Koos lastega Euroopasse autoreisile — hullumeelne ettevõtmine või elu seiklus?

30.05.2016
Eve Kallaste / Estraveller

Igatahes suur seiklus — kui sinu pere on kamp uudishimulikke, paindlikke ja hea huumorisoonega reisihullusid, kes telkimist ja kämpinguelu lõbusaks peavad! Mõned soovitused neile, kes esimest korda see ettevõtmine kavas.

75418570b703887717-74200049Meie viieliikmeline pere, kuhu kuuluvad isa, ema ja kolm (nüüd juba kooliealist tütart) on telkimistega autoreise mitmete aastate jooksul teinud lähiriikidest Lõuna- Euroopani välja. Ja julgusteseks kõikidele peredele, kes ühiseid seiklusi armastavad: selline reisimisviis on tegelikult lihtne, see on lõbus, see on erakorselt huvitav ja see on suurepärane ühiste õnnelike mälestuste looja. Suur seiklus algab juba ettevalmistusi tehes ja need on asjad, mis tuleks enda jaoks enne teeleasumist läbi mõelda.

Eelhäälestus

Kõik pereliikmed, kes juba arvamust avaldada oskavad, võiks saada plaanide tegemisel sõna sekka öelda. Isiklik side on parim innustaja! Pange paika oma lõppsihtkoht ja hakake unistama ning uurima, missuguseid põnevaid kohti te tee peal külastatada soovite. Ühine planeerimine loob õige fooni ka reisimeeleoluks seda tehes olete üheskoos internetist maalisi vaadates juba mitu kuud varem nii elevil, et ei jõua teekonna algust kuidagi ära oodata. Ja tore on, sest plaan tuleb varakult paika panna, sest pikem reis lõuna poole võiks kesta mitte vähem, kui kaks-kolm nädalat ja puhkused tuleb vanematel varakult ühele ajale sättida.

Vanemad kipuvad üle muretsema

Et kuidas lapsed vastu peavad?

Väga hästi peavad vastu. Esimesed paar päeva lähevad sõidurütmiga kohanemiseks ja pisikeseks nägelemiseks, kuid lapsed kohanevad kõigega kiiresti — eriti, kui neil on pikkadeks sõidutundideks pisavalt filme ja mänge arvutitesse ja tahvlitesse kaasa laetud. Ka sõnamängud, laulmised, peatused kohtades, kus on mänguplats — need kõik aitavad vaimu virgena hoida. Kui peres on vaid üks laps, siis võib kaaluda ka lapse sõbra kaasavõtmist. Meie oleme seda katsetanud, õnnestus väga hästi, sest sõbra juuresolekul jonnivad ka enda lapsed vähem. Kui autos on alati ka näkse ja jooki ning mõnusad padi ja tekk, siis pole lastel häda midagi. Pärast Poolat läheb niikuinii põnevaks.

182a1570b70e249624-74200105

Austria

Ega lapsed haigeks ei jää?

Võivad muidugi jääda, samamoodi nagu koduski, kuid meil pole seda mitte kunagi reisil juhtunud, isegi siis mitte, kui nad juulikuus Austria suusamäel läbimärjaks said ja kõrgel mägijärve ääres oli telgis öösel vaid 9 kraadi. Enamasti positiivsed emotsioonid hoiavad immuunsuse tugeva, kuid esmaabikarp olgu ikka kaasas. Kõikidele sõitjatele tuleb vormistada ka Euroopa ravikindlustuskaart.

Ega auto katki ei lähe?

Kui auto läheb sul Eesti pidevalt katki, siis muidugi see võimalus on, aga kui sul on üldiselt normaalne auto, siis miks peaks ta just selle kolme nädala jooksul katki minema? Aga krokodillid ja puksiirköis võta ikka kaasa. Auto aku laadija ka.

Aga kui ilm käest läheb?

See on kõige väiksem mure. Reisides auto ja telgiga, saab teil olema palju suurem liikumisvabadus, kui teiste reisimisviiside puhul ja kui vaja, saab päikesele vastu sõita või jääda kauemaks sinna, kus rohkem meeldib, sõltute vaid iseendast.

7ac75570b714dc66b5-74200121

Mägijärv Austrias

Kas ma pean tõesti kõik ette planeerima?

Autoga reisides ei jää sa kusagile päriselt hiljaks ja eelnevaid broneeringuid pole enamasti vaja. Kuid üldine plaan tuleb kindlasti teha. Sest pole vaja kodus hiljem avastada, et sõitsid üpris lähedalt mööda mõnest imelisest kohast, mida ei taibanud külastama minna. Esimene pikem autoreis võikski soovitavalt olla ikka soojema kliima suunas. Suurlinnad on lastele väsitavad, valige pigem vaatamiseks losse, järvesid, mägesid, koopaid ja kindluseid. Pange paika igas riigis kohad, mida näha soovite.

Korralik navi on väga oluline, salvesta sinna oma peamised sihtpunktid. Kui tee viib aga läbi mägede, siis tasub arvestada suurema aja, ja kürusekulugakuluga, kui graafik näitab, sest näiteks Austrias tohib tihti ametlikult 90-ga sõita ka nendel mägteedel, kus juba 50-ne juures hirm nahka tuleb. Kui kasutad GPS asemel navigeermiseks telefoni, siis otsige kindlasti rakendus, mis võimaldab ka ilma internetiühenduseta teed jälgida. Kui tead, kuhu minna tahad, siis prindi endale kõikide sihtkohtade GPS koordinaadid ka välja. Ei te paha ka huvipakkuvate riikide bensiinijaamadest kaardid osta, kus peal nii looduslikud kui kultuurilised vaatamisväärsused ja ka kämpingud. Paljudes kohtades netiühendust pole või on see arusaamtult kallis, kui vaja tee peal netiühendust, siis kiirsöögikohtades on see tasuta, seal tasuks sihtkohtade ilm üle vaadata.

Kus ööbida? Ööbimiskohtadest muidugi puudust pole. Meie oleme Poolat läbides ka autos maganud, kuid pisemates masinates pole see ilmselt kuigi mugav, kuid teeäärseid hosteli tüüpi ööbimiskohti on piisavalt neile, kes autos magamist üle ei ela.

Euroopa kämpingud on elamus omaette, aga nendesse tuleb ennast reeglina enne kaheksat õhtul sisse registreerida ja mustalt telkimine on enamasti keelatud. Mugavam on, kui valida enda lemmiksihtkohad ja siis uurida, millised kämpingud on lähedal. Teine võimalus on valda ööbimine mõnikord ka kämpingu headuse järgi, jääda pikemaks paika ja teha sealt väljasõite. (Googelda näiteks best campsites in Austria, best campsites in Croatia, camping in Venice.)

Kämpingute hinnakirjad on internetis olemas ja meie planeerisime, et viieliikmelise seltskonna peale võiks olla koos auto ja telgiga öö hinnaks kuni 50 eurot. Austrias saab selle raha eest vähem ja Horvaatias lausa luksusliku elamise. Juulikuu on igal pool kõige kallim ja oleme eelistanud reisida muul ajal, kuid kui suvel suusatada tahta, siis suvesuusatamine algab algab enamasti juuli esimestel päevadel.

4e2c5570b706ecebb9-74200089

Kämpinguelu

Lõuna Euroopa kämpingud on kohati ülisuured, neil on tärnid, nagu hotellidelgi. Enamasti on nad mere ääres või looduskaunis kohas. Seal on telkimiskohad, majakesed, autokaravanid, restoranid, basseinid, jahisadamad, rattalaenutused, poed, veekeskused, meelelahutusprogrammid nii lastele kui täiskasvanutele. Elamuse mõttes tasub kindlasti ka mõni kõrgemate tärnidega koht üle vaadata, nendes on ka rohkem peredele mõeldud meelelahutusi. Meie üheks lemmikuks on kämping Polari, Istrias, Horvaatias, kust saab teha rendiratastega tõeliselt mõnusa mereäärse sõidu imelisse Rovinji linnakesse. Kui teil aga palutakse riided kämpingus seljast võtta, siis teadke, et olete sattunud FKK, ehk naturistide kämpingusse..

Kämpingurahvas on vaga vahva. Paljud elavad kämpingus terve suve, kaasas on lapsed, lemmikloomad, purjekad ja isegi satelliiditaldrikud. Õhtuti pannakse telkimisplatse ümbritsevad tuled põlema, juuakse piknikulaudade ääres veini või jalutatakse kämpingu restorani. Teismelistele ja väkelastele on suuremates kämpingutes oma programm. Kui teil aga palutakse riided kämpingus seljast võtta, siis teadke, et olete sattunud FKK, ehk naturistide kämpingusse.On ka väga looduslähedasi kämpinguid, kus vaid esmavajalik ja seal ei keskenduta sotsiaalsele elule ega rannale, vaid rahule ja võimasa looduse nautimisele.

bf903570b730918cb5-74200281

Austria mägikämping

Mida võtta kaasa?

Kaasa tuleb võtta päris palju ja võimaluse korral pange auto katusele boks. Sinna lähevad need asjad, mida pidevalt tarvis pole. Autosse jäävad meelelahutus (arvutid, mängud), tekid-padjad ja söök ning mõned vahetsuriided, lastele mugavad jalatsid, mida saab kergesti jalast võtta.
Telk võiks olla pigem kahe toaga, sest iga telgi eest tuleb platsil eraldi maksta. Magamiseks täispuhutavad madratsid, ka pump, magamisasjad.

Söömiseks piknikulaud ja toolid, elektripliit, pann, pott, veekeetja, morsikann, lõikelaud, nuga, söögiriistad, telki matkalamp. Riided, aga mitte liiga palju (kämpingutes saab riideid nii käsitsi kui masinaga pesta), pikendusjuhe, min. 30 meetrit. Igal kämpingukohal on elekter, kuid kindlasti tuleb osta juurde euroopa otsik, seda müüakse tanklates, kämpingutes, väike kirves või vasar, millega vaiasid maa sisse taguda, pinnas on tihti kivine, tagavaravaiad ka (tugevad).

995fa570b728416a53-74200179

Horvaatia kämping

Kui teil polegi plaanis telki kaasa võtta, siis kämpingutes saab rentida nii autokaravane kui majakesi.

Nädalate söögivaru pole vaja, Lidl on igal pool ja toit on meie jaoks normaalsete hindadega, kuid arvestama peaks sellega, et enamasti suletakse toidupoed tunduvalt varem, kui siin. Kui matkavarustusest midagi maha jääbki, siis ära liigselt muretese — riikides, kus automatkamine on populaarne, on vastavat kaupa palju ja küllalt heade hindadega ka supermarketites müügil.

Mis see kõik maksab?

Kas see on odavam, kui lennureis? Kõik sõltub sellest, millele kulutate ja mitmekesi reisi ette võtate. Meie oleme arvestanud, et kolme nädala kulu kütusele, elamisele ja toidule on 500 eurot näkku. Meelelahutus, restoranid ja rahvisparkide piletid veel lisaks. Kohad, kus tõesti tundsime, et on kallis, olid suvesuusatamine Austria mägedes, kus rentisime ka kogu varustuse ja Veneetsia restoranid, kuid elamusi oli ka kogu raha eest. Kokku saab aga kõvasti hoida ise süüa tehes. See on lõbus ja lapsed löövad õues kokkamisel meelsasti kaasa.

Näidisteekond läbi Austria ja Sloveenia Horvaatiasse ja Itaaliasse võiks olla umbes selline:

Alustuseks googelda “Lake Hallstatt” ja “Summer ski in Austria” ning sa oled oma hinge juba müünud, kui neid pilte näed. Kui naudite käänulistel teedel sõitmist, siis valige kavasse ka Grossglockner ja teid ootab ees põnevamast põnevam seiklus Alpides. Viin jääb teele niikuinii ja võimas Schönbrunn Palace on lastega minnes ilmselt nauditavam vahepala, kui suvekuumuses Viini kesklinn. Austrias võib kiirteed ka üldse GPS-st välja lülitada ja lasta kohalikel radadel end juhtida läbi muinasjutuliste mägikülakeste. Puhkepausi tehes laske lapsed ujuma ja hea tuju on edasiseks teekonnaks garanteeritud.

47888570b722ce4105-74200165

Enne suusatama minekut, Austria

Läbi Sloveenia sõites võiks peatuse teha maalilise Bledi järvekese ääres, teele jääb ka ülivõimas Postojna karstikoobastik. Horvaatia on imeline Vahemere paradiis, seal võiks esimesel hooajal (sest ilmselt tekib soov ka tagasi minna) alustada Istria piirkonnast, kus on vaimustavad väikelinnad Rovinji ja Porec, ka Horvaatia Riviera piirkonna Opatia mereäärne promenaad on kindlasti jalutamist väärt. Plitvice Jezera rahvuspargi loodus lööb hingetuks. Iga koht on tervet päeva väärt. Eestisse tagasti võib tulla aga läbi Veneetsia. Ühe reisiga olete saanud sellise marsruudi puhul külastada mitmeid Euroopa kaunemaid kohti.

Mitmenädalane autoreis koos laste ja telgiga on tõeline võimalus nii iseenda, kui oma pereliikmete sisemust lähemalt tundma õppida. Selline avastusretk läbi ereinevate riikide ja iseendi on mälestus kogu eluks. Ühine teekond ratastel, kõik ülevad elamused imekaunites kohtades ja katsumused, mis ette tulevad — see annab võimaluse ka oma partnerit uuest küljest tundma õppida, see aitab näha, kui suurepärased ja kui erinevad isiksused on sinu lapsed ja see liidab perekonda väga erilisel moel.

Uni koduõues

Uni koduõues

Põnevat, päikeselist ja erakordset suvepuhkust!

PS: Meie lapsed magasid pärast viimast reisi ka kodus lageda taeva all edasi.

Kommentaarid: