Koer kohvrisse

14.12.2012
Anu Vane

Mul on sõber koer, nimeks Anti. Vahel pakin ma ta kohvrisse (piltlikult, eks) ja võtan reisile kaasa. Anti on tööasjus (koertenäitused) käinud nii Lätis kui Leedus ning vaba aega veetnud Soomemaal.

Kui inimeste reisimine on  muutunud nii lihtsaks ja igapäevaseks, siis koera kaasa võttes tuleb seda natukene rohkem ette planeerida. Järgnevalt annamegi pisut nõu, mida lemmikloomaga reisides teadma peab.

Põhilised asjad, mida meeles pidada

  • Koer, kassi või valgetuhkruga  peab kõikidesse Euroopa Liidu liikmesriikidesse reisimisel olema kaasas lemmikloomapass. Lemmikloomapassi saate kasutada ka reisides Euroopa Liidu naaberriikidesse, kus marutaudiolukord on võrdväärne ELi omaga. Nende hulka kuuluvad Andorra, Island, Liechtenstein, Monaco, Norra, San Marino, Šveits ja Vatikani Linnriik.
  • Loom peab olema identifitseeritav mikrokiibi abil. Lisaks on hea, kui kaelarihmal oleks ka omaniku kontakt, juhuks kui loom kaotsi läheb.
  • Kindlasti peab lemmikloomal kaasas olema vaktsineerimistunnistus tõendamaks, et kõik sihtkohariigi seaduste järgi nõutud vaktsiinid loomale ka tehtud on. Kõige olulisem on marutaudi vastane vakstiin, kuid näiteks Ühendriikidesse, Iirimaale, Maltale ja Soome sisenemisel peavad koerad ja kassid olema viimase 30 päeva jooksul saanud ehhinokokkoosivastase (paelussivastase) ravimi. Selle kohta peab olema veterinaari poolt välja antud tőend, et loomale on antud ravimit mitte varem kui 30 päeva ja mitte hiljem kui 24 h enne maaletoomist.

Lemmikloom lennureisil

Kui reisija soovib lennule kaasa võtta lemmiklooma, peab ta arvestama mitme asjaoluga: loom tuleb paigutada eriotstarbelisse transpordikasti, et tagada tema turvalisus ja mugavus reisi ajal. Lennukipagasis on lubatud transportida järgmisi loomi: koerad (k.a saatjakoerad), kassid, sead, hamstrid, kodulinnud, linnud, naaritsad, nirgid, oravad, tšintšiljad, merisead.

Kuna kodulooma ei saa mitte kunagi transportida reisijatele mõeldud istmel, ei saa oma lemmikule osta ka piletit selle klassikalises tähenduses. Küll aga on lennufirmad kehtestanud lemmikloomade transportimisele erinevad teenustasud, millise maksmist tõendav kviitung tuleb esitada reisija pileti registreerimise ajal.

Lennukisalongi on lubatud kaasa võtta vaid koeri (k.a saatjakoerad) ja kasse järgmistel tingimustel: loom peab olema puhas, loom ja tema transpordikast peavad jääma käsipagasi mõõtudesse ega tohi kokku ületada 8 kg. Tasub aga tähele panna, et iga lennufirma ja isegi lennukitüübi puhul võivad nõuded olla erinevad!

Transpordikast peab olema kindalt lukustatav, lekkimiskindla põhjaga ja loomale paras, mis tähendab seda, et loom peab saama selles vabalt püsti seista ja ennast ka ringi keerata.

Üks reisija tohib kaasa võtta vaid ühe looma, kes peab kogu lennu jooksul viibima transpordikastis, sellest välja ei ole looma reisi ajal lubatud võtta. Kuna lennukisalongis tohib lennu ajal korraga viibida ainult kaks kodulooma, tuleb taotlus lemmiklooma salongi kaasavõtmise kohta esitada enne lendu, juba lennupileti broneerimise ajal.

Kui lemmikloom kaalub rohkem kui 8 kilo, paigutatakse ta pagasiruumi. Looma transportimisel registreeritud pagasina peab omanik arvestama, et enamasti on selline transportimise viis loomale paras šokk ja soovitav on loomale manustada rahusteid.

Lemmikloom laevareisil

Samamoodi nagu lennufirmad, on ka laevafirmad kehtestanud lemmikute transportimiseks erinevad nõuded ja teenustasud.

Tallinki laevadel on enamasti lemmikloomade ülevedu lubatud ainult spetsiaalsetes puurides, puurid asuvad selleks spetsiaalselt ettenähtud ruumis. Ühe suuna pileti hind loomale on 13 €.

Tallink Staril ja Superstaril, mis sõidavad Tallinn-Helsingi liinil, on võimalik broneerida lemmiklooma kajut, sellisel juhul saate merereisi koos sõbraga kajutis veeta. Soovist reisida koos lemmikloomaga tuleb alati teada anda juba reisi broneerides. Lemmikloomade arv reisidel on piiratud. Selline võimalus puudub aga laeval Baltic Princess.

Tallink Staril ja Superstaril võib lemmikloomi vedada ka sõiduautos ja seda eraldi tasuta. Lemmikloom peab olema autos kogu reisi vältel ning seda omaniku vastutusel.  Pääs autotekile on reisi ajal keelatud.

Kui soovite neljajalgsega hoopis Rootsi sõita, tuleb kõigepealt tagada nii lemmiklooma kui ka juhtkoera riiki sissetoomiseks ja väljaviimiseks vajalike dokumentide olemasolu. Laevafirma ei hüvita reisijale laevapiletit, kui reis jääb toimumata ebaõigesti vormistatud või puuduvate dokumentide tõttu.

Ülevedu on lubatud liinireisidel ainult spetsiaalses laeva lemmikloomapuuris või vastavates lemmikloomakajutites. Reisiks müüakse kogu lemmikloomakajut sõltumata reisijate arvust kajutis ning kajuti hinnale lisandub lemmiklooma tasu 16 € suuna kohta.

Omanik vastutab täielikult oma lemmiku hooldamise, turvalisuse ja hügieeni tagamise eest ning loomulikult ka kajuti korrashoiu eest. Lemmikloom peab olema kogu reisi vältel oma puuris, mis on küll lubatud viia välistekile, aga ka seal peab loom jääma oma puuri.

Viking Line Tallinn-Helsingi laeval on lemmiklooma pileti hind 14 € suund ning laevafirma luba olla väikeste koertega ka mõistlikkuse piiris reisijatele ettenähtud ruumides, lubatud ei ole restorani külastamine. Nõutav on puur või suukorv.  Samuti on lubatud jätta lemmikloom reisi ajaks autosse, kuid teda pole võimalik reisi ajal vaatamas käia. Reisija on kohustatud jälgima, et kaasasreisiv lemmikloom ei häiriks teisi reisijaid, laeva meeskonda ega ohustaks laeva turvalisust.

Vaata täpsed nõuded ja tingimused alati üle enne reisi sulle sobiva laevafirma kodulehelt!

Lemmiklooma heaolu

Loomad peavad reisimiseks olema laitmatus tervislikus seisundis. Haige koeraga reisimine on sama raske kui haige lapsega. Transpordipuuris ei tohi olla midagi looma vigastavat ning sellel peab olema ka piisav ventilatsioon. Puuris peaks olema sobiv ja imav alus, mida saaks pika reisi ajal välja vahetada.

Kuidas loomale transpordipuuri enne reisile minekut tutvustada on juba eraldi teema. Igal juhul peaks see vähendama uue olukorraga kaasnevat stressi. Lisage puuri tuttavaid asju (nt mänguasjad või riidetükk), need pakuvad veidi rahustust!

Ära unusta võtta kaasa loomale värsket vett ja harjumuspärast toitu. Puuris reisides peab vesi alati olemas olema ning nõud puuri kindlalt paigaldatud, et vältida nende ümberminekut. Kindlasti võta koerale kaasa ka rätik, et saaksid teda vajadusel pärast väljas käimist puhastada ja kuivatada.

Muide, kui Anti esimest korda Soomes käis, ei tahtnud ta mitu päeva korralikult pissida. Kuna isased koerad teevad seda sageli märgistamiseks ja “info vahetamiseks”, siis heitsimegi omavahel nalja, et Anti ei saa soome keelest aru, mis seal postide ja puude peal öeldud on. Õnneks õppis ta sealse koertekeele paari päevaga selgeks ja rohkem sellega probleeme polnud.

NB! Lemmikloomade maaletoomise tingimused on Euroopa Liidus ühtlustatud, aga samas kehtib teatud riikides nagu Iirimaa, Suurbritannia, Malta ning Rootsi n-ö üleminekuperiood, mille ajal küll aktsepteeritakse ELi lemmikloomapassi, ent riiki sisenemisel võivad esineda lisatingimused.  Maailma eri riikides võivad kehtida erinevad nõuded, seega tasuks enne lennupileti ostu uurida, millised reeglid lennufirmad ja sihtkohad lemmikloomadega reisimiseks on kehtestanud.

Paljudes maades on loomade transport reguleeritud range seadusandlusega, mille ignoreerimine võib kaasa tuua suure rahatrahvi ja/või vangistuse looma omanikule, suure rahatrahvi lennufirmale ja looma hävitamise. Soovitame alati enne lemmikloomaga reisimist teha just Sind huvitava riigi kohta põhjalik kodutöö! Abi saab ka reisikonsultandilt.

Head sõpradega reisimist!

Allikatena on kasutatud järgmisi veebilehti:

Kommentaarid:

  1. Svea

    Tere, Liisa! Üldjuhul paigutatakse loom eesoleva istme alla - samuti nagu käsipagasiga. Parimatega! Svea

  2. Liisa Taal

    Tere! Saan aru, et lennuki salongis peab loom olema transpordikastis, aga arusaamatuks jääb, et kuhu see transpordikast paigutatakse? Kas jalgade juurde või käsipagasi jaoks mõeldud kohta? Liisa