Kultuurist tiine vahepeatus Istanbulis ehk Euroopa parim lennufirma üllatab

14.01.2013
Mari-Liis

Sattusin suve alguses pooljuhuslikult Bangkokki. Kohale sõidutas mind Türgi rahvuslik lennukompanii Turkish Airlines, mille pileteid on Estravel kõikvõimalikesse suundadesse päris heade hindadega pakkunud, ent millega mul veel lennukogemust polnud.

Üllatus tabas juba möödunud aastal Euroopa parimaks lennufirmaks valitud Turkishi Riia–Istanbuli suunal, kus lennukisse sisenedes tabas silm hallpunases sisemuses personaalseid ekraane korraliku meelelahutuskavaga. Ja seda vaid kolmetunnisel lennul – kõik ei paku ekraani isegi üle ookeani lennates. Ega see nüüd teab mis suur ime ei ole, aga lennureisijale on kõik väärtus, mis aitab kõrgel õhus mõnusalt aega veeta.

Teise üllatuse valmistas kvaliteetne toit ja ka näiteks pearoa menüüst valimise võimalus. Sedagi olen kohanud siiani vaid pikkadel lendudel ja tihtipeale sealgi mitte.

Kirjutada tahtsin aga hoopis maapealsest tegevusest, mida Turkish Airlines pakub oma klientidele tasuta. Just, tasuta. Istanbuli transiitklientidel on näiteks võimalus minna pikema vahepeatuse puhul korralikule ühepäevasele ekskursioonile, mille juurde kuulub veel kaks toidukorda. Ärme siinkohal kingitud hobuse suhu vaata – saab söönuks küll, ja veel suhteliselt türgipäraselt.

Soovitan ekskursiooni võimalust kõigile, kes satuvad sõitma Turkish Airlinesiga pikamaalende, sest näinud vaimustavat Istanbuli ka vaid ühel päeval, leiate kindlasti põhjuse see pikemalt oma järgmistesse reisikavadesse lisada. Öiselt Bangkoki lennult saabununa tuli end küll üheksatunniseks linnaekskursiooniks kõvasti motiveerida, nii et pigem tasuks seda võimalust kasutada reisi alguses või koos ööbimisega.

Ekskursioonile pääseb kenasti lennujaama eest startiva mugava bussiga. Meie grupp oli päris rahvusvaheline – nii Lõuna-Aafrika Vabariigist Prantsusmaale teel olijaid kui ka turiste Jaapanist USAni.

Kõige vahvam ja ehk ka kasulikum oli, et kõikidesse peamistesse vaatamisväärsustesse pääses sisse tasuta ja mis veel tähtsam – meeletus järjekorras seismata. Meid oli õnnistatud ka uskumatult kena ilmaga, kus päike polnud tappev ning taevas tiirelnud mõnusad vahupilved lisasid romantilisi nüansse fotodele ja meeleolule.

Ekskursioon viib kõigi peamiste vaatamisväärsuste juurde, mis asuvad õnneks suhteliselt lähestikku, ja jõudnud Istanbuli ajaloolisse linnaossa, käidki vaid suu lahti ja ammutad kogu seda ilu ja ajalugu endasse.

Kunagi basiilika, siis mošee ja nüüd muuseumina tegutsev Hagia Sophia on üks külastatumaid muuseume maailmas ja ma saan ka aru, miks – Bütsantsi arhitektuuri kuulsaimas, mosaiikidega kaetud mälestusmärgis kohtuvad lääne ja ida kultuur.

Erinevalt Hagia Sophiast võivad naisterahvad lähedal asuvasse Sinisesse mošeesse siseneda vaid kaetud pea, õlgade ja jalgadega. Õnneks varustatakse külastajaid vajalike rätikute ja kangastega ka uksel. Me ei sattunud sinna palveajal, kuid sellegipoolest pakkus Sinine mošee palju vaatamisväärset – seinad ja laed on ohtralt kaunistatud plaatide ja maalingutega, mille värvidemängule lisavad veelgi hõrkust imeilusad vitraažaknad. Kompleksi kuuluvad ka kuus minaretti ja avarad siseõued ning kes seni on piirdunud vaid kristlike pühakodadega, saavad Sinisest mošeest kindlasti omaette elamuse.

Samast kandist leiab ka Basiilika tsisternid, mis mõjuvad kuumal suvepäeval kui kummaline külaskäik veealusesse maailma. Maa alla jõudes võtab teid vastu kergelt kummituslik jahedus ja ebamaine vaatepilt veepinnal peegelduvatest sammastest. Justkui astuks kuskile paralleelmaailma – väga müstiline kogemus. Kuna maa all on suhteliselt pime, siis tundub, nagu viibiksid seal üksi koos mustjalt peegelduva vee ja hiiglaslike sammastega. Kui veidi tardununa äsjasest kogemusest maapinnale naased, kolistab lõbusalt mööda värviline moodne tramm. Väga sürrealistlik kogemus!

Ajaloolises Istanbulis seigeldes saadab sind tänavatel vana hea türgipärane kauplemine. Pakutakse nii süüa, juua, suveniire kui ka riideid – ole vaid mees ja oska ei öelda. Kõigele muidugi mitte – närida tänavanurgal grillitud maisitõlvikut ja ammutada samal ajal piltpostkaartlikke vaateid päikeses küütlevale Hagia Sophiale on omaette mõnu.

Loo autor Istanbulis

Samal päeval jõuame kenasti veel ka Grand Bazaarile ehk Suurele turule. Giidiks olev tütarlaps (väga viisakalt väljendudes) viis meid Turkish Delighte ostma küll sellisesse putkasse, kus hinnad oluliselt kõrgemad kui paar vahet edasi. Suur turg on ikka päris suur ja kui plaanid lisaks läbimarssimisele veel midagi osta, võid plaanitud aja kahega korrutada. Kui mitte kolmega. Ja kui ka miskit ei osta, saab teha kõvasti meeleolukaid fotosid.

Pärast ekskursiooni lõppu jäi veel aega võtta ette üks taksosõit Maximi piirkonda, kus ostlesime päris mitu tundi. Teenindust ei maksa sealt oodata nagu ikka suurlinnades, või sattusin just mina nii ebaviisakate kogemuste otsa. Või mängis oma osa, et olin tagasiteel Taist – naeratuste maalt. Taksosõidud ostlemispiirkonna ja ajaloolise linnaosa vahel ei ole üle mõistuse kallid ja samasse hinnaklassi jääb ka sõit lennujaama, mäletamist mööda alla 20 euro.

Lõpetuseks võib öelda, et igati väärt lennufirma see Turkish Airlines. Söödab korralikult, meelt lahutab korralikult, teenindab viisakalt ja lõpuks viib veel ka tasuta ekskursioonile. Seega kui valite järgmist pikamaalendu, võtke kaalumisele. Ja Istanbuli soovitan ka kindlasti minna. Nii erinev kuurordipiirkondadest ja kindlasti üks enim külastamist väärt metropole Euroopas!

 

Kommentaarid:

  1. Svea

    Tere, Annika! 5,5 tundi on linnaekskursioonil osalemiseks natukene liiga lühike aeg. Arvestada tuleb sellega, et tagasi lennujaamas peate olema piisava ajavaruga, et läbida uuesti turvakontroll. Kui on kindel soov siiski natukene linnaga tutvuda, siis soovitame pigem lennujaamast takso võtta ja sellega näiteks kesklinna sõita. Sellisel juhul olete ise oma aja peremees. Kui Teil tekib veel küsimusi, siis vastan hea meelega :) Päikest! Svea

  2. Annika

    Tere! Kui mul on 5,5 tunnine vahepeatus Istanbulis kas siis on ka mingeid luhemaid linnaekskursioone? Kas teate? Aitah!