnaklassi vahemikus 12-17 eurot.

Ocean Basket Paphos / Coral Bay – kohalik restoranide kett, võib öelda mereandide restoranide kett. Soovitaja ütles, et see on Küprose mereandide McDonalds. Osutus heaks ja katsetasime erinevates kohtades lausa kolmel korral.
Agios Georgios Alamanou – restoran White Stones ranna kaldal. Pakub mereandide valikut, aga ka liha ja pastaroogasid.
Kastro Resto Pissouri – paikneb Pissouri rannas, küll aga mitte päris esimesel liinil. Hingematvate vaadetega ei hiilga aga mereannid olid kõik väga hästi valmistatud.
Agora Tavern – asub Paphose vanalinnas (mäe otsas, päeval oleks väga hea vaade olnud) ja oli koht, kus menüüs ongi vaid Küprose traditsiooniline toit ehk meze palju erinevaid suupiste stiilis sööke, mis serveeritakse suurematel vaagnatel/kaussides jagamiseks. Valikus nii liha, kala kui ka vegan meze. Öeldakse küll, et üks meze on ühele sööjale, kuid meie jaoks olid kogused nii suured, et oleks võinud 7 inimese jaoks tellida nt 5 kogust.
Farmhouse – asub Paphose peatänaval teiste restoranide vahel, mille valisime jooksvalt mööda sõites. Kriteeriumiks oli, et ei oleks liialt viisakas koht ning saaks ka teksadega hakkama, seda sai. Toidud olid suured ja vein soodne.

 

Muljed Kristilt

Praegusele reisile minnes oli mul meeles, et esimene ja viimane kord käisin Küprosel 25 aastat tagasi. Reisi teisel päeval mägedes matkates tuli mulle aga meelde, et 2021. aastal külastasin Küprost siiski ka Vahemere kruiisil olles, mille raames meid viidi sadamast Omodose nimelisse veinimõisatega külakesse. Seega kui antud reisil sõitsime mägedest rannikule liikudes mööda veinimõisast Oenou Yi, tekkis tõeline äratundmise hetk. Küpros üllatas mind oma hea infrastruktuuriga ja tundus, et paljud majad on ka renoveerimisel või ehitamisel. Lisaks muidugi ka kõrghooaja väline reisimine arvan, et meil oli võimalik palju privaatsemalt vaatamisväärsusi nautida. Mägimatkal olime 4-kesi ja korraks tundus küll, et kogu Küpros oleks justkui pausile pandud. Kindlasti soovitaksin randadest ja linnadest sisemaale sõita, et loodust ja rohkem kohalikku elu avastada.

Muljed Natalialt

Küprosel käisin esimest korda ja ei osanud eriti midagi oodata küll aga olin meeldivalt üllatunud. Küprosel kasvavad banaanid, sidrunid, papaiad, apelsinid ning isegi draakoniviljad ja passiooniviljad (granadillid). Tõeline troopika saar! Siinkohal tuleb mainida, et draakoniviljad ja passiooniviljad (granadillid) kasvavad küll siiski farmis, mitte looduslikult. Küprosel on väga ilusad päikeseloojangud, mida me saime nautida otse toast, diivanil istudes, sest meri oli kohe sealsamas. Neid päikeseloojanguid võiski sinna vaatama jääda… Sügavat muljet avaldasid mulle Cape Aspro matkarada, kus avanes imeline vaade türkiissinisele merele ja suursugustele mägedele ning Aphrodite Rock ja sealne imeline päikeseloojang. Lisaks Avakas Gorge Nature Trail oma imeilusa kivise kitsa kuruga, armas Lefkara küla pisikeste kitsaste tänavatega ja White Stones beach oma valgete kividega. Küprosel osatakse väga hästi süüa teha ja toiduportsud on üsna suured. Kasse leidub Küprosel kõikjal ja neid on palju. Vaatamata sellele, et kohalikud elanikud jätavad neile kassitoitu otse tänavatele, on kassid kavalad ja soovivad süüa küsida ka kergeusklikelt reisijatelt, tulles terrassile alati just õigeks ajaks lõunaks.

 

Tekkis idee minna Küprosele või mõnda teise toredasse kohta kaugkontorit tegema? Kirjuta estravel@estravel.ee või helista 626 6266 ja leiame sobiva variandi.

 

Kommentaarid: