Kuhu reisis eestlane aastal 2011?

25.01.2012
Anu Vane

Eestlaste lemmik puhkusesihtkoht on ülekaalukalt Türgi: Estraveli kaudu sõidab valmisreisiga Türgi päikese alla aastas ligi 3000 inimest. Järgmised kohad 2011. aasta reisimüügi edetabelis kuuluvad Kreekale, Egiptusele ja Kanaari saartele, kuhu reisib aastas veidi enam kui 2000 inimest.

Ujuv turg Bangkokis

Ujuv turg Bangkokis

„Üldjoontes möödus 2011. aasta reisimüügis säästurežiimi tähe all ja palju eksootilisi paiku just edetabelisse ei jõudnud,” võtab aasta kokku puhkusereiside tootejuht Katrin Samlik. Tabeli eesotsas on endiselt need kohad, kuhu on Eestist palju otselende ja kus on mõnus perepuhkust veeta.

Popimad on pigem sellised sihtkohad, kuhu saab lihtsalt ja kiirelt pärale. Samuti on klientidele oluline, et elu kohapeal oleks odav, kuid teenus ise siiski kvaliteetne. „Türgi soodsa all inclusive paketi vastu on kaugematel sihtkohtadel väga raske võistelda,” tõdeb Samlik.

Tõeline üllataja 2011. aasta pakettreiside müügitabelis on Tai – ja seda just reisipakettide, mitte lendude lõikes. Eelmise aastaga võrreldes on Taisse reisijate arv praktiliselt poole võrra kasvanud, ulatudes ainuüksi valmisreiside müügis tugevasti üle 1000 reisija piiri. Sellele lisanduvad veel individuaalreisid, kus Estravelist on ostetud ainult lennupiletid.

Et Tai näol on tegu absoluutse reisihitiga, kinnitab ka meie möödunudnädalane Facebooki küsitlus. Kui uurisime, millised reisid kuuluvad meie sõprade reisikalendrisse aastal 2012, platseerus tabelis lähinaabrite Soome-Rootsi kõrval esikohale jällegi veenvalt Tai.

Eksootilisematest kohtadest mahtusid Estravelis müüdud puhkusereiside esikahekümnesse mullu Roheneemesaared, AÜE, India, Mehhiko, Sri Lanka, Keenia, Maldiivid ja Dominikaani Vabariik. „Samas ei pruugi see pingerida peegeldada eestlaste tõelisi eelistusi, sest enamik eksootilistesse sihtkohtadesse sõitjatest on pigem seljakotireisijad. Paljudesse ägedatesse kohtadesse ei saagi ju tšarteriga, näiteks Filipiinid, Bali jne,” lisab Samlik.

Mardan Palace

Viietärnihotell Mardan Palace Türgis Antalyas

Klient on muutunud teadlikumaks

Suurim langus tabas Egiptuse reiside müüki, mis 2010. aasta veenvalt esikohalt langes 2011. aastal kolmandaks (langus enam kui 1000 reisijat). Põhjust pole kaugelt vaja otsida – Egiptuse rahutused on ka Eesti reisijad ebakindlaks muutnud. Pigem eelistatakse kulutada veidi enam ja valida Türgi või veidi kallim Kanaaride reisipakett.

Eraklienditeeninduse osakonnajuhataja Sirje Metsamägi hinnangul on tänavu suurimaks muutuseks klientide teadlikkuse tõus. „Näiteks Phuketi lendude puhul soovib klient sageli tellida ainult lennu ning esimese ja viimase öö majutuse, ülejäänud aja aga eelistab ise ringi sõita,” kirjeldab ta.

„Inimesed oskavad täpsemalt küsida, mida nad tahavad. Järjest olulisemaks on muutunud ka kvaliteet, eriti hotellivalikul,” ütleb Metsamägi. Kui veel paar aastat tagasi küsis enamik reisijaid pigem kahe- või kolmetärnihotelli, siis nüüd eelistatakse rohkem neljatärnihotelle.

Uued sihtkohad 2011. aasta reisivalikus olid Horvaatia, Lido de Jesolo ja Sitsiilia Itaalias, Assoorid ja Algarve Portugalis ning talvised Gran Canaria reisid. Keskmiseks müüdud reisipaketi hinnaks kujunes 2011. aastal ligikaudu 550 €, mis on enam kui 100 € võrra kallim eelmise aasta keskmisest müüdud reisipaketi hinnast.

New York, Brooklyn Bridge

New York, Brooklyn Bridge

Lennureiside müügis suuri muudatusi ei ole

Kui puhkusereiside sihtkohaeelistused ei ole meie Facebookis korraldatud reisiplaanide küsitlusega väga hästi kooskõlas, siis eraklientide lennusihtkohtade edetabel on seda küll. Kui Facebooki küsitluses järgnesid Taile suhteliselt võrdselt USA, Inglismaa, Hispaania, Itaalia, Saksamaa ja Prantsusmaa, siis samad riigid leiame ka lennusihtkohtade esikümnest.

„Tähelepanuväärne on see, et kui ärikliendid lendavad traditsiooniliselt kõige rohkem Riiasse, Helsingisse, Vilniusse, Stockholmi, Moskvasse ja Brüsselisse, siis eraklientide sihtkohtade valik on hoopis põnevam – populaarsed on Miami, New York, Bangkok, Singapur…” räägib meie lennuspetsialist Mauri Saarend.

Huvitav on seegi, et Euroopa sihtkohtade hulgast, kuhu Tallinnast otselende ei ole, on jätkuvalt populaarseim sihtkoht Istanbul. See edastab muuhulgas ka paljusid olemasolevate või tulevaste otselendude linnu (Peterburi, Viin, Oslo, Varssavi, Riia, Trondheim, Soome väikelinnad).

Üldjoontes eelistab Eesti reisija endiselt võimalikult mugavat lennuühendust. „Samas tähendab mugavus alati kallimat hinda, mistõttu lähevad kaubaks ka rohkem ümberistumisi nõudvad, kuid väga soodsad lennud,” ütleb Saarend. „Selge muudatusena on reisi hakatud pikemalt ette planeerima ning seda trendi soosib ka lennufirmade hinnapoliitika.”

Keskmine Estravelist ostetud lennupileti hind aastaga suuri muudatusi pole läbi teinud, jäädes endiselt 350 euro kanti.

 Puhkusesihtkohtade edetabel 2011  Lennusihtkohtade edetabel 2011
 Türgi  Tallinn*
 Kreeka  München
 Egiptus  Helsingi
 Kanaari saared  London
 Tai  Pariis
 Hispaania  Miami
 Portugal  Moskva
 Küpros  New York
 Bulgaaria  Kopenhaagen
 Itaalia  Brüssel
 Iisrael  Amsterdam
 Cape Verde (Roheneemesaared)  Praha
 Austria  Bangkok
 Araabia Ühendemiraadid  Stockholm
 India  Milano
 Mehhiko  Rooma
 Sri Lanka  Frankfurt
 Keenia  Kiiev
 Maldiivid  Singapur
 Dominikaani Vabariik  Barcelona

* Lennureiside tabel sisaldab kõiki ühe suuna ja edasi-tagasi pileteid, mis Estravelis on erinevatest maailma paikadest Tallinnasse müüdud. Euroopas on tänapäeval lihtne sõita ka ühe suuna piletitega. Kui näiteks inimene mingil põhjusel ostab edasi-tagasi Londoni pileti asemel eraldi piletid minekuks ja tulekuks, satub ta statistikasse kahel korral – ühe reisija saavad juurde nii London kui Tallinn.

Kommentaarid:

  1. [...] uudis on väga teretulnud, et Türgi on viimastel aastatel olnud eestlaste seas kõige populaarsem päikesereisi sihtkoht. Kuna Egiptuses esineb endiselt probleeme, on reisikorraldajad sel suvel Türgi reiside osakaalu [...]

  2. Reelika

    Kulla Mart! Ma loomulikult ihkan reisida Ameerikasse või Austraaliasse ja tahaksin saada eurooplaseks aga... kui meie palgad pole euroopa tasemel ei saa ma sinna ka reisida :D Araabiamaad on veae inimese kuurortid!

  3. minni

    Tere. Mina olen Türgis erinevates kohtades käinud 20 korda ja olen alati väga rahul olnud . Ma pole paketi reisija . Käin seal omal käel ja tean väga hästi kohaliku kultuuri ja eluolusid . Ma ei saa miskit paha öelda ei Moslemite ega nende kultuuri kohta . Pole kordagi tabanud mind mingi kõhu häda või tõbi . Ma arvan et sinu kibetuseks on hoopis Moslemi usk . Siis ole hea ja saa nägijaks ning uuri natuke enam nende usu ,kommete ja inimeste kohta . 10 aastat tagasi olid paljud maad teistsugused ja suhtumised olukorrad . Peaksid ehk ajaga kaasas käima . Kõigil kahjuks MEIE EESTI ÜHISKONNAST pole võimalik selle pisku palga nr juures reisiga USA, Austraalia või mõne kaugema maa ahvatlusi vaatama . Soovin kõigile meeldivaid reise igale poole maailma . Ja soovitus : enne reisile minekut lugege selle koha kultuurist,inimestest ja õppige mõned selle kohaliku keele viisakusavaldustest . Kõike kaunist .

  4. Kaarel

    Tere. Ma saan aru, et sul Türgist halb reisikogemus, ja veel palju-palju aastaid tagasi. Aga see ei tähenda, et teised inimesed peaks sellest sihtkohast kohe loobuma. Olen sinuga nõus, et reisge Euroopasse, Amreerikasse ja Austraaliasse ja kuhu iganes veel, aga tõeline reisisell külastab neid kõiki kohti, kaasa arvatud araabiamaid :)

  5. Mart Ummelas

    Ei mõista, miks on esikohal Türgi. Minu ainus kogemus Türgist on jäänud õnneks kümmekonna aasta taha ning see oli ebameeldivam kui eales Nõukogude aeg. Võiksin sellest kirjutada novelli. Teine totaalne pettumus oli Egiptus. Hurghadas tuldi mulle tänaval lausa hõlma, kui julgesin kohalikust ainsast ALKOst osta konjaki, et vältida sealset kõhulahtisust. Ehkki sõin alinult Hiltonis. Palun, lõpetame selle moslemimaade reklaamimise populaarse reisikohana ainult sellepärast, et saate umbes 100 eurot kokku hoida! Reisigem Euroopasse, Ameerikasse, Austraaliasse ja lõpetagem see sovjetinostalgiast ajendatud idiootlik kiindumus Araabiamaade suhtes! Olgem eestlased, aga saagem eurooplasteks!