Kuningannaga muusikali kuulama?

29.11.2012
Svea Lillepalu

Mõni aeg tagasi kirjutasime Londonist ja sealsete muusikaliteatrite külastamisest. Neid on seal teadupärast kümneid ning lavalaudadelt käib läbi nii uusi ja vanu kui ka tuntud ja tundmatuid muusikale. Ja siis tärkas meile siin pähe mõte, et miks mitte teha kokkuvõte selle ja järgmise aasta muusikalidest, mida Londonis mängitakse. Kuningannale külla minekut planeerides võta nimekiri ette ja vaata, kas mõni neist ka teile sobida võiks.

«Billy Elliot»
Mängulava: Victoria Palace Theatre
«Billy Ellioti» muusikal on üks Londoni West Endi tuntumaid ning seda on etendatud alates 2005. aastast. Lugu leiab aset 1984. aastal ühes väikeses kaevanduskülas, tagaplaaniks kaevurite streik. Billy Elliot on noor poiss, kelle unistuseks on saada maailmaklassi balletitantsijaks.

Vaatajad saadavad Billyt tema teekonnal väikese küla boksiringist suurlinna balletikooli ja lõpuks lavalaudadele. Muusika autor on legendaarne ja hinnatud Sir Elton John. Muusikali «Billy Elliot» mängitakse kuni 2013. aasta lõpuni.

 

«The Bodyguard»
Mängulava: Adelphi Theatre
Muusikal «The Bodyguard» põhineb samanimelisel filmil, mis on varalahkunud Whitney Houstoni üks meeldejäävamaid projekte. Keelatud armulugu on üks romantilisemaid linateoseid ning ka selle muusikalivariant ei jäta kedagi külmaks.

Just «The Bodyguardi» filmist on pärit Whitney Houstoni ilmselt kuulsaim lugu «I Will Always Love You». Muusikali peaosas mängib üks Broadway hinnatumaid näitlejaid Heather Headley. Muusikali mängitakse kuni 27. aprillini 2013.

 

«Cabaret»
Mängulava: Savoy Theatre
«Cabaret» muusikal põhineb John Van Druteni 1951. aasta lavateosel «I Am a Camera», mis omakorda on tuletatud Christopher Isherwoodi lühiteosest «Goodbye to Berlin». Tegevus toimub 1931. aastal Berliinis Kit Kat Klubis ning jälgib kabareetantsija Sally Bowlesi armusuhet noore ameerika kirjaniku Cliff Bradshaw’ga.

«Cabaret» on linastunud ka filmina 1966. aastal, kui peaosa mängis võrratu Liza Minelli. Kinoteost saatis ennenägematu edu – 8 Oscarit, 7 BAFTA ja 13 Tony auhinda. Muusikali mängitakse kuni 19. jaanuarini 2013.

 

«Jersey Boys»
Mängulava: Prince Edward Theatre
Üks Broadway kuulsamaid muusikale «Jersey Boys» räägib loo neljast New Jersey pätipoisist, kellest moodustub üks Ameerika 1960-ndate kuulsaim poistebänd. Muusikal on ülimalt populaarne ka Londoni teatrites, sest rahva tungival nõudmisel on müüki paisatud veel umbes 400 000 piletit.

Etendusel kõlavad mitmed bändi tunnuslood nagu «Beggin’», «Can’t Take My Eyes Off You», «Big Girls Don’t Cry» ja paljud teised. Muusikali mängitakse kuni 20. oktoobrini 2013.

 

«Let It Be»
Mängulava: Prince of Wales Theatre
Tähistamaks maailma edukaima rock’n’roll’i bändi The Beatles 50. aastapäeva, tuuakse Londoni lavalaudadele just nende eduloost pajatav muusikal «Let It Be».

Bändi algusest tagasihoidlikus Liverpooli klubis kuni maailma vallutanud biitlimaaniani viivad teid legendaarsed lood nagu «Twist and Shout», «Yesterday» ja muidugi «Let It Be». Muusikali mängitakse kuni 19. jaanuarini 2013.

 

«Matilda»
Mängulava: Cambridge Theatre
«Matilda» muusikali toob lavalaudadele Royal Shakespeare Company. Etendus räägib loo lapsepõlve anarhiast, unistustest ja ühe väikese tüdruku julgusest olla ise oma saatuse sepp.

Roald Dahli samanimelisel lasteraamatul põhinev muusikal pakub elamuse nii väikestele kui ka suurtele vaatajatele. Muusikali mängitakse kuni 2013. aasta lõpuni.

 

«Ooperifantoom»
Mängulava: Her Majesty’s Theatre
Sügaval Pariisi ooperimaja koridorides liigub fantoom, kes peidab end hindavate pilkude eest ning tunneb sügavat armastust kauni neiu Christine Daaé vastu. Armastus on niivõrd tugev, et noor neiu ei leia endas jõudu vastu panna. Kuid kas peakski?!

«Ooperifantoomi» on Londoni lavalaudadel mängitud juba üle 25 aasta ning ikka lummab see kaunis lugu vaatajaid kõikjal maailmas. Muusikali mängitakse kuni 26. oktoobrini 2013.

 

«Thriller – Live»
Mängulava: Lyric Theatre
Maailma popikuninga Michael Jacksoni karjääri tähistav ja ülistav muusikal «Thriller» toob vaatajani kõik varalahkunud artisti parimad lood.

Alates Michaeli lapsepõlvest koos Jackson 5-ga kuni megahiti «Thrillerini» välja – see on tõeline austusavaldus ja kummardus ühele maailma hinnatumaile muusikule. Kõikidele Michael Jacksoni fännidele kohustuslik! Muusikali mängitakse kuni 15. septembrini 2013.


TULEMAS 2013. AASTAL

«Viva Forever»
Mängulava: Piccadilly Theatre
Maailmas laineid löönud tüdrukutebändi The Spice Girls muusikast inspireeritud muusikal viib vaatajad kaasa ühe noore tüdruku teekonnale eikellegist ülemaailmseks popstaariks. Tähelennuga kaasnevatest muredest ja rõõmudest pajatav muusikal rõhub enesele ja oma unistustele kindlaks jäämisele.

Humoorikas lugu armastusest, lojaalsusest ja romantikast sobib igale vanusele. Muusikali esmaesitlus on 27. novembril 2012 ning seda mängitakse kuni 01. juunini 2013.

 

«A Chorus Line»
Mängulava: London Palladium
1975. aastal kirjutatud muusikal põhineb tõestisündinud lugudel ning viib vaataja Broadway tantsijate seltskonda, kes kõik püüavad saada osa ühes etenduses. Seitseteist peaosatäitjat näitavad tantsijate ja koreograafide elu teist poolt ning seda, miks nad on valinud eluteeks  just tantsu.

Tegemist on ühe Broadway vanima ja kõige kauem mängitava muusikaliga, mida ainuüksi New Yorgis on esitatud üle 6100 korra. Muusikali esmaesitlus toimub 2. veebruaril 2013 ning seda mängitakse kuni 13. juulini 2013.

 

«The Book of Mormon»
Mängulava: Prince of Wales Theatre
«The Book of Mormon» muusikal jälgib kaht misjonäri, kes saadetakse Ugandasse, et tutvustada sealsetele elanikele oma usku. Saabudes koidab kahele peategelasele, et nende ülesanne ei ole sugugi kergete killast.

Humoorikas lavateos viskab nalja mitmetel tabuteemadel ning seetõttu ei pruugi sobida kõigile vaatajatele. Muusikali esmaesitlus toimub 26. veebruaril 2013 ning seda mängitakse kuni 21. septembrini 2013.

 

«Once»
Mängulava: Phoenix Theatre
Oscariga pärjatud filmil põhinev muusikal on ood armastusele, sõprusele ja muusikale. Iiri tänavamuusikut ja noort tšehhitari ühendab suur armastus muusika vastu, mis nad kokku viib.

Kahe noore ühine laulukirjutamine annab peale inspiratsiooni tõuke ka nendevahelisele keemiale. Muusikali esmaesitlus toimub 16. märtsil 2013 ning seda mängitakse kuni 30. novembrini 2013.

 

«Charlie and The Chocolate Factory»
Mängulava: Theatre Royal Dury Lane
Roald Dahli lugu noorest Charlie Bucketist ja müstilisest magusameistrist Willy Wonkast on hullutanud noori ja vanu maailma kinolinadel ning nüüd ka Londoni lavalaudadel.

Wonka šokolaaditehase külastuse võitnud Charlie loodab eest leida lademetes šokolaadi ja muid maiustusi, kuid tegelikult avastavad tema ja neli teist võitjat, et kõik, mis paistab magus, ei pruugi seda tegelikult olla. Muusikali esmaesitlus toimub 26. juunil 2013 ning seda mängitakse kuni 30. novembrini 2013.

Kommentaarid:

  1. merle

    TERE, SOOVIKSIN VÄGA KUULAYA MUUSIKALI ..OOPERIFANTOOM..

  2. Angela

    Tere Angela tahan muusikali kuula

  3. Tiiu

    Käisin sügisel seda muusikali kuulamas, vaatamas ja ka kaasa laulmas-elamus siiani! Nõus Juhaniga-Queeni fännidele kohustuslik..!

  4. Svea

    Tere Juhan! :) Tõsi, antud nimekirjast jäi "We Will Rock You" välja, sest tegelikult on muusikalide nimekiri niivõrd pikk, et kõik ei oleks siia blogipostitusse ära mahtunud. Seega tegime nendest väikese valiku. Infoks nendele, kes antud muusikaliga tuttavad ei ole, siis seda mängitakse kuni selle aasta 26. oktoobrini. Ja Juhanil on täiesti õigus - Queeni fännidele on see kohustuslik! Muusikalist võib lugeda ühest meie teisest blogiloost, mille leiab siit: https://www.estravel.ee/uudised/2012/11/londonisse-teatrisse/.

  5. Juhan

    Imelik ja hetkel Londoni parimat muusikali "We Will Rock You" Dominon teatris Oxfordi tänaval isegi ei ole selles nimekirjas. Aastast 2003 laval olnud Queeni lauludest "Mamma Mia"ga sarnane interpretatsioon, koos super show ja esitajatega. Queeni fännidele kohustuslik...