Kirglik golfiturist Kairi

17.08.2023
Lugu on ilmunud reisiajakirja Traveller 2022 sügis-talvises numbris.

Estraveli personalijuhi Kairi Luuri hobi ehk golf on viinud teda maailma eri paikadesse, alustades Lõuna-Aafrikast ja lõpetades Šotimaaga, ning teinud temast välismaiste golfiväljakute tõelise asjatundja. Lugu on ilmunud reisiajakirja Traveller 2022 sügis-talvises numbris.

Kairi Luur. Fotograaf: Sergei Zjuganov

 

Kairi teadis juba keskkoolis, et tahab õppida psühholoogiat. Tartu asemel eelistas ta kindlalt Tallinna Ülikooli, kus lisaks kliinilisele psühholoogiale oli võimalik öppida ka personalijuhtimist ja andragoogikat. Seda, et just psühholoogia viib ta tööle Eesti suurimasse reisibüroosse, ei osanud ta isegi unes näha. Aastal 2002, kui tal oli vaja sooritada ülikooli kohustuslik praktika, pöördus ta Estravelisse. Konkursil oli huvilisi palju ja seda õnnelikum olin, kui osutusin valituks,” meenutab ta. „Kui praktikaaeg lõppes, otsustati personaliosakonda suurendada ja sain töötada personalispetsialistina oma magistriõpingute kõrvalt edasi ja nii ta läks.” Estravelist sai Kairi esimene “päris” töökoht. Enne seda tegi ta kooli kõrvalt ajutisi lühitöid, eksootilisem nendest ringikorraldaja koertenäitustel. Tänavu tähistab ta 20 aastat Estravelis: „Olen nii kauaks jäänud Estravelisse, sest reisivaldkond on töötamiseks väga põnev ja positiivne, lisaks on Estravelis väga toredad töökaaslased.”

HOBI AITAB SIHTKOHTA VALIDA

Kairi võrdleb töötamist reisibüroos kommipoes viibimisega – iga päev on ahvatlevaid magusaid pakkumisi. Paraku on ka reisifirma töötaja puhkuse pikkus piiratud ning valikuid tuleb teha teadlikult. “Viimased 13 aastat, kui olen mänginud golfi, on minu sihtkohavalikuid dikteerinud lemmikhobi – golf. Alati, kui kuulen uuest põnevast sihtkohast, uurin kõigepealt, kas seal väljakuid on,” muigab Kairi, kes on käinud ligi 30 erinevas riigis. „Golf võlus mind esimesest hetkest. Mul on siiamaani meeles tunne, kui löök oli õige ja pall lendas sinna, kuhu ta minema pidi. See võlus!” räägib ta elevusega. “Golf on mitmekülgne mäng, mis mõjub hästi nii kehale kui vaimule.”

Üks mäng kestab kolm-neli tundi ning mängija läbib ligi 10 kilomeetrit, saades korraliku füüsilise koormuse. Sama hästi mõjub see spordiala ka vaimsele tervisele. „See on mentaalne mäng, kus saab treenida strateegilist mõtlemist, keskendumist, kannatlikkust ja hetkes olemist.”

Kairi toob välja ka golfimänguga kaasnevaid maalilisi vaateid: „Golfiväljakud on nii ilusti kujundatud, naudin vaateid iga kord hoolimata sellest, et olen juba ammune golfar. Päikseloojang, kohisev meri… Vahel mõtlen, kui õnnelik ma olen, et mul on selline hobi, et ma olen siin, keset kaunist loodust, mitte kodus diivani peal. Golf on minu kirg ja elustiil!”

 

MAAILMA ILUSAIMAD VÄLJAKUD ON AAFRIKAS

Kairi sõnul annab golf positiivse laengu, kui saad järjest paremaks (mängutaset aitab jälgida händikäpi indeks ehk HCPI). Reisidel tekkis ka hasart mängida ja koguda uusi erinevaid golfiväljakuid.

„Mul on praeguseks kogunenud 60 erinevat väljakut erinevates riikides, kuid tean eestlasi, kellel on see number kümme korda suurem. Seega mul on pikk tee kollektsionäärina minna,” naerab Kairi. Tema lemmikväljakud on Lõuna-Aafrikas, Šotimaal ja Türgis. Eestis meeldib talle mängida oma koduklubis Estonian Golf and Country Clubi väljakul Jõelähtmel ja Pärnu Bay Golfis.

Kõige kaunimad väljakud on Kairi arvates Aafrika mandril: „Kustumatu mulje on jätnud Lõuna-Aafrika Vabariik, kus olen käinud mitmeid kordi. Mängida pankrannikul või ookeani kaldal hingematvalt ilusate vaadetega – see on võimas tunne. Lisaks pakuvad seal tõelist elamust ka veinimõisad ja safari.” Kairilt on tihti küsitud, kas Lõuna-Aafrikas reisida on turvaline. On küll, tuleb kõike mõistusega võtta ja mitte minna jalutama valel ajal valesse kohta.”

 

SAFARI VÕIB OLLA OHTLIK

Vaatamata sellele, et Kairi on golfi suur austaja, eelistab ta selliseid sihtkohti, kus golfi kõrval oleks ka vaatamisväärsusi, kaunis loodus, eriline arhitektuur, hea toit ja võimalusel saaks rannas käia. „Ma ei ole see golfar, kes soovib hommikust õhtuni üksnes mänguväljakul olla, eelistan mitmekesist puhkust.”

Lõuna-Aafrikas pakkus põnevust ka safari. Tõelist elamust pakkus Krugeri rahvuspark, ligi poole Eestimaa suurune loodusala, millel saab oma autoga ringi sõita ja vabas looduses loomi vaadelda. Ja neid loomi – elevandid, ninasarvikud, gepardid, kaelkirjakud – oli seal tõesti palju.”

Safaril olles ristusid tema teed ka lõviperekonnaga, kes läks parajasti jahile. Ühelegi loomale ei tasu samas liiga lähedale minna. Sõitsime elevandist mõne meetri kauguselt mööda, tagantjärele mõeldes tundub see üsna ohtlik.”

Omaette elamus oli ka Krugeri rahvuspargis golfiväljakul mängimine. Väljak ei ole aiaga piiratud ehk kokkupuude metsiku loodusega on üsna tõenäoline. „Näiteks mängu ajal nägime kõrval looklevas jões möirgavat jõehobukarja. Enne mängu pidi andma allkirja avaldusele, et kõik toimub täielikult omal riskil ja vastutusel. Tegelikult valvavad väljaku piire muidugi pargivahid, kes ohtlikud loomad aegsasti eemale peletavad.”

Eksootilistest sihtkohtadest on Kairil hinges aastaid tagasi külastautud India ookeani saared – põneva loodusega vulkaaniline Reunion, kus sai käidud ekskursioonil vulkaani laava all, ning paradiislik Mauritius valgete liivarandade ja eresinise ookeaniga. Kairi julges reisida ka koroonalaine ajal, et hankida positiivseid emotsioone ja uusi toredaid mälestusi muutunud maailmas „Rahvast ja turiste oli sel ajal vähe, näiteks Türgis tundus uskumatu viibida suures antiikses amfiteatris ilma ühegi teise külastajata, hoopis teistsugune kogemus.”

ŠOTIMAA PAKKUS TÕELIST ÜLLATUST

Kairi lendas tänavu kevadel esimest korda golfi sünnimaale Šotimaale, kuid ei pannud sellele reisile suuri lootusi. Aga reis oli hiilgav! „Võrratu maastik, imeline arhitektuur, kaunid lossid, lummav ja maagiline linn Edinburgh!” Võimsaid emotsioone pakkus ka loteriiga võidetud võimalus mängida maailma kõige vanemal ja kuulsamal Old Course’i golfiväljakul St. Andrewsi linnas. „Iga endast lugupidav golfar unistab seal mängida. See tekitas ülitoreda tunde. Šotimaa jättis nii positiivse mulje, et plaanin seda kindlasti veel külastada, palju jäi veel avastamata.” Viimase 12 kuu jooksul on ta käinud peale Šotimaa Türgis, Dubais ja linnareisil Amsterdamis. Uusi kindlaid reisiplaane Kairil pole, kuid ühes on ta kindel – Šotimaale läheb ta tagasi nii kiiresti kui võimalik.

Mida toob reisilt kaasa reisibüroo staažikas töötaja? “Suveniire ma reisidel enam ei osta, kuna asju on aastatega päris parajalt kogunenud. Pigem armastan elamises minimaalsust. Seepärast toon endale ja lähedastele eelkõige midagi praktilist, näiteks kohalikku söödavat-joodavat. Endale tõin kaasa viimati Šotimaalt tartan-mustris salli ning alatiseks jääb mälestuseks uue golfiväljaku tulemuskaart.

 

ESTRAVEL PAKUB GOLFITURISTIDELE ERALDI REISE

Estravel on liitunud golfiturismi rahvusvahelise organisatsiooniga IAGTO ning tänu sellele on neil golfireiside partnerid üle maailma. Eesti golfarite seas on kõige populaarsem sihtkoht Türgi. „Neli tundi lendu ja oled soojal maal. Ainuüksi Antalya piirkonnas on väga palju erinevaid väljakuid,” selgitab personalijuht Kairi. Samuti on eestlaste seas populaarsed Läti, Soome, Hispaania, Araabia Ühendemiraadid, Tai Kuningriik, Portugal, Küpros, Gruusia ja Itaalia.

Estravel – unistuste töökoht

Estraveli 120 töötaja keskmine tööstaaž on ligi 15 aastat, reisikonsultantide seas on see number tavaliselt veel suurem. Päris tihti tähistatakse ka 25 ja 30 aasta tööjuubeleid.

34 aastat tagasi asutatud Estravel on olnud pidevas muutumises ja arengule suunatud ettevõte. Traditsioonilisest reisibüroost on aastatega saanud teenindusettevõttest müügiorganisatsioon, viimastel aastatel on suurt rõhku pandud ka teenuste digitaliseerimisele, et konkureerida online-turuga. Oluline on olnud ka HR-protsessides ajaga kaasas kaia, neid pidevalt uuendada. Samuti leida viise töötajate motiveerimiseks. Suureks boonuseks Estravelis töötamisel on ettevõtte poolt korraldatud motiveerivad tööreisid sihtkohtadega tutvumiseks.

Lugu on ilmunud reisiajakirja Traveller 2022 sügis-talvises numbris.

TEKST: Liina Rein
FOTOD: Sergei Zjuganov, erakogu

Tahaksid ka reisile? Vaata golfireiside pakkumisi või võta ühendust reisikonsultandiga.

 

 

Kommentaarid: